To nejzajímavější z letošní NBA – odchod legendy i neskutečné série!

Sledujete zámořský basket? Pokud ne, je nejvyšší čas začít. V NBA se dějí totiž nevídané věci!

Nejlepší basketbalové soutěži světa se u nás nedostává takové popularity jako tradičnímu fotbalu či hokeji. To ale neznamená, že se tam neděje nic zajímavého, ba naopak! NBA nabízí dostatek zábavy a příběhů i pro toho, kdo nemá nad postelí plakát Michaela Jordana a pod teniskami mu neskřípe ob den palubovka. Nad čím jsme zatím mohli žasnout?

Největší osobnost ligy se chystá do důchodu

NBA je plná veteránů, kteří stále dokážou být ve svých týmech platní. Největší osobností ale přesto podle mnohých zůstává Kobe Bryant. Hrající legenda, jeden z nejlepších střelců historie ligy a majitel pěti šampiónských prstenů. I do něj se ale zakousl zub času – posledních několik sezon strávil spíš po nemocnicích a moc toho nenahrál. A jelikož letošní ročník nerozjel úplně dobře (vlastně úplně nejhůř za celou svou dvacetiletou kariéru), před pár dny oznámil rozhodnutí skončit. Ne úplně hned, ještě tuhle sezónu si odehraje a bude se postupně na všech palubovkách loučit. A jelikož jeho tým Los Angeles Lakers letos nemá šanci dostat se do play-off, může si populární Kobe užívat poslední měsíce v profi sportu v klídečku. A třeba přidá i pár krásných akcí do své bohaté sbírky:

https://www.youtube.com/watch?v=nLuh8u6xJjY

Neporazitelní Válečníci

Golden State Warriors platili řadu let za lůzry a v nabité Západní konferenci se umisťovali ve spodní polovině. Posledních několik sezón se ale všechno otočilo, v Kalifornii poskládali skvělý tým, který loni dokonce vyhrál celou ligu. A ve fenomenálních výkonech pokračují i v letošním ročníku. Všech prvních 24 utkání, do kterých letos nastoupili, vyhráli, a to obvykle suverénním způsobem. S přehledem tak překonali rekord NBA v nejlepším startu do sezóny a i když už první porážku utrpěli, tým šlape jako pečlivě namazený stroj. Stephen Curry, loni vyhlášený nejužitečnějším hráčem soutěže, předvádí nejlepší individuální výkony za posledních skoro třicet let, od doby vrcholné slávy Michaela Jordana. A to už stojí za pozornost. Všichni fanoušci i odborníci přemýšlejí, kdo dokáže tenhle rozjetý stroj zastavit.

A kdo jsou největší tragédi?

Na opačném konci výsledkových listin můžeme najít otloukánky z Philadelphie. Tým Sixers je totálně bezzubý už pár posledních sezon a letos dokázal klesnout na nové dno. Prohrál prvních 18 zápasů v sezoně a vyrovnali tak nelichotivý rekord nejhoršího startu do sezóny všech dob. V devatenáctém zápase se sice sebrali a porazili podobně zoufalé Lakers s Kobe Bryantem. Od té doby ale schytali šest dalších pokořujících porážek, a tak pokračují v sezoně s bilancí 1 výhra a 24 proher. Vskutku nelichotivý výsledek pro tým plný nováčků, který se velmi pravděpodobně zařadí mezi nejhorší výběry, jež kdy běhaly po severoamerických palubovkách.

Tahle trojice příběhů letos hýbe basketbalovým světem. A to máme teprv prosinec, sezóna běží jenom měsíc a půl! Do dubna, kdy končí základní část a budou rozdané karty na play-off, se můžeme těšit ještě na spoustu dalších lahůdek.

Sledujete český nebo zahraniční basketbal? Komu fandíte? Napište nám do komentářů!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak zapadnout mezi hvězdy? Víme to!

sport jako výdělečný byznys