Teorie neprůstřelného alibi

Každý jsme určitě čas od času zažili situaci, kdy jsme se někam nedostavili, jak bylo smluveno a dohodnuto. Okolnosti mohli být různě výmluvné, nikdo ale nechce slyšet špatné důvody. Samozřejmě záleží na upřímnosti, a takovým nedochvilným a neupřímným situacím byste se měli vyhnout. Kdyby ale přece jenom…

Tak si to představíme. V deset hodin dopoledne se konala důležitá pracovní schůze, a vy jste zrovna zaspali. Předchozí den jste mohli pracovat dlouho noci nebo to obyčejně přehnat s přáteli. Druhou možnost ale šéf rozhodně nebude chtít slyšet a pro první rozhodně potřebujete podklady. Vždycky ale každý může říct „Mohl jsi to udělat dřív.“ Jak takové situaci předejít?

Miřtě důkladně

Nemůžete se donekonečna vymlouvat na doktory, a o dopravní situaci mohli vaši spolupracovníci rovněž zavadit a vědět o ní, a přesto se dostavili. Vy ne. Nenastartovalo vám auto? Mohli jste běžet nebo jet hromadnou dopravou. Takové věci nechce nikdo slyšet, a vy se tak musíte zaměřit na věci, které doopravdy nikdo nechce slyšet… a nikdo se o ní nechce ani bavit. Bohužel se vám můžou opravdu přihodit.

previewimg

Na spěch je čas vždycky

Ti, kteří mají špatné zkušenosti, už vědí, na co narážíme. Nikdo se nechce bavit o tom, a velice špatně se formuluje, když máte střevní a žaludeční potíže. Ale pozor! V této formulaci to přesně vypadá až přespříliš oficiálně, ledabyle a tím pádem i průhledně. Víte jak to napsat skutečně dobře? Tak aby do toho nikdo vážně nechtěl rýpat.

Zdvořile, ale nepříjemně

„Dobrý den, ráno jsem se probudil a musel jsem něco špatného sníst, takže se nemůžu hnout z postele bez kýblu.“ Stále je to ve správné zdvořilostní míře na rozdíl od toho, když napíšete, že „blijete“ na záchodě. To zase záleží na tom, jaký máte vztah se svým nadřízeným anebo schůzkou. U rande bychom rozhodně takovou taktiku nedoporučovali, i když se to z nervozity anebo ve skutečnosti z jídla může stát.

Sick-funny1

S tím každý soucítí

„Dobrý den, ráno jsem se probudil a přišly na mě střevní potíže. Bohužel jsem se nemohl dostavit, protože bych to rozhodně nezvládl.“ V tomto případě opět správně a zdvořile vyslovíte svoji obtíž, a k tomu ještě snížíte svoje dispozice a schopnosti. Rozhodně toto alibi nevyužívejte, když to nebude nezbytně nutné.

Raději buďte přesní

Vždy je dobré být v prvních případech upřímný, protože tak s vámi potom bude vaše okolí jednat a nebude z vás mít špatný a nedůvěřivý pocit. Raději se vyhněte opakovaným situacím, i když se takové skutečně nepříjemné situace mohou přihodit. Pak nebývá od věci zmínit, že skutečně máte chronický problém a navštívíte lékaře. Pro nerozvážné ponocování nicméně nyní máte plán B, který se však nesmí stát vaší každodenností, protože nakonec každý prohlédne.

Donutila vás někdy situace takových alibi využít, nebo máte svá?

Autor: Jan Marek