Telefony a smartphony. Jakým způsobem mění naše myšlenky a ovlivňují funkce mozku? Jak snadné je stát se na telefonu závislým?

Znáte pojem „přepínací daň či cena“? Jestli ne, rychle si ho vryjte do paměti, neboť o něm ještě uslyšíte. O co vlastně jde a proč si telefony dovolují měnit vaše myšlenky? Technologie a osobní pohodlí si vybírají svoji daň!

telefony

Kdo s tou věcí přišel, je vlastně fuk, ačkoli to vypadá, že zásluhy si nemůže připsat Alexander Graham Bell, jehož první telefon byl sestrojen v roce 1876, ale italský vynálezce Antonio Meucci. Ten tenhle, pro někoho ďáblův nástroj, představil již v roce 1849, tedy mnohem dřív než proslavený Bell. Buď jak buď, oba dva by se asi divili, kdyby jim byly představeny současné technologie. Je totiž velmi snadné stát se závislým na obyčejném smartphonu. A co víc, vinou telefonů degeneruje i mozek samotný! Čemu jste denně vystaveni i vy?

Přeorientování se od čerta k ďáblu

Podle nedávné studie díky telefonům sice slyšíte to, co potřebujete (nebo o čem naopak nechcete mít ani ponětí), nicméně cena za to všechno (pojem v angličtině známý jako switching price) představuje velmi neefektivní způsob práce. Představte si klasickou modelovou situaci. Sedíte v práci a snažíte se vytvářet hodnoty. Zapípá nebo zazvoní mobil. Vy odvedete pozornost od toho, co děláte, což prý okamžitě změní chemii mozku. Ten se pak těžko vrací k původním myšlenkám a nepracuje tak efektivně jako před vyrušením. Mínus číslo jedna.

A zase ti dobří sluhové a zlí páni!

Vědci jsou také přesvědčení, že používání smartphonů může být návykové. Mínus s čílem dvě. Když bliká obrazovka, je těžké odolat pokušení a vyhnout se zjišťování, kdo vás kontaktuje, nebo která mediální organizace vám něco posílá. Neustálé povědomí o tom, že „musíte“ být ve střehu, připojeni, k zastižení, online, způsobuje vylučování stresového hormonu kortizolu, což podle prastarých vzorů připravuje tělo na bitvu s predátorem nebo boj o vlastní život. Ve skutečnosti všechno, co uděláte je, že zvednete svůj telefon. Hrdinský výkon!

Nevinnost, která ovlivňuje kreativní projekty

„Myslíme si, že telefony přerušují naši mozkovou výkonnost zhruba o 40 procent,“ nechal se pro CBS slyšet Scott Bea, psycholog z Clevelandské kliniky. Ten studoval skupinu 19 mladých lidí s průměrným věkem 15 let, které byla diagnostikována závislost na smartphonu. Těmto osobám stejného věku a pohlaví byla po devět týdnů dopřána kognitivní behaviorální terapie neboli upravený léčebný program určený přímo pro závislosti. Roztěkanost mozku se přitom prokázala u všech zúčastněných, závislí teenageři zároveň vykazovali vyšší skóre deprese, úzkosti, nespavosti a impulzivity (ano, mínus číslo tři). Pak je tu taky ta věc, která se dá přirovnat k opouštění dítěte.

Panika v praxi? Položte telefon na stůl a utíkejte

Jakmile všichni, kdo se s pomocí telefonu nebo internetu v telefonu živí, od stroje vzdalují, propadají panice, čímž vzniká starý známý efekt neustálého kontrolování, zda je lišta s upozorněními prázdná. Neustálé monitorování obrazovky a zpráv za všech okolností však potírá biologii člověka a ovlivňuje spánkové rytmy, neboť brání uvolňování melatoninu – tak zvaného „ospalého“ hormonu. Aspoň tak to vyplývá z novodobých zjištění vědců, kteří používání telefonů považují za kořeny veškerého zla. Tak ještě se na nich dá pustit to porno, co?

A jaký vztah máte se svým telefon právě vy? Berete si ho s sebou i na záchod?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jaké budou trendy v rámci mobilní fotografie pro rok 2018? Telefony zvládnou bokeh efekt i další vychytávky!

Hloupé telefony se vracejí do módy – a přijde i slavná 3310!