Vánoční nákupy, shon a hlavně stres. Zažíváte tohle? Nejste sami! Dá se stresu o Vánocích vyhnout?

Tichá noc, svatá noc… Ale když je potřeba obstarat dárky, blahého klidu se člověk nedočká. Čeká ho spíš boj o to, aby ve frontách urval co nejvýhodnější nabídku a vybral pro své blízké něco opravdu jedinečného. Jedním slovem stres. Češi mají sice Vánoce rádi, ale nákupy moc ne! Jak to?

stres a vanocni nakupy

Jak se nejzazší termín vánočních nákupů blíží, míra podráždění roste, potvrzuje nejnovější průzkum společností PayPal a Kantar Millward Brown. Osm z deseti Evropanů má pocit, že je toho na ně při vybírání dárků a v přeplněných obchodech moc. Češi jsou zřejmě obzvlášť vystresovaný národ: podrážděnost z vánočních povinností přiznává každý čtvrtý. Dá se předvánoční horečce nějak vyhnout?

  • Devět z deseti Čechů vnímá v souvislosti s vánočními nákupy určitý tlak.
  • 36 % Čechů pociťuje úzkost při představě, že možná nevyberou ten správný dárek.
  • 36 % Čechů se obává, že neudrží pod kontrolou svůj rozpočet.

(V průzkumu Christmas Shopping Inconveniences (Nepříjemnosti spojené s vánočními nákupy) bylo dotazováno více než 10 000 lidí, představujících reprezentativní vzorek populace z deseti evropských zemí. Podrobná analýza ukazuje postoje a emoce, které Evropany během svátečních nákupů provázejí.)

Vánoce máme rádi! Nákupy nikoli!

Sváteční čas obvykle pokládáme za cenný a radostný, vánoční přípravy a nákupy jsou ale pro mnoho lidí zdrojem psychické nepohody. Z výsledků průzkumu vyplývá, že stres o Vánocích zažívá 25 % Čechů – to je mezi evropskými národy jedno z nejvyšších čísel.

Skoro polovina lidí nakupuje dárky na poslední chvíli

Proč? Často se obávají, že nedokážou najít dárek podle svých představ (34 %). Mají také strach, že nevyberou ten správný dárek (36 %), neudrží rozpočet pod kontrolou (36 %) nebo budou dárky nakupovat na poslední chvíli (42 %). Mezi dalšími faktory, které zbavují vánoční atmosféru radostného chvění, uváděli respondenti dopravní zácpy a davy v ulicích. Přiznávali, že ty je obzvláště nervují (58 %). V zemích sousedících s Českem je nálada spojená s vánočními nákupy podobná – negativní pocity zažívá třetina Poláků a necelá pětina Maďarů.

Lék na vánoční horečku? Online nákupy!

Před Vánocemi se musíme postarat o spoustu věcí. Plánování, vaření a pečení, návštěvy u příbuzných, nákupy, úklid – seznam úkolů je nekonečný. Je vám z toho úzko? Nabízí se ale možnost nákupy ze seznamu vyškrtnout. Šest z deseti Evropanů tvrdí, že pořízení vánočních dárků na internetu není tolik stresující. A 7 z 10 respondentů si dokonce myslí, že tak mohou objevit výhodnější nabídky.

Pár čísel pro ukázku…

Jak je to v Česku?

V České republice je situace podobná: Celých 72 % respondentů z Česka prohlašuje, že vyřídit nákupy online může být cesta, jak si honbu za dárky zpříjemnit. Uváděli při tom řadu výhod internetového nakupování: možnost vyhnout se přeplněným obchodům (88 %), optimalizaci času (80 %) nebo možnost nakoupit dárky v zahraničí za nejlepší možnou cenu (72 %).

Tak co, budete se letos mačkat ve frontách?

Autor: red

O průzkumu:

Průzkum na téma Nepříjemnosti spojené s vánočními nákupy provedla společnost Kantar Millward Brown. Online průzkum proběhl ve dvou vlnách, a to 2.–10. listopadu 2017 (1. vlna) a 15.–20. listopadu 2017 (2. vlna) v 10 zemích (Španělsko, Rusko, Itálie, Francie, Polsko, Česká republika, Řecko, Maďarsko, Švédsko a Nizozemsko). Celkem se ho zúčastnilo 10 011 lidí ve věku 18–65 let.