Vaginální sekrety a jejich barvy, vůně a struktura. Před jakým klínem utíkat a kdy? Poučte se pánové!

Ženské milostné šťávy jsou sexy. Ovšem když jsou v pořádku. Vyznáte se ve vaginálních sekretech a jejich barvách? Na žlutou a zelenou si dejte extra velký pozor! Proč?

vaginalni sekrety na co si dat pozor

Vědci zjistili, že poševní sekrety u zhruba jedné třetiny žen obsahují určitý typ řetězců alifatických kyselin, což jsou organické chemické sloučeniny schopné zaútočit na vaše čichové buňky. Pach těchto žen se mění v průběhu menstruačního cyklu, zbylé procento žen voní (nebo taky nevoní) pořád stejně.

V případě, že se jedná přímo o zápach, může být na vině nějaký vaginální výtok coby důsledek vážnějšího problému. A tady už vzniká téma k zamyšlení. Jaký typ „výtoku“ je normální a přirozený? A od kterých klínů se radši držet dál? Všímejte si textury, barvy i zápachu!

Co je to vaginální výtok?

V podstatě se jedná o směs cervikálního hlenu a vaginálních sekretů, přičemž tak zvaný „normální“ vaginální výtok nemusí být s určitostí specifikován. U mnoha žen se totiž liší. Existují však určité typy, které jsou abnormální a mohou být známkou infekce.

Bělavý výtok bez zápachu

Máte štěstí. Pokud je hlen spíš bílý, a to bez jakéhokoli zápachu, jedná se o běžnou fyziologickou záležitost. Textura přitom může být vodnatá, nebo naopak mírně hustější. To závisí právě na menstruačním cyklu. V tomhle směru, v podstatě, existuje široká škála toho, co je vlastně normální, nicméně pokud už tělo milenky nějaký ten pátek znáte, víte, jak to u ní chodí. (Třeba takový pružný, čistý výtok ve většině případů signalizuje ovulaci. Občas se však do něj přimíchá trochu krve, takže výsledná barva může být lehce nahnědlá.)

Zkrátka a dobře, když už jste sečtělí a znalí, pak se ani nemusíte děsit toho, že na začátku nebo na konci menstruačního cyklu se zvlášť při sexu může objevit něco, co připomíná jogurt. Trochu zhoustl a zapáchá? Tak teď už honem pryč!

Bílý tvaroh doprovázený svěděním

Pokud výtok doprovází svědění, má hustou konzistenci s texturou tvarohu a navíc zapáchá jako rybina, strkáte jazyk nebo penis přímo mezi kvasinky. Bakteriální vaginózy a pohlavně přenosné choroby jsou léčitelné (alespoň většinou), jen počítejte s tím, že vám její doktor taky pošle něco pěkného, abyste se přeléčili oba současně. S tím souvisí i sexuální půst.

Hnědé nebo krvavé špinění

Pokud má žena hnědý výtok, i to je normální. Tohle se objevuje na začátku nebo na konci její menstruace. Říkejte tomu třeba „menstruační poslíčci“ nebo naopak „pozdní výtok“. Jakmile je na vašem penisu její krev, mohli jste milenku tam uvnitř poranit (třeba nehtem, když si s ní hrajete prsty), nebo jí doporučte, aby si udělala těhotenský test. Víte o tom, že pokud delší dobu máte nechráněný a ona „utrousí“ trochu krve mezi jednotlivými cykly, může být v tom?

Nutno však dodat, že v méně obvyklých případech je hnědý nebo krvavý výtok signálem pokročilého karcinomu děložního hrdla.

Žlutý a zelený výtok

Žlutá je dobrá jen na louce, oblečení nebo na autě. Zvěstuje totiž infekci. Obecně platí, že když je žlutý výtok silný, hustý, nebo když prostě a jednoduše zapáchá, v klíně vaší milé se usadila trichomoniáza, což je sexuálně přenosná nemoc způsobená prvokem bičenkou poševní. Podobně to platí i u zelené barvy, hnilobného a páchnoucího výtoku. Mělo by vás to varovat. Nestrkejte penis do jámy lvové! A když už, tak s kondomem. Obecně totiž platí, že mnoho žen s chlamydiemi nebo kapavkou nemá vůbec žádné příznaky. Pak vám je nějaká analýza hlenu beztak naprosto k ničemu.

Autor: Kristýna Vágnerová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ženy prozradily, na co myslí během sexu. A proč tomu tak je? Za všechno může jejich tělo! Všechno se dá ale změnit

Sex ve sprše nebo ve stoje ženám nevyhovuje. O co dalšího v sexu ženy nestojí? Má to logický důvod! A která pozice je nej?