Tak trochu jiné tipy pro nadšené cestovatele do Chorvatska

Chcete vidět vysněný nápis „Dobro došli?“ Pak zapomeňte na všechny tipy, které jste dosud četli. Jsou tu ty naše. Byli jsme tam právě teď!

Jeďte přes Maďarsko

Všude se dočtete, jak je super jet přes Rakousko, na Graz, Slovinsko a tak. Blbost. Jasně, přes Maďarsko je to asi o 150 km dál, ale pojedete na pohodu. Počítejte s tím, že ve Vídni se zasekáte hodinu, nebo taky čtyři. Rakouská policie je nadržená na české řidiče, jako kdyby chlupatí zrovna vylezli ze sklepa (i když tam se možná chodí uvolňovat), nebudete muset kupovat dementní Slovinskou známku, která je na 7 dní (což znamená, že když jedete na týden, tak vám nestačí) a nestrávíte další 2 hodiny na Slovinsko – Chorvatských hranicích. A to si pište, že to tam trvá hodně dlouho. Slovinská kontrola, chorvatská kontrola… ve finále budete přes Maďarsko o 2 hodiny rychlejší a bez otravného stání.

Tip na zastávku: Když pojedete přes Maďarsko, můžete si udělat přestávku u Balatonu. Za komančů to bylo oblíbené místo rekreace a ani dnes to tam není špatné, pokud se zrovna nepřemnoží komáři. A dejte si kapku Tokajského. Čím kvalitnější, tím více má tzv. putynek.

Slovinská Vinjeta je na 7 dní. Pokud jste tedy od soboty do soboty, jedna vám stačit nebude.

Slovinská Vinjeta je na 7 dní. Pokud jste tedy od soboty do soboty, jedna vám stačit nebude.

Na cestu nejen řízky

Brát hnusné paštiky? Tak za koho vás to mají. Udělejte si na cestu dobré řízky. Chutnají skvěle studené i teplé a je to maso – na rozdíl od paštik. Navíc určitě nechcete, aby se vám v Chorvatsku posmívali, že jste paštikáři. My jednoznačně doporučujeme řízečky z vepřové panenky. Pokud jste je ještě nezkoušeli, tak je teď ten správný čas.

Pro osvěžení si nabalte rodině také zeleninu, i když jí moc neholdujete. Proč? Klimatizace vysušuje sliznice a zelenina je příjemný zdroj tekutin. Nakrájená hadovka a paprika, k tomu trochu tvrdého sýra nebo šunku od kosti a máte skvělou svačinu. Rozhodně si také naberte jablka. Zvlhčí vám sliznice, takže z klimatizace nebudete nemocní. V jižních státech se pak nebojte koupit čerstvé hroznové víno. To obsahuje jednoduché cukry, které se dostanou do krevního oběhu bez potřeby trávení, tedy okamžitě vás nakopne energií.

Chorvatské dálnice za poslední roky udělaly velký pokrok.

Chorvatské dálnice za poslední roky udělaly velký pokrok.

Připravte si zábavu

Cestujete s dětmi? Pak si pro ně připravte nějakou zábavu, aby je cesta úplně neznudila. Naštěstí tu máme éru chytrých telefonů a tabletů, takže všechny problémy jsou vyřešené. Česká aplikace „Funny Road Trip“ zabaví děti i dospělé. O co jde? V telefonu máte virtuálního stopaře, který vám dává nejrůznější úkoly. Vše je samozřejmě v češtině a aplikace je namluvená, takže děti ani nemusí umět číst. Instalace pro Android a Instalace pro iOS.

No, hlavně když se nebudou pořád ptát, kdy už tam budeme.

No, hlavně když se nebudou pořád ptát, kdy už tam budeme.

Natankujte v ČR

I když si stěžujeme, jak jsou ceny benzínu a nafty u nás vysoké, ve skutečnosti patří k nejlevnějším v Evropě. Pokud to tedy jde, natankujte plnou, co se do ní vejde a pak ještě trochu navíc. Pak už jsou ceny dost podobné a budou se také lišit podle sezony. Pokud máte kanystřík, tak si ho ještě před čárou naplňte. Ušetříte na jedno Karlovačko a to se počítá, ne?

Benzín Nafta
Česká republika 1,08 € 1,01 €
Slovensko 1,22 € 1,01 €
Maďarsko 1,12 € 1,10 €
Slovinsko 1,22 € 1,10 €
Chorvatsko 1,22 € 1,12 €
Rakousko 1,16 € 1,07 €

Pivečko na první benzínce

Hned jak přijedete do Chorvatska, stavte se na první benzínce a dejte si krásně vychlazené pivečko. Proč? Protože můžete. V Chorvatsku je dovoleno řídit s 0,05 % alkoholu v krvi. Ale pozor, platí to jen pro řidiče od 24 let, mlaďoši tak musí abstinovat.

Chorvatsko je plné tunelů, takže dálnice jsou i v hornaté krajině rovné. Za některé tunely se ale platí a to ne zrovna málo.

Chorvatsko je plné tunelů, takže dálnice jsou i v hornaté krajině rovné. Za některé tunely se ale platí a to ne zrovna málo.

Dejte si pauzičku

V Chorvatsku mají Čechy rádi. Jsme pro ně důležití klienti, ale tak trochu si  z nás dělají legraci, třeba jako my z Němců. Jedním ze zdrojů zábavy je i to, jak přijedeme vyčerpaní a machrujeme, jak jsme to dali nonstop, bez přestávky a bylo to v cajku. Není to v cajku. Máme opruzelé zadky, rudé tváře a vyschlé oči. Kousek před cílem si dejte na hodinku pauzičku, protáhněte se, smočte nohy v moři nebo si dejte dobrý oběd. Nebudou pak o vás říkat, že jste zombíci.

Tip na zastávku: Na půl cesty mezi Zadarem a Splitem je národní park Krka. Vyčleňte si na něj klidně půl dne, protože je to fantastický kout přírody, který ve střední Evropě nenajdete. Jo a nezapomeňte si s sebou plavky, protože na rozdíl od Plitvických jezer se tady můžete vykoupat přímo pod vodopádem a je to fantazie.

Nejeďte nonstop. Co tak přestávka v některém z přenádherných národních parků Chorvatska? Po cestě je jich spousta, zde třeba fotka z parku Krka.

Nejeďte nonstop. Co tak přestávka v některém z přenádherných národních parků Chorvatska? Po cestě je jich spousta, zde třeba fotka z parku Krka.

Kupte si eura

Jasně, asi nemá smysl pro pár kaček řešit kurzy a vyberete si v bankomatu v místě pobytu. Ale pokud hodláte roztočit větší částku, vyplatí se jet do Chorvatska s Eurama. A ty nekupujte v bance nebo směnárně. Jsou drahá. Použijte specializované servery, jako je třeba www.eurazastred.cz. Jde o P2P prodej, tedy že lidé prodávají (nakupují) eura od lidí. Prodávají to zde nejčastěji lidé, které firma platí v eurech a oni potřebují žít v České republice a nakupovat lokálně. Nejde o smluvní službu, eura koupíte či prodáte za aktuální kurz ČNB označený jako střed. Je to výhodné pro obě strany.

Tip na zastávku cestou zpět: Užili jste si dostatek slané vody? No skvělé. Vyčleňte si ještě 2 dny a zastavte se na jihu Maďarska v lázních. Kde? To je jedno. Prakticky celé jižní Maďarsko jsou lázně. V každé vesnici mají nějaký ten wellness hotel s volnou kapacitou, takže ani nebudete muset na recepci ukazovat voučr, že jste si koupili 2x masáž, 2x welcomedrink a slevu na vstup do muzea. Vše pořídíte na místě.

Autor: Analytik