V Čechách vznikne největší velkoplošná malba – Mural art

Co je to Mural art? Jak se liší od graffiti? Za pomalování domu se nemusíte bát, že u vás zaklepe policie!

Slyšeli jste už pojem Mural art? To je současný umělecký směr, zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru. Na rozdíl od grafitti nebo street artu, které vznikají jako ilegální aktivita, bývají mural artová díla objednána majitelem objektu za účelem jeho výzdoby.

Mural art je populární hlavně v cizině. Do České republiky se v takto velkém měřítku dostává vůbec poprvé. Vizuální studio DRAWetc. totiž vyhlásilo soutěžní projekt Art Wall pro ilustrátory z celého světa. Dva nejlepší umělecké návrhy u nás vdechnou nový život dvěma obrovským industriálním halám.

Vybarví se i Letiště Václava Havla

Největší mural art svého druhu v České republice vznikne na velkých halách na Letišti Václava Havla, ale také nedaleko města Humpolec. Celková plocha, kterou dostanou tvořivci k dispozici, je neuvěřitelných 6500 m². Do vzniku největší artové zdi se budou moci zapojit nejen ilustrátoři z Čech, ale také ze zahraničí. Zájemci mají možnost možnost posílat své návrhy do 13. června. Z přihlášených kreativců vybere 10 nejlepších odborná porota. Tu tvoří například Lee Bofkin, odborník na mural art z Londýna, nebo architekt Studia Acht Václav Hlaváček. Během 20. června v pražské Galerii Mánes budou potom během slavnostního eventu vyhlášeny dva vítězné návrhy. Oba výherci mezinárodní soutěže Art Wall obdrží kromě finanční odměny hlavně to, po čem touží nejvíc – možnost vyjádřit se svým uměním a pomalovat opravdu velikou plochu! Jejich následná realizace se uskuteční na podzim letošního roku.

„Mural art je vlastně legální zakázka na míru, ale zároveň výzva, protože čím větší plochu máte k dispozici, tím je výroba komplikovanější. Ve velkých metropolích je mural art k vidění všude, a je i městy podporován. V Praze najdeme mural arty v podstatě pouze tři, což vážně není mnoho. Rádi bychom prostřednictvím soutěže Art Wall zútulnili temné kouty naší republiky. Doufáme, že to jednou dotáhneme na úroveň jedné party kluků z Berlína, kteří proměnili starý berlínský dům „The Haus“ v umělecké dílo – každou místnost v domě zpracoval jiný člověk a na prohlídky se stály fronty,“ říká Hanina Větrovcová, zakladatelka soutěže Raw Art Wrestling a členka poroty soutěže Art Wall.

Pouliční umění na vzestupu

Berlín, Londýn, New York, Miami, všechna tato města a jejich radnice spolupracují s umělci a soukromými investory na venkovních malbách. Mural art je cestou, jak zútulnit třeba méně navštěvovaná místa nebo nepříliš vábné industriální haly a skladiště. Příkladem je například čtvrť Wynwood v Miami na Floridě. Místo s nedobrou pověstí, kam se lidé zrovna nehrnuli. Dnes je zajímavou čtvrtí, kde lidé bydlí a podnikají, a navíc se tu koná i významný veletrh současného umění, Miami Art Basel.

„Poslední tři roky jsme pracovali na rozšíření možností a příležitostí, jak s českou ilustrací pracovat,“ říká Natálie Sahulová ze studia DRAWetc. „Přes kreslící eventy, Tagtool a Sketchnoting jsme objevili nové talenty a navázali s nimi spolupráci. Postupně jsme se začali věnovat i mural artu. V Karlových Varech jsme kompletně pokryli galerii i podchody, a vyřádili jsme se například na zdech klubu Cross v Pražských Holešovicích. Art Wall je takovým vyústěním dlouhé cesty a množství snahy, jak přinést do českého veřejného prostoru trochu změny a svěžího větru. Těšíme se, jaké návrhy vzniknou a na to, jak se s těmi 500ti metrovými plochami popereme.“

Tak co, je mezi vámi odvážný umělec s touhou otisknout svoje já přímo na letištní halu? Ještě je možnost se do soutěže Art Wall přihlásit.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Graffiti malby s neuvěřitelným vizuálním efektem. Opravdová umělecká díla! (22 fotek)

Nudným zdem domů vdechuje umělec malbami plno života (22 fotek)