Tipněte si, kdo má na kontě nejvíc zabitých lidí?

Planeta Země je krásné, ale zároveň i drsné místo k životu. Jeho cyklus je totiž nemilosrdný – přežije jen ten nejsilnější a nejodolnější. Kdo je to? Kdo nás děsí tím, že zabíjí v našich řadách?

Zabijáci lidí

Člověk je sám sobě největším nepřítelem. Tohle úsloví se sice používá, ale znáte to, mnohdy jde jen o lidové povídačky, které se nezakládají na reálném základě. A v tomto případě je tato obava jistá. Kdo má tedy na svědomí nejvíce ročně usmrcených lidí?

Žralok, krokodýl nebo had?

Je nám jasné, že už teď se dohadujete a přete, který tvor je tím největším predátorem. Budeme vás ještě chvilku napínat a začneme pěkně od spodních příček tohoto zabijáckého žebříčku, který sestavil web Buzzfeed.

O 14.a 15. místo se dělí žralok a vlk, jejichž zuby ročně roztrhají v průměru 10 lidí.

12. – 13. příčku tohoto nelichotivého žebříčku obsadili slon a „král zvířat“ lev, kteří mají na kontě každý po 100 osobách.

Větší kabrňák je hroch, který připraví ročně o život 500 lidí a patří mu tak 11. pozice.

Jsme na hranici Top Ten, kterou na 10. místě uzavírá krokodýl. Jeho zubům neunikne zhruba 1000 lidí.

Na pozici číslo 9 je první z menších tvorů – tasemnice. Ta svým pobytem ve střevech zabije až 2000 lidí.

Pro 8. místo v žebříčku predátorů si dolétla moucha tse-tse, která ročně odpraví ze světa 9000 lidí.

7. příčka – zákeřnice. Jde o druh polokřídlého hmyzu, který svou oběť doslova vysaje. Tato čeleď má až 7 tisíc druhů, ovšem některé z nich si troufnou i na pořádné porce, mezi nimiž je také 12 tisíc lidí.

6. pozice patří nejlepšímu příteli člověka – psovi. I přesto ročně usmrtí 40 tisíc lidí.

Stoupáme pořadím a konto usmrcených obětí tak povážlivě roste. Pro mnohé byl možná favoritem had, ale ten se umístil už na 5. místě. Je to žabař, ročně zabije „jen“ 50 tisíc lidí.

4. příčka, tedy těsně pod v tomto případě neslavnými stupni vítězů, patří škrkavce. Tenhle parazit má ročně na svědomí 60 tisíc lidských životů.

3. místo a zřejmě i největší údiv: 110 tisíc usmrcených lidí zvládne ročně sladkovodní hlemýžď. Zmákne to díky schistosomóze, parazitárnímu onemocnění, které způsobují helmiti (rozuměj červi). Ti jsou schopni se v nakažené vodě dostat přes lidskou kůži až k játrům, střevům nebo močovému ústrojí. Děsná smrt rozšířená zejména v Africe (80% úmrtí).

A co člověk sám?

Ano, teď „konečně“ dochází i na samotného člověka. Ten jakýmkoliv způsobem (tedy úmyslně i nešťastnou náhodou) ročně zabije jiných 475 tisíc lidí. Tenhle počet znamená 2. pozici.

Pozor, překvapivý vítěz!

Bez fanfár je tu 1. místo: Až neuvěřitelných 725 tisíc lidí ročně zabije komár. Tenhle malý „hajzl“ totiž svým bodnutím přenáší neskutečné množství smrtonosných nemocí.

Tak co, byl váš tip správný? Napište nám o tom do komentářů…

Autor: Zvonimír Bláha

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 zabijáckých zvláštních jednotek světa

Nejsmrtelnější kulka světa