Únos vysokoškolského studenta: dvojice si odsedí 50 let

Vysokoškolský student z Leedsu byl ve Velké Británii unesen dvěma uchazeči o azyl, Zakariyou Osmanem, kterému v té době bylo 23, a o rok mladším Harrisem Saqibem. Únosci tehdy devatenáctiletého studenta prvního ročníku univerzity v Leedsu donutili, aby vybral spořicí účet se svými úsporami ve výši 10 000 liber, tedy v přepočtu více než 300 000 korun, a peníze jim převedl. Celý případ se nyní dostal před královský soud v Leedsu.

únos studenta

Únos studenta se zapsal do podvědomí. Poškozený mladík si během dvaadvaceti hodin v rukou únosců prošel opravdovým peklem. Násilníci mu típaly cigarety o kůži, nutili ho konzumovat neznámé tablety a lili do něj vodku. Přestali, když mladík souhlasil, že jim vyplatí všechny peníze, která má uložené na studium.

Podle soudce Toma Baylisse se jednalo o příšerné a nepředstavitelné skutky, které ocenil vysokými rozsudky. Dvojici únosců čeká dohromady padesát let za mřížemi.

Banka část prostředků zadržela

Únosci si mladíka vyhlédli před nočním klubem, když se kolem třetí hodiny ranní oddělil od skupinky přátel. Dvojice studenta nejprve zbila, a když se mu nepodařilo vybrat před nimi peníze z blízkého bankomatu, naložili ho do auta, ve kterém jej svázaného drželi dvaadvacet hodin.

Během nich byla oběť vystavena psychickému ponižování i fyzickému mučení, na němž se odrážela frustrace únosců z nepovedeného pokusu o výběr peněz z bankomatu, a také strach z toho, že jejich čin nezůstane bez trestu. Loupežné přepadení a únos mají totiž diametrálně odlišné trestní sazby.

Po dlouhém martyriu student souhlasil s převedením prostředků na účet, jehož číslo mu únosci nadiktovali. Bankovní úředníci ale při telefonickém zadávání příkazů zpozorněli. V hlase majitele účtu bylo jasně patrné napětí a zdálo se, že převod prostředků není tak úplně dobrovolný.

Převedeno nakonec bylo jen necelých pět tisíc liber, které byly poukázány ve prospěch účtů Saqibovy manželky a Osmanovy přítelkyně. Převod zbývajících pěti tisíc banka zastavila.

Oběť má trvalé následky

I přesto nakonec únosci svou oběť propustili. Stalo se tak v jednu hodinu ráno, přičemž si únosci ponechali studentův mobil i peněženku s doklady. Své oběti také pohrozili, že pokud případ ohlásí, najdou si ho. To se naštěstí nestalo. Dvojice byla krátce po ohlášení případů zadržena a po dvou letech od únosu stanula před soudem.

Poškozený má bohužel trvalé následky psychického i fyzického rázu. Na obličeji i jiných částech těla mu zůstaly jizvy vypálené cigaretami a podle tvrzení obhajoby trpí úzkostnými stavy. Kromě toho měl potíže během dalšího studia a vysokou školu nakonec nedostudoval.

Tyto skutečnosti se podepsaly na výši celkového rozsudku. Osmana, který má na svědomí i dvě krádeže, čeká 30 let za mřížemi. Saqib stráví za únos studenta ve vězení příštích 20 let.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Připravovaný únos herce Russella Crowea, napadení Moniky Selešové a další útoky na slavné osobnosti. O čem jste nevěděli?