Typy řidičů, které potkáte nejen o Vánocích

Slovy klasika: debil, blbeček, debil, blbeček. Máte to také tak? Nadáváte na ostatní řidiče? Které nejvíc nesnášíte a kam byste se zařadili?

Denně trávím v autě kolem 2 hodin a z okolních řidičů mám vyrážku. Kdyby to bylo na mně, tak 80 % řidičů je bez řidičáku a na světě by bylo líp. Které magory na silnici potkáte?

Vpravo je láva

Všichni to známe. Silnice má 2 nebo 3 pruhy, ale v tom pravém pruhu nikdo nejede. Je prázdný, protože řidiči si myslí, že v pravém pruhu je láva a když do něj vjedou, shoří jim pneumatiky nebo co. Už z dálky takového řidiče vidíte a jedete v pravém pruhu tak, jak se sluší a patří. Když ho dojedete, je vám blbé jej předjet zprava, protože se to zkrátka nedělá. Tak vjedete do levého pruhu, ale on neuhne. Pořád jede vlevo. Bliknete na něj, ale stejně nic, jede vlevo, protože si přece nenechá spálit pneumatiky od žhavého magmatu. Zbývá jediné – jet za ním tak dlouho, než odbočí, nebo to šmiknout zprava. Oboje je zlo.

Jen ne doprava!

Jen ne doprava!

Nevyblikávej ho!

Když jedu po víceproudé silnici a před sebou vidím řidiče „vpravojeláva“, bliknu na něj, aby tušil, že ho chci předjet. Manželka se na mě vždycky zamračí a říká, abych ho nevyblikával, že se to nedělá. Jenže když já pouze dodržuji literu zákona. V § 31 Zákona o provozu na pozemních komunikacích se doslova píše:

Mimo obec může řidič dávat zvukové výstražné znamení i tehdy, je-li to nutné k upozornění řidiče předjížděného vozidla. Místo zvukového výstražného znamení smí řidič dávat světelné výstražné znamení krátkým přerušovaným rozsvícením dálkového světla nebo přepínáním potkávacích a dálkových světel; k upozornění řidiče předjížděného vozidla je smí dávat i v obci.

Takže jen plním doporučení zákona. Není v tom nic osobního, zkrátka si myslím, že je fajn, když předjížděné vozidlo upozorníte, že ho předjíždíte. Ne každý z nás pořád visí jedním okem na zpětném zrcátku. Takže když potkáte problikávače, není to nic špatného. Zkuste na pár sekund zmizet do pravého pruhu. Když pojedete rychle, láva se na kola nepřilepí.

Svícení je pro sraby

Nejsem žádnej měkouš, abych svítil. Žere mi to baterku, kromě toho mám 2 žárovky stejně prdlý, takže co. Znáte ho? Obvykle se nachází mezi dvěma vesnicemi, kdy si dotyčný mladík jede v autě, které koupil asi za 3000 Kč zasouložit s dívkou do vedlejší vesnice. Zvláště teď o svátcích jich bude hodně, tak bacha, ať ho neslisujete do krychličky.

Někde tam čeká...

Někde tam čeká…

Se smártfounem

Vyřídí telefonáty, pošle SMS, čekne se na Facebooku a ještě se stihne vyfotit na Instagram, aby přidal fotku s hashtagem #dnesridim. Takže na řízení moc času nezbývá. Mějte se na pozoru před takovým smartfounistou. Když jste za ním, tak to bude asi v pohodě. Nejezděte vedle něj, při čtení může vyjet ze svého pruhu a už vůbec nejezděte před ním, protože jistojistě vás neuvidí, když prudce zabrzdíte.

Tááák a selfíčko na Instagram.

Tááák a selfíčko na Instagram.

Neblinkrovič pošutan

Není to zase tak těžký. Kdo má IQ aspoň 80, mohl by to zvládat. Odbočuji doprava, budu blikat doprava. Odbočuji doleva, budu blikat doleva. Jenže pro spoustu řidičů je to nesplnitelný úkol. Není přece vánoční stromeček ve vietnamské večerce, aby blikal na všechny okolo, má to zkrátka na háku. A ostatní, ať si třeba chcípnou.

Měniči pruhů

Než přejedete 500 metrů, ten mamlas 3x vymění jízdní pruh. Chce být v cíli o 50 sekund dřív a udělal by pro to cokoliv. Možná je sjetý extází, možná přebral redbullu, ale nedá si pokoj. Přitom právě takový měniči komplikují dopravu. Podívejte se na simulaci dopravní situace. Nechte výchozí parametry dopravy a jen sledujte, jak z pohodové dopravní situace najednou vznikne kolona. Proč? Jen proto, že se zde najednou objevilo příliš mnoho měničů pruhu.

Prdelolepiči

Jedete v koloně, nebo jen tak na pohodu po okresce a nejednou přijede prdelolepič. Co vlastně chce? Očichávat vám zadek? Co z toho má? Pokud mě chce předjet, ať jede. Pokud jsem v koloně, tak neudělá vůbec nic. Přesto je přilepený na moji prdel jako ten největší milovník análu. Stačí jedno prudší přibrždění a prdelolepič penetruje váš zadní nárazník, bacha na něj!

Takhle končí prdelolepiči!

Takhle končí prdelolepiči!

Nezipovač

Třikrát hurá, bylo schváleno pravidlo zipu. Už nikdy nebudou kolony ve zúženích na silnici. Opět to není tak složité, každý s IQ 80 to pochopí.

Jednou dvě řady aut vedle sebe, řekněme 20 km/h. Nejsem prdelolepič, takže nechávám dostatečnou mezeru před sebou. Odstup asi tak 2 sekundy, což při dané rychlosti znamená 11 metrů. Většina aut má dnes délku mezi 4 a 5 metry, jinými slovy nechávám takový odstup, aby se přede mne komfortně vešlo jedno auto a zůstalo mu ještě kus místa před ním i za ním. Takhle jedou dvě řady aut vedle sebe, takže není problém, aby se v místě zúžení zařadily do sebe. Bez potřeby zpomalovat. Dobrá, na chvíli jsou si auta blíž, řekneme tak na 2 metry, ale obvykle omezení, kvůli kterému vznikla kolona, tvoří odstavená auta. Takže pár sekund poté, co se řady aut spojí, se zase můžou rozpojit, ti rychlejší (a vpravojeláva) pak pokračují v levém pruhu a doprava jede plynule dál. Je to tak složité?

Asi ano. Protože hned narazíte na nezipovače, který odsutp nedělá. Stane se z něj prdelolepič a nikoho před sebe nepustí. Takže auto ve druhé řadě musí zastavit a je to kompletně v prdeli, kolona, stojící auta, konec.

Že to tak být nemusí ukazuje video z Plzně. Je to jako zázrak, parta řidičů, kteří to pochopili, kteří zipují! Stačil by jeden nezipovač, který by řidiče nepustil a v tu ránu by doprava zkolabovala desítky aut by musely zastavit.

A co vy? S kým se na silnici potkáváte? Kdo vás nejvíc vytáčí a jaký je váš zlozvyk? Napište nám do diskuze.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Řidič motorky to nezvládl. Bolístka týdne!

Galerie: Řidiči, co mají špatný den