Tři zranění po střelbě ve finské škole, podezřelému je 12 let

Ve finském městě Vantaa se odehrála tragická střelba na základní škole, při které utrpěly zranění tři děti. Podezřelým je dvanáctiletý žák této školy, který byl zadržen policií. Incident, jehož motivy zůstávají nejasné, vyvolal v zemi šok a zděšení a opět otevřel debatu o nutnosti zpřísnění zákonů týkajících se držení zbraní.

střelbě

Tragický incident ve Vantaa po střelbě tři zranění

Ve finském městě Vantaa, nacházejícím se v blízkosti hlavního města Helsinky, došlo dnes k tragické události, při které byly zraněny tři děti během střelby na základní škole. Podle informací zpravodajské agentury Reuters byl podezřelý, dvanáctiletý žák téže školy, zadržen policií. Přesné motivy střelby zůstávají v tuto chvíli nejasné, stejně jako typ použité zbraně, avšak podle serveru Yle finské veřejnoprávní televize se jednalo o ruční palnou zbraň. Oběti střelby, které jsou rovněž ve věku dvanácti let, byly ihned převezeny do nemocnice. O jejich zdravotním stavu nebyly poskytnuty žádné informace. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, zda v incidentu nefigurují další zapojené osoby.

Po střelbě
Střelba na základní škole ve Vantaa, Finsko, zanechala několik zraněných

Reakce a historický kontext

Po střelbě zavládl šok a zděšení na nejvyšších místech finské politiky – premiér Petteri Orpo označil střelbu na škole za hluboce šokující událost na sociální síti X. Střelba se odehrála na škole Viertola, která poskytuje vzdělání pro žáky prvního až devátého ročníku a má přibližně 800 studentů a 90 zaměstnanců. Podle ředitelky školy Sari Laasilaové je již bezprostřední nebezpečí zažehnáno. Po střelbě si Finsko opět připomíná nutnost debat o přísnější regulaci držení zbraní, což je téma, které se v zemi objevuje pravidelně po tragických střelbách ve školách, jako byly ty v Jokela a Kauhajoki v letech 2007 a 2008, po nichž následovalo zpřísnění zákona o držení zbraní v roce 2010.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů?