Tak tohle je průšvih! Ženám voní vegetariáni víc než masožravci!

Už dávno neplatí, že jen „podle nosa poznáš kosa“. Teď se holky při výběru partnerů řídí i čichem. Co jim právě ten říká o týpkovi, který jí maso! Že si má nechat zajít chuť a přestat na ně sahat! Jak to?

I když vegetariánů, vitariánů a příznivců syrové stravy obecně přibývá, masožravců je mezi námi ještě docela dost. Není nad to, když si na gril hodíte flákotu masa a uděláte si ji podle svých představ! Akorát blbý je, že ženské to vidí jinak. Český průzkum varuje, že kdo se chce sbližovat a pářit, měl by se masa vzdát.

Pach jako způsob komunikace

Pavlína Lenochová a Jan Havlíček, vědci z katedry antropologie Univerzity Karlovy v Praze, provedli průzkum o vlivu potravin na atraktivitu fyzické zápachu, který hraje důležitou roli při výběru sexuálního partnera. Jak to všechno funguje?

Lidská vůně se skládá z vůně pokožky, vlasů, dechu, podpaží, nohou, hráze, pohlavních orgánů a jejich sekretů včetně menstruační krve, pokud vás to zajímá. Hlavními zdroji tělesného pachu jsou konečné produkty exokrinních žláz s vnitřní sekrecí, mazové žlázy a bakterie na pokožce. Tolik trocha té nezbytné teorie nutné pro objasnění.

Je to prostě mírně složitější disciplína, jejíž detaily teď nejsou důležité. Zásadní je informace, že ženy dávají přednost mužům, jejichž hlavní histokompatibilní komplex (MHC) je do značné míry odlišný. A teď už se dostáváme k tomu jídlu. To má zásadní vliv na to, jak kdo komu voní nebo ne!

Sexappeal vegetariánů

Jasně, emoce i nemoci ovlivňují pach těla výrazným způsobem, ovšem Havlíček a Lenochová se s tímto základním pilířem nesmířili a soustředili svoji pozornost i na to jídlo, konkrétně maso.

Shromažďovali tak pot od sedmnácti mužů, z nichž první skupina maso po dobu dvou týdnů jedla, druhá nikoli. Aby to samicím nebylo líto, přibrali do průzkumu i je. 30 žen podstoupilo stejný test, akorát hlavní úlohu nesehrály flákoty, ale antikoncepční pilulky. Závěr možná nepřekvapil.

Mužnost v ovoci a zelenině?

Vegetariáni jsou přitažlivější, stejně jako ženy bez prášků. To se ukázalo během úvodního kola, a dokonce i při opakovačce, kdy se skupiny prohodily. Ten, kdo před tím maso jedl, ho vynechal a obráceně.

Poté se hodnotila přitažlivost vůně potu, jeho příjemnost, mužskou či ženskost a intenzita. Vítězové byli vždy ti jediní, prášky ani masem nepolíbení. Jestli tohle je důvod pro to, abyste ty vepře a býky nehonili, vaše věc. Aspoň zbude na jiný. Už jste viděli hada, co spolknul krávu?

Víte, že…

Analytické centrum Glopolis uvedlo, že podle posledních dostupných statistik z roku 2011 v České republice každý občan spořádá 78,6 kilogramu masa ročně, zatímco světový průměr je pouze 42 kilogramů. Mezi nejoblíbenější druhy patří maso vepřové a drůbeží. Co na to říct? Když ho miluješ, prostě není co řešit.

A co vy, kolik masa týdně dáte?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

I muži mají své dny. Takhle by to vypadalo v reálu. Jen pro otrlé!

Muži a culík. Ženské to nenávidí