Simpsonovi: nejslavnější seriál slaví 30 let. Jak dlouho trvá vytvořit jeden díl a proč jsou postavy žluté?

Kultovní Simpsonovi zná celý svět a žlutá americká rodinka právě oslavila výročí. První epizoda se vysílala 17. prosince 1989. U nás uplynul měsíc od událostí na Národní třídě, zatímco v USA poprvé běžel kreslený sitcom, který se legendárním. Jaké drží rekordy a co si jeho tvůrci myslí o českém dabingu?

Simpsonovi slaví 30 let. Proč jsou postavy žluté a co dalšího nevíte?

Nejdřív scénky, potom vlastní seriál

První díl Simpsonů, jak je známe dnes, se sice vysílal až na konci roku 1989, ale samotná žlutá rodinka je starší. Poprvé se na televizních obrazovkách objevila už v roce 1987. Tehdy se ovšem jednalo pouze o krátké skeče, které byly součástí The Tracey Ullman Show. Celkem se natočilo 48 epizod v průběhu zhruba dvou let. Teprve 17. prosince 1989 se stali Simpsonovi samostatným seriálem. Epizody trvaly přes 20 minut a rychle se staly celosvětovým fenoménem. V roce 2007 vznikl také celovečerní snímek Simpsonovi ve filmu.

Úplně první díl The Simpsons s názvem „Good Night“

Simpsonovi drží rekordy

Postavy sice nestárnou, ale samotný seriál drží aktuálně díky své dlouhověkosti řadu rekordů. V současné době se tak jedná o nejdéle běžící TV seriál v USA a zároveň nejdéle běžící sitcom. Navíc v něm hostovalo nejvíce celebrit – bylo jich dokonce více než jednotlivých epizod. O některé rekordy se navíc postarali sami fanoušci Simpsonových. Např. v roce 2012 spolu Jeremiah Franco a Carin Shreve sledovali seriál 86 hodin a 37 minut v kuse.

10 hvězd rockové hudby v Simpsonových

Které postavy nezůstaly dodnes?

Seriál se točí desítky let, není tedy divu, že ho některé postavy během let opustily. Zemřela Maud Flandersová nebo Mona Simpsonová, stejně jako Bártova učitelka Edna Krabappelová. Její smrt ale nebyla v seriálu nikdy vysvětlena. Tvůrci se s touto postavou totiž rozloučili díky úmrtí její dabérky, kterou byla Marcia Wallace. Za 30 let natáčení zemřeli i další herci, kteří propůjčili hlasy některým postavám. Ze seriálu tak ještě v prvním desetiletí zmizel například  Troy McClure, protože jeho dabéra Phila Hartmana zastřelila manželka.

Český dabing je třída

Za dobu vysílání Simpsonů prošel proměnou i český dabing. Seriál opustil po 12. sérii dabér Homera Simpsona Vlastimil Bedrna, kterého postihlo těžké onemocnění. Homers od té doby mluví Vlastimil Zavřel. V roce 2017 pak zemřela Helena Štáchová, která měla desítky let na starosti dabing Lízy. Její místo obsadila Helena Korolová. Český dabing žluté rodinky je každopádně považován za velmi kvalitní. Poměrně netradiční je např. hlas Marge Simpsonové, o který se postaral herec Jiří Lábus. To ovšem není nic neobvyklého ani v originále, protože v angličtině mluví pro změnu Barta zase žena – Nancy Cartwright.

Jiří Lábus dabuje Marge Simpsonovou

Co všechno nevíte

  • Český dabing nepovažujeme za kvalitní jen my Češi. Za jeden z nejlepších na světě ho označil sám tvůrce seriálu Matt Groening.
  • Proč jsou jednotlivé postavy žluté? Vysvětlení je prosté. Tvůrci prostě chtěli, aby seriál okamžitě zaujal diváky, kteří nazdařbůh přepínají televizi.
  • Homer Simpson a šáša Krusty jsou si nápadně podobní. Mrzoutský klaun byl totiž původně stvořený jako Homerova tajná identita.
  • Jedna epizoda seriálu je tvořena zhruba půl roku. Na tvorbě Simpsonových se ale podílí mnoho scénáristů, režisérů a animátorů, takže se jednotlivé epizody točí současně.
  • Tvůrci se inspirovali pro jména postav všude, kde je napadlo. Např. Bart je přesmyčkou slova brat, což znamená spratek. Matka Matta Groeninga se zase jmenovala Marge Wiggum.
  • Kultovní gaučová scénka je někdy velmi krátká, jindy zase podstatně delší. Tvůrci seriálu jí používají k tomu, aby prodloužili stopáž epizod, které jsou kratší.

Konec seriálu v roce 2082?

Nějakou dobu už se ozývají kritické hlasy, že už by mělo natáčení Simpsonových skončit. Kvalita jednotlivých epizod jde prý dolů, ale sami tvůrci o tom prozatím neuvažují. Ve Spojených státech amerických totiž od 29. září 2019 běží 31. série. Kanál Fox, pod jehož záštitou seriál vzniká, navíc na začátku letošního roku oznámil, že se počítá s natáčením nejen 31., ale také 32. řady. Tato stanice navíc vlastní práva na Simpsonovi až do roku 2082. Žlutá rodinka tak může zažívat nejrůznější dobrodružství ještě po mnoho desetiletí.

Simpsonovi – 31. řada

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak vydělat na film během natáčení? Stačí vybrat dobrou lokalitu, vydražit rekvizity a umístit dostatek reklamy

Historie dabingu. Jak se vyvíjel, kde je hodně populární a ve kterých zemích se dodnes příliš neujal? Vytěsní ho titulky z kin?