Společné bydlení: slasti a strasti sestěhování se s partnerkou

Jak poznat, že vám v partnerství bude opravdu fungovat? Nejlépe tak, že s vaší vyvolenou vytvoříte společnou domácnost. Teprve, až budete vedle sebe každý den žít, zjistíte, jestli jste si pro sebe souzeni. Co také na vás po sestěhování čeká?

společné bydlení

Společné bydlení aneb konečně spolu

Přiznejme si, že zpočátku bude společné bydlení skvělé. Nebudete se moci vzájemně nabažit. Konečně spolu, a to napořád. Ráno už nebudete muset odejít pryč, protože budete doma. Maximálně tak půjdete do práce. Ale pak se opět ke své ženě vrátíte pln očekávání, co vám dobrého uvařila. Nebo také neuvařila, pokud se budete o práci v domácnosti poctivě dělit.

A toto může být prvním kamenem úrazu, kdy narazíte na neshody. Zatímco vy se budete těšit na teplou večeři, dostane se vám odpovědi, že si máte namazat chléb s máslem a salámem. Tedy pokud jste ho cestou z práce koupil.

V prvotním okouzlení svou družkou pravděpodobně mávnete rukou a ten chleba si sám namažete. Protože víte, že vás večer čeká noc plná vášně, která vše vynahradí.

Dnes ne, bolí mě hlava

Postupem času, kdy se společný život stává stereotypním, vás možná přestane bavit špinavé ponožky ukládat poctivě do prádelního koše a necháte je tam, kde jste si je vysvlékl. Nakonec ani to záchodové prkénko přece není třeba dávat pokaždé dolů, když stejně za nějakou dobu toaletu opět použijete. Proč si přidělávat zbytečně práci? Nemáte ji v zaměstnání dost?

Zřejmě ale zaregistrujete značnou nelibost u své partnerky, která toto vaše chování odmítne tolerovat. A vše vygraduje větou: „Dnes ne, miláčku, bolí mě hlava.“ I to patří ke slastem a strastem společného života. Za odmítáním intimních radovánek velmi často u žen stojí nejen únava, ale také nespokojenost ve vztahu. To je možné podat i tak, že je žena mužovým chování zklamána.

Základem vztahu je komunikace

Až teprve když společně budete žít, poznáte dokonale jeden druhého. Po nějakém čase totiž opadne zamilovanost, během níž má člověk nasazené růžové brýle, a vy najednou svou partnerku uvidíte úplně v jiném světle. A totéž zažije i ona. Může tak dojít k velkému rozčarování, které nakonec rozhodne o tom, jestli spolu zůstanete.

Žádný vztah však není zcela ideální, v každém se objeví třecí plochy. Vztah znamená také umět dělat kompromisy a hlavně komunikovat. Když budete mlčet, jak se ten druhý dozví, s čím jste nespokojený? Na druhou stranu přehnaná kritika ještě žádnou ženu neudělala šťastnou.

A co když přijdou děti

Příchod dítěte do partnerského svazku je jeho prubířským kamenem. A o to větším, jestliže už děti máte z předcházejících vztahů. Naučit se žít v takovém vztahu vyžaduje od každého zúčastněného velmi mnoho trpělivosti. I nově narozené miminko dává rodičům pořádně zabrat.

Najednou chybí čas, který jste s partnerkou trávili společně, protože je tu dítě, jemuž je nutné se věnovat. A vy se můžete cítit jako na druhé koleji. Pocit to bude nejspíš správný. Ale co vám brání v tom se péče o dítě zúčastnit? Nakonec to může být ku prospěchu vašeho vztahu.

Pokud jste se najednou stal náhradním otcem nevlastních dětí, možná by to chtělo nevychovávat je za každou cenu. Nechte na partnerce rozhodování, ale buďte ji oporou.

Totéž platí tehdy, jedná-li se o vaše děti z minulého vztahu. Vy byste měl být tím hlavním, kdo se o ně postará a připraví jim program. A neměl byste čekat, že vaše partnerka automaticky převezme odpovědnost na sebe. Může vám pomáhat, což pomůže váš vztah utužit.

Sestěhování s partnerkou je důležitým krokem v životě, který některý pár udělá po dvouměsíční známosti a jiný se k tomu neodhodlá ani po roční známosti. V každém případě se jedná o znak vývoje partnerského vztahu.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

První setkání s partnerčinými rodiči. Jak ho zvládnout?

Tchýně: Co dělat, když začnou zasahovat do našich životů?