Steroidy nejsou receptem na rychlé svaly: Zjistěte, jakým způsobem ničí vaše tělo

Steroidy

Jak anabolické steroidy fungují?

Anabolické steroidy jsou syntetické deriváty hormonu testosteronu, který je mimo jiné zodpovědný za vývoj svalů (anabolický efekt) a vývoj mužských pohlavních znaků (androgenní efekt).

Anabolické steroidy působí v těle několika různými způsoby:

  • Když zvedáme těžké váhy, vytváříme ve svalových vláknech drobné mikrotrhliny. Testosteron v reakci na to stimuluje tvorbu nových a větších svalových vláken. Anabolické steroidy mají tendenci způsobovat přehnanou verzi této reakce kvůli vysokým dávkám, které lidé používají.

  • Anabolické steroidy stimulují produkci růstového hormonu (GH), který zase stimuluje produkci IGF-1. IGF-1 má účinky na podporu růstu téměř na každou buňku v těle, zejména na kosterní svaly, chrupavky a kosti.

  • Intenzivní cvičení uvolňuje kortizol známý jako stresový hormon, který odbourává svalovou tkáň. Anabolické steroidy inhibují tento rozklad, což má za následek celkový anabolický efekt.

  • Existují důkazy, že anabolické steroidy mohou zvýšit příjem kyslíku a zvýšit srdeční výdej.

  • Anabolické steroidy mohou také zlepšit sportovní výkon zvýšením agresivního chování.

Nezamýšlené fyzické následky

Obvyklá mylná představa je, že jelikož jsou umělým derivátem hormonu přirozeně se vyskytujícího v těle, mělo by být bezpečné je doplňovat. Lidské tělo kontroluje hladinu testosteronu v krvi a tkáních v malém rozmezí, protože příliš vysoká nebo nízká koncentrace může být škodlivá. Typické dávky užívané jako doplňky sportovci jsou však výrazně vyšší než množství, které přirozeně cirkuluje v našem systému. Užívání anabolických steroidů proto může vést k mnoha škodlivým fyzickým vedlejším účinkům, od zmenšených varlat až po růst prsou. Nadbytek androgenů vyplývající z užívání steroidů může také vést k plešatosti, těžkému akné odolnému vůči léčbě a také změně libida.

Chronické užívání steroidů způsobuje, že tělo zastaví svou vlastní vnitřní produkci testosteronu ve snaze udržet konstantní hladinu. To může vést ke zmenšeným varlatům, která již nemohou sama produkovat testosteron. Kromě toho se testosteron přeměňuje na estrogeny, které jsou důležité pro modulaci libida, erektilní funkce a tvorbu spermií. Nadbytek testosteronu však může zvýšit estrogen na abnormální hladiny, což má za následek gynekomastii nebo zvětšení mužských prsou. Tyto účinky mohou být trvalé.

Steroidy
Steroidy nejsou receptem na rychlé svaly Zdroj: Pixabay.com

Málo známé účinky na tělo

Kromě výraznějších účinků spojených s užíváním steroidů existují další potenciální důsledky, které nemusí být tak zřejmé, ale mohou představovat vážné zdravotní riziko. Zatímco krevní testy mohou pomoci zachytit některé abnormality spojené s nadměrným užíváním anabolických steroidů, je důležité si uvědomit, že mnoho škodlivých účinků nemusí způsobit abnormality v krvi, dokud není příliš pozdě. Je také důležité si uvědomit, že u mnoha níže popsaných způsobů léčby je méně pravděpodobné, že budou fungovat při pokračujícím užívání steroidů. Níže uvedeme 7 způsobů, jak mohou anabolické steroidy poškodit vaše zdraví, aniž byste si to uvědomovali:

1. Kardiovaskulární onemocnění

Existuje mnoho studií o dopadech anabolických steroidů na kardiovaskulární systém u sportovců a kulturistů. Bylo prokázáno, že steroidy zvyšují hladinu LDL (špatného cholesterolu) a snižují hladinu HDL (dobrého cholesterolu). To zvyšuje riziko aterosklerózy (kornatění tepen) a srdečních onemocnění, jako je angina pectoris, infarkty a náhlá srdeční smrt. Podobně je užívání steroidů také spojeno se zvýšenými hladinami C-reaktivního proteinu (CRP), který je markerem zánětu v těle a existují důkazy, že trvale vysoké hladiny mohou lidi predisponovat ke kardiovaskulárním onemocněním. Chronické užívání steroidů může ovlivnit srdeční sval a způsobit stav známý jako hypertrofie levé komory, což je zvětšení a ztluštění stěn hlavní čerpací komory srdce. Zvětšený srdeční sval ztrácí elasticitu a nakonec nemusí pumpovat takovou silou, jak je potřeba.

2. Jaterní toxicita

Většina metabolismu anabolických steroidů probíhá v játrech, která jsou proto náchylná k poškození. Zatímco sportovci s již existujícími onemocněními jater jsou nejvíce ohroženi, poškození může nastat u kohokoli. Dva markery jaterního stresu nejčastěji zvýšené u uživatelů anabolických steroidů jsou enzymy ALT a AST. Tyto enzymy jsou nezbytné pro metabolismus aminokyselin v játrech a budou unikat do krevního řečiště, když se játra zanítí nebo poškodí. ALP a GGT jsou také důležitými markery zdraví jater během užívání steroidů a zvýšené hladiny mohou indikovat jaterní toxicitu. Je důležité si uvědomit, že k významnému poškození jater může dojít i při normálních jaterních testech a že hladiny těchto jaterních markerů v krvi často začnou stoupat, až když je poškození dostatečně závažné.

3. Poranění ledvin

Jednou z mnoha klíčových funkcí ledvin je fungovat jako filtr krve, který odstraňuje přebytečné odpadní produkty v těle. Kulturisté často používají doplňky stravy včetně proteinů, kreatinu a vitamínů k budování síly a objemu svalů. Vysoký příjem bílkovin je znepokojivý, protože zvyšuje nároky na ledviny, aby odfiltrovaly přebytečné produkty metabolismu bílkovin. Často to samo o sobě není velký problém, ale když se vysoký příjem bílkovin kombinuje s užíváním anabolických steroidů, zvyšuje to zátěž ledvin a může vést k jizvení a případně selhání ledvin.

4. Neplodnost

Chronické užívání anabolických steroidů způsobuje pokles luteinizačního hormonu (LH) a folikuly stimulujícího hormonu (FSH), které jsou potřebné pro tvorbu spermií. To může způsobit snížení počtu spermií a jejich pohyblivosti. Snížení LH a FSH lze pozorovat do 24 hodin od začátku užívání anabolických steroidů a během měsíců může dojít k neplodnosti. Obvykle je neplodnost reverzibilní do 1 roku od ukončení užívání steroidů, ale může to trvat déle, zejména u dlouhodobých uživatelů. U mužů se také může objevit priapismus, impotence, potíže nebo bolesti s močením a možné zvýšené riziko rakoviny prostaty, proto je důležitá pravidelná kontrola prostaty.

5. Zhoršená glukózová tolerance

Studie ukázaly, že užívání anabolických steroidů ovlivňuje schopnost těla zvládat cukr a může vést k cukrovce 2. typu. To může mít zničující dopad na zdraví a dále mimo jiné zvyšovat riziko poškození ledvin, srdečních chorob, mrtvice a slepoty.

6. Poruchy krve

Zvýšení užívání anabolických steroidů stimuluje produkci červených krvinek a také zvyšuje hladiny hemoglobinu (protein v červených krvinkách, který přenáší kyslík) a hematokritu (procento červených krvinek v krvi). To může vést ke stavu známému jako polycytémie vyvolaná testosteronem. To způsobí, že krev zhoustne, což může u některých lidí spustit život ohrožující krevní sraženiny v krevním řečišti. Zjistěte více s naší sportovní hormonální kontrolou .

7. Dysfunkce štítné žlázy

Studie prokázaly negativní účinky anabolických steroidů na funkci štítné žlázy. Štítná žláza je zodpovědná za velké množství důležitých metabolických procesů a nerovnováha hormonů štítné žlázy může způsobit celou řadu zdravotních problémů.

Užívání anabolických steroidů může vést k řadě negativních zdravotních důsledků, zejména kardiovaskulárních a jaterních. V době, kdy se rozvinou fyzické příznaky těchto onemocnění, může již být způsobeno trvalé poškození. Nejbezpečnější lékařskou radou, kterou by vám dal každý zdravotník, je přestat je používat kvůli jejich rizikům. Pokud se však rozhodnete pokračovat v užívání těchto doplňků, je důležité dávat si pozor na jakékoli známky toho, že byste mohli poškodit své zdraví. Pokud chcete snížit svá zdravotní rizika, pak anabolické steroidy neužívejte.

MOHLO BY SE VÁM HODIT:

Největší mýty ohledně cvičení, kterým se ještě dnes věří