Soundtracky MCU a DC strhávají pozornost. Který je lepší?

Deadpool o Valentýnu odstartoval bitvu superhrdinů napříč dvěma odlišnými světy, Marvel Cinematic a DC Universe. Nás nyní ovšem nebude zajímat, který z vesmírů vytáhne z rukávu tu nejlepší kartu. I se skvělým ne-superhrdinou za námi je na to stále brzy. Pozornost budeme věnovat hudebním podkresům filmů – jak novinkám na obzoru, tak předcházejícím otvírákům.

Doctor Strange je zatím stále ještě daleko a na X-Men: Apocalypse slyšíme střídavě kladnou i zápornou kritiku. Tento rok tak prozatím vyčleníme čtyřem snímkům, které po dvojicích připadají mezi obě soupeřící stáje Marvelu a DC. Deadpool na rudém koni už vystřelil ze svého boxu, přičemž ho vzápětí bude následovat rivalizující Batman v Superman, a potom znovu na střídačku Kapitán Amerika: Občanská válka a Sebevražedný oddíl. Z posledních tří filmů stále neznáme úplný repertoár soundtracků, ukázky nám už nicméně poskytly trailery všech týmovek.

Deadpool nebo Sebevražedný oddíl?

Sebevražedný oddíl je od nás se svoji srpnovou premiérou zatím nejdál, a tak není divu, že zatím máme jenom dva trailery a dva songy. Paradoxně ale už právě tento film a neúplný soundtrack můžeme postavit proti Deadpoolovi a říct, že má rozhodně navrch. Oba dva snímky jsou beze sporu šílené, ani jeden z nich není vyloženě o hrdinech, oba využívají převážně již existujících songů. Ale Queen jsou prostě legendy, Bohemian Rhapsody je super známá písnička a v traileru Sebevražedného oddílu dostává úplně nový rozměr. Produkce filmu udělala dobře, že vsadila právě na Rhapsody, protože trailer sice možná není tak vtipný jak Deadpool, co do šílenosti a epičnosti ale rozhodně vede.

Zabrnkají Avengers líp než Liga spravedlivých?

V druhém kole proti sobě postavíme souboje velikánů. Ze strany Marvelu jde proti sobě Kapitán Amerika a Iron Man v Občanské válce, ze strany DC si zase naloží titáni Batman a Superman v Úsvitu spravedlnosti. V obou případech už rozhodně nepůjde o žádné dětinské hry, jak tomu bylo zrovna v Marvelu v některých případech doposud. A právě za to vážně drsné přepnutí tohle kolo vyhrává Marvel s Občanskou válkou, protože jejich hudební podkres „United we stand, divided we fall“ v posledním, Super Bowl traileru svojí naléhavostí trumfl i střízlivé DC. Finální trailer Úsvitu spravedlnosti měl sice krutou údernost, výhružný chór lidských hlasů ale nepřekoná. Skóre 1:1

A v cílové rovince máme…

Dostáváme se do remízy a posledního kola, ve kterém se zaměříme na předskokany všech čtyř filmů. Ke srovnání máme k dispozici Muže z Oceli (ovšem i starší), Temného rytíře a z opozice Marvelu každou sólovku i týmovku předcházející Občanské válce. V takovém případě Marvel určitě vede na kvantitu snímků, nicméně kvalitativně z hlediska hudby se polarita otáčí. Za stáj DC se staví výtečný Hanz Zimmer a James Newton Howard. Temnému rytíři navíc Akademie udělila Oscara za střih zvuku a v druhém pokračování soundtrack jednoznačně zvítězil na Youtube mezi fanoušky. Obdobně si stojí Muž z oceli, ale abychom úplně nezazdili Marvel, měli bychom rozhodně zmínit Iron Mana s jeho nominací a popularitou, a také starého Spider-Mana. Jeho soundtrack zamotá do pavučin každého.

https://www.youtube.com/watch?v=vLqKSv1F42A

Ve svých letošních nových filmech tak Marvel a DC možná stojí čelem přímo proti sobě a zatím není jasné, kdo ze soundtrackového souboje vyjde vítězně. Historicky má ale navrch DC, a to i přesto, že ve filmech za Marvelem početně ztrácí. Nic alenetrvá věčně.

Za kterou stáj se stavíte vy?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Quentin Tarantino v Praze. Proč?

Tři holky v autě. Z toho kouká malér, zvlášť když si sahaj na prsa