Tropická vedra: Jak pečovat o zahradu? Jen správné zavlažování nestačí! Co dělat, aby váš trávník ani rostliny netrpěly? Čeho se vyvarovat?

Na léto se každoročně těšíme, ale čeho je moc, toho je příliš. Tropická horka už jsou totiž letos pro mnohé z nás poněkud otravná. A netrpí jimi pouze člověk, ale také jeho zahrada, která v horkých letních měsících vyžaduje náležitou péči. Co dělat? A jak se postarat, když jsou místa, kde jsou díky vedrům a nedostatku vody zákazy zalévání?

pece o zahradu ve vedrech

Péče o zahradu v tropických vedrech

Zahrada je vizitkou každého, kdo ji vlastní. Jenže některé vlivy jí příliš neprospívají. Aktuálně sužují veškeré zástupce rostlinné říše tropická vedra, která jsou letos opravdu úmorná. Pokud tedy také patříte do „party“ zahrádkářů, jistě vás zajímá, jak v takových teplotách co nejlépe pečovat o trávník, květiny, keře i stromy. Potřeba je samozřejmě správné zavlažování, ale také několik dalších kroků.

Zavlažování zahrady. Co dělat, a co nikoli?

Při vysokých teplotách se voda rychle odpařuje z povrchové vrstvy půdy. Proto je při zalévání zahrady potřeba dodržovat několik důležitých opatření. Předně byste měli rostlinám dodávat závlahu brzy ráno, nebo naopak po západu slunce. Pokud budete zalévat v největších parnech, voda se rychle odpaří a nedostane se až ke kořenům, takže rostlinám ve výsledku příliš nepomůžete. Navíc musíme doplnit, že je vhodnější zalévat pořádně a méně často, a to z totožných důvodů.

Vliv rozpáleného slunce na rostliny je zřejmý – jsou samy rozpálené. Díky tomu byste neměli zalévat hodně studenou vodou, protože by jim to vlivem „šoku“ mohlo ublížit. Použijte tedy vodu vlažnější, případně ji nechte odstát v zahradním sudu.

V každém případě se nabízí otázka, jak často jednotlivé rostliny zalévat. Při dodržení výše uvedených pravidel stačí stromy a keře zavlažovat jednou týdně a trávník jednou či dvakrát týdně. Nejčastěji pak potřebují zálivku květiny a úroda, které byste měli zalévat denně.

Zákaz zalévání. Co s tím?

Musíme doplnit, že v horkých letních měsících bývá v obcích a městech vyhlašován zákaz napouštění bazénů, mytí aut a zalévání zahrad z veřejných vodovodů. Jinak by také mohlo dojít k tomu, že voda dojde. Tento zákaz je sice těžko vymahatelný, ale přesto hrozí pokuta 50 000 Kč. Jaké ale takové omezení vlastně řešit? Často lze využít vodu z přistavených cisteren, ale také studniční anebo uchovanou dešťovou. Pokud tyto možnosti nemáte, můžete ještě požádat sousedy či známé.

I sekání trávníku má v létě jistá pravidla

Trávník bývá obvykle „perlou“ zahrady. V létě ale vyžaduje speciální péči, tedy nejen pravidelnou zálivku, ale velmi důležité je také jeho sekání. První pravidlo praví, že výška by měla být vyšší než v jiných ročních obdobích – konkrétně se jedná zhruba o 3,5 až 5 cm. Díky tomu totiž zůstane trávník hustý a zelený. V opačném případě prořídne a nebude dobře udržovat vláhu, což je samozřejmě na škodu. Proto rozhodně nic nezkazíte, zůstane-li tráva ještě delší. Každopádně trávník sekejte častěji a vyhněte se největším horkům, opět byste mu totiž neprospěli.

Horké letní měsíce a hnojení zahrady

I v horkých letních měsících vyžadují rostliny na zahradě živiny. Existují speciální hnojiva pro letní měsíce, případně hnojiva pro jednotlivé druhy květin, která jsou přesně určena pro potřeby daného druhu (růží apod.). Obecně platí, že hnojiva by v tomto období měla obsahovat více draslíku a fosforu, a naopak méně dusíku.

Kromě hnojení existuje ještě jedna alternativa, a to tzv. mulčování. V případě trávníku je speciální sekačkou nasekaná tráva rozmělněna a vmetena zpět. U záhonů lze zase využít mulčovací kůru. V obou případech přitom kromě výživy tímto způsobem výrazně omezíte i odpařování vody z půdy.

Máte i vy nějaké vlastní vychytávky?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

4 dobré rady, jak připravit zahradu na zimu

Na dokonale dočištěnou zahradu s vyžínačem STIHL. Jak ho používat a který si vybrat?