TOUR DE FRANCE KLEPE NA DVEŘE – JIŽ PO STODRUHÉ!

Za méně než měsíc se již po stodruhé opřou do pedálů cyklisté v nejslavnějším etapovém závodě světa, v legendární Le tour de France. Hvězdy jako Nibali, Contador nebo Froome, ale také (jak pevně věříme) čeští profesionálové Leopold König a Roman Kreuziger. Ti všichni by se měli utkat o vítěze 102. ročníku „Staré dámy“.

Favorité na vítězství

Okruh favoritů letošního ročníku Tour de France je logicky třeba hledat mezi hvězdami silniční cyklistiky.  Výčet nelze začít jinak než obhájcem loňského vítězství Vincenzem Nibali Třicetiletý Ital je připraven dokázat svým soupeřům, že jeho loňské vítězství nebylo náhodou.

Na paty mu zcela jistě bude šlapat o rok mladší Brit Chris Froome, který slavný závod vyhrál v roce 2013. Froomovy výsledky před Tour naznačují, že Brit bude ve Francii hodně vidět. Třetím do party je pak Alberto Contador.  Dvojnásobný vítěz Tour z let 2007 a 2009 letos vstoupil do elitní společnosti, když triumfoval  na Giro d’Italia. Stal se tak ve dvaatřiceti letech  teprve pátým cyklistou v historii, který opanoval všechny 3 nejprestižnější etapové závody (na Vueltě kraloval v letech 2008 a 2012) a jistě by rád zkompletoval hattrick v počtu vítězství na Tour de France.

Češi budou krýt záda

I Česká republika má v současnosti cyklisty, kteří mohou míchat pořadím Tour. A to tak že dost významně. Leopold König obsadil v loňském ročníku Tour de France celkové sedmé místo, čímž si vysloužil přestup do elitního týmu Sky pro letošní sezonu. Jeho úkolem na 102. ročníku bude velmi pravděpodobně krytí zad jedničce týmu Chrisi Froomovi. Roman Kreuziger skončil v roce 2013 ještě o dva stupýnky výše. Následná dopingová aféra (ve které byl před nedávnem očištěn) však jeho kariéru přibrzdila. Před letošní Tour je však Kreuziger připraven a s čistým štítem tak může, v dresu stáje Saxo – Tinkoff, vyrazit do francouzských kopců a krýt záda Albertu Contadorovi.

Co by se dělo v případě jakýchkoliv problémů Frooma či Contadora je těžké předjímat, ovšem jisté je, že König i Kreuziger budou bojovat minimálně o umístění v první desítce.

A co vy? Budete Tour sledovat a držet palce našim závodníkům?

Autor: Amon Surtur

Mohlo by vás zajímat: