Super kariéra? Peněz i prestiže dosáhnete nejrychleji jako obchodník. Záleží ale i na oblasti, ve které obchodujete!

Vysoké výdělky, rychlý postup, ale i nadupané auto a elegantní oblečení. To jsou pro mnoho lidí symboly úspěšné rychlé kariéry. A přesně tohle přináší jediná profese: obchod. Na rozdíl od ostatních oborů se v něm obejdete bez dlouhého studia a zaškolování. Klíčové jsou talent a chuť.

kariéra

Představa úspěšného byznysmena bývá tradičně spojena s pozicí klasického obchodníka – a je v tom kus pravdy. Přestože jsou dnes v kurzu také další obory, jako informační technologie, finance, personalistika či marketing, největší šance pro schopné „dravce“ čekají na pozicích obchodníka.

Nejlepší kariéra? Staňte se obchodníkem

Pro obchod totiž hovoří dvě důležité veličiny: čas a dostupnost. „Firmy se dnes doslova přetahují o schopné experty a manažery prakticky ve všech odvětvích. Často ale vyžadují zkušenosti, a získat praxi trvá alespoň pár let,“ vysvětluje personalistka Petra Karlachová. Jednou z výjimek jsou informační technologie. Zde si lidé skvěle vydělají hned po škole. Ovšem získat patřičnou odbornost studiem či samostudiem trvá samo o sobě také léta. O profesi obchodníka naopak v každém případě lze říci, že se v ní talentovaní lidé uplatní a vydělají si velmi rychle.

Obchodník v IT firmě: výdělek přes sto tisíc a služební BMW

I pro obchodníky ovšem platí, že jejich úspěch a prestiž se odvíjí od firmy a oboru, v němž působí. Jiné výdělky bude mít typický obchodník v oblasti zemědělství, jiné ve stavebnictví, a na zcela jiné peníze i benefity si přijdou obchodníci v nejlukrativnějších odvětvích, jako je digitalizace, informační technologie, finance či třeba reality.

obchodník kariéra a peníze

Ideální je proto spojit obchodní pozici s perspektivním oborem. „Dnes máme třicet obchodníků v Česku, na Slovensku a v Rakousku. Zájem je velký, ale růst IT trhu je tak silný, že schopné lidi nabíráme prakticky neustále,“ vysvětluje Milan Čálek ze společnosti CoolPeople, která pronajímá firmám ve středoevropském regionu IT experty na projekty.

Obchodník si u nás již po půl roce vydělá téměř sto tisíc korun, na seniorní pozici pak vysoko přes sto padesát tisíc, ti nejlepší dokonce mohou atakovat i dvousettisícovou hranici. Úspěšný obchodník navíc dostává služební BMW 3 či BMW 5, podle toho, jak se mu daří.“

Autor: red