Vědí o nás! Filmy, které médiím nastavují zrcadlo

Někdo o tom nepochybuje, někdo si to nechce přiznat. Média mají i odvrácenou tvář a ne vždy jsou úplně nestranné. Tohle téma neuniklo pozornosti ani šikulům za kamerou. Které filmy se nám temnou stranu médií pokusily ukázat?

Natáčení kamerou

Truman Show vs. reality show

Málokterý film varovně poukázal na negativní vliv moderních médií tak výrazně jako právě tenhle snímek Petera Weira z roku 1998. Přestože boom reality show měl teprve nastat, právě tenhle mrzký žánr televizní zábavy tvůrci kritizovali. Jim Carrey jako Truman žije v uměle vytvořeném světě, v kulisách reality show, a to aniž by o tom věděl. Od narození je totiž hlavním hrdinou nejsledovanějšího pořadu na světě a vše, co v životě poznal, byli jen herci a kulisy pořadu. Ten již běží neuvěřitelných třicet let a Truman si pomalu začne uvědomovat, že v jeho životě něco nesedí… Film je ad absurdum vyhnanou parodií na reality show a jejich urputnou snahu nabídnout divákům skutečnost v nezkreslené podobě. Garantujeme vám, že po těch necelých dvou hodinách s Trumanem se budete na všechny Velké bratry a VyVolené dívat úplně jinak. Nebo spíš se nebudete dívat vůbec.

Network vs. televize

Drama dnes trochu zapomenutého Sidneyho Lumeta si bere na paškál televizi. Vedení zpravodajské relace chce totiž kvůli nízké sledovanosti vyhodit Howarda Beala, populárního moderátora večerních zpráv. To podlomí jeho už tak křehkou psychiku a začne v přímém přenosu vyhrožovat sebevraždou. Do té doby seriózní zpravodajství se tak začne pořádně bulvarizovat. Další Bealovy populistické proslovy bouří davy a sledovanost strmě stoupá. Co vše se musí na obrazovce stát, aby diváci nepřepnuli kanál? Tohle drama, které je za rok oslaví čtyřicet let od svého vzniku (!), ukazuje honbu za sledovaností, která je běžnou praxí dodnes. Nadčasové dílo a následující instruktážní video přehledně ukazuje, jak během dvou minut zfanatizovat masy:

Vrtěti psem vs. média a lži

Možná nejpopulárnější film o moci médií vůbec. Producent Dustin Hoffman a mediální odborník Robert DeNiro dostanou absurdní úkol – vymyslet si válečný konflikt na druhém konci světa, aby odpoutali pozornost od prezidentské aféry. Blíží se volby a kompromitace prezidentova soukromí je to poslední, co prezidentská kancelář potřebuje, takže je nutné zaměstnat média i veřejnost něčím zajímavějším. Se satirickou nadsázkou sledujeme, jak by mohlo být jednoduché mediálně vytvořit a zprostředkovat něco tak komplexního jako válku. Kdo ví, co všechno se skutečně stalo a co ne?

A to je jako všechno?

Samozřejmě že ne. Ale tohle je prostě špička. Honbu za senzační reportáží ukazuje třeba Město šílenců, slavný Občan Kane zase popisuje zákulisí mediálních magnátů. Kritizovat média je mezi filmaři vcelku populární, takže skoro každý rok nějaký ten masmediální hejt do kin dorazí. Třeba loni hráli prim Slídil a Zmizelá. Ale o těch až někdy příště.

Zapomněli jsme na vaše oblíbené dílo? Souhlasíte s naším výběrem? Pište do komentářů.

Autor: Rimsy

Mohlo by vás zajímat:

Filmové scény před použitím efektů

Top 3 filmových zabití v pátek třináctého