Podzimní depky: Je syndrom SAD vymyšlená senzace, anebo skutečná psychická porucha?

Máte setrvalý pocit apatie a sklíčenosti? Ztrácíte zájem o činnosti, které vás dříve bavily? Špatně spíte, přejídáte se sladkým, a pak přibíráte na váze? Máte potíže se soustředěním, přepadají vás občas pocity beznaděje a bezcennosti? Pak dost možná trpíte syndromem tzv. SAD, sezónní afektivní poruchou.

SAD

Co to k čertu je? V krátkosti je to trochu přihlouplá snaha amerických psychiatrů uchopit klasický podzimní splín, dát mu odborně klinický rozměr a začít jej akutně léčit. Což se náramně líbí všem, kteří by na vaší podzimní zasmušilosti mohli profitovat. Proto se také legenda syndromu SAD psychiatrií západní provenience vine už hezkých pár let.

Za vším hledej Slunce

Čistě technicky by za ním měl stát úbytek přirozeného světla: to, že se Slunce víc kloní za obzor, vše kolem je zšeřelé, dny jsou kratší a šedivé ranní rozbřesky podobné soumrakům. A jasně, to že se mění teploty, stromy shazují listí a příroda okolo se ukládá ke spánku. Celkový útlum a pochmurnost myšlenek takhle pociťujeme víceméně všichni, stejně jako se tetelíme blahem na jaře, kdy se „život okolo“ zase probouzí.

mlha
Sychravé počasí a nedostatek slunce na náladě nepřidá. (foto: 123RF)

Nebylo by to nic mimořádného, kdyby se psychiatři z USA (s přizvukováním expertů z Velké Británie) nepokusili tyhle „podzimní depky“ zaškatulkovat tabulkami reálné psychické poruchy. Popisované symptomy jsou přitom záměrně tak obecné, aby se v nich našel každý. Mohou přitom popisovat každé pondělní ráno, poslední týden před výplatou, stav před nebo po rozchodu, nebo tasemnici ve střevech. Bez ohledu na to, že se zrovna blíží podzim.

Polární noc a deprese?

Dobrým proti-argumentem jsou například obyvatelé Tuktoyaktuku. Eskymácké osady, kde ročně 46 dní v kuse neuvidí kvůli polární noci světlo. Jestli by někde mělo být epicentrum domnělého SAD, tak právě tam, ne? Ale jako na potvoru zrovna tam nikdo depresivní sklony nepopisuje. Že to jsou severští domorodci? No a? My jsme zase domorodci mírného pásma, a střídání čtyř ročních období zažíváme zrovna tak jako oni polární noc, od nepaměti.

To až hypochondričtí Američané se dnes zhlédli v módní vlně sezónní afektivní poruchy, kterou pak omlouvají své neurotické vystupování. Dokonce se kvůli němu i soudí. Famózní je příklad učitele, který žaloval svou školu za to, že nedostatečně akceptovala jeho SAD. Jak se ale ukázalo, zrovna jeho třída byla v suterénu a bez oken, kde rozdíl mezi jarem a podzimem nebyl vůbec znatelný. Takže nakonec nezarýžoval.

Pojďte platit se léčit

Psychiatři lační nových pacientů, stejně jako výrobci farmak (kterým jistě zasvítil v očích symbol dolaru) nicméně uvítali hypotetickou poruchu s nadšením. A vytvořili k ní systém podpůrných léčebných prostředků. Ze SAD vás – kromě nezbytných terapeutických sezení, antidepresiv na předpis a bezpočtu výživových doplňků – mají dostat žárovky a lampy s extrémním jasem, pod nimiž se máte slunit aspoň 10 minut denně. Ale lepší je prý koupit si celý oslňující box (v ceně nového auta), do nějž budete vstupovat jako do sluneční lázně…

Vždycky se najde trouba, který si to koupí, a v USA se teď prostředky proti SAD staly velkým hitem.

SAD
Nepleťte si závažné psychické poruchy a obyčejnou podzimní depku. (foto: 123RF)

Má cenu si z toho dělat legraci? Inu, záleží. Deprese je docela reálná psychiatrická porucha, která si konzultaci skutečného odborníka a nějakou tu terapii vážně zaslouží. Je klidně možné, že depresí trpíte i vy, a pak by vám mělo být pomoženo. Rozdíl je v tom, že skutečná deprese, vám jen tak s podzimem (jarem, létem) ze života nezmizí. Což se o SAD říct nedá. Je to prostě snaha, kdy se na skleslosti podzimní blbé nálady někdo snaží vydělat, a udělat si dobrou náladu na váš úkor.

Na podzimní splín existují i nenákladné a přitom efektivní recepty. Víc cvičit, dodat svému dennímu režimu pravidelnost, upravit jídelníček, rozhodně trávit víc času na čerstvém vzduchu a nebát se procházek v pošmourném počasí. Podzim je krásný a umí dělat radost. Chce to jen vidět na vlastní oči, a necpat se antidepresivy jen proto, že je pondělí, nechce se vám do práce a obloha je šedivá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Top podzimní aktivity? Užijte si cyklistiku, houbaření nebo výlet na chalupu!

Chcete si s partnerem užít podzim naplno? Nebojte se být kreativní