Šílené freudovské teorie, které nepřežily. Co je dnes jinak než tenkrát?

Nelegální imigranti, teroristické útoky islámských radikálů, červené trenky visící na Pražském hradě… Co by tomu asi řekl tatíček Freud? Které jeho teorie by se i dnes ujaly a na které se radši zapomnělo?

Sigmund Freud (6. května 1856 – 23. září 1939) byl stejně řízek. Narodil se v Příboře v okrese Nový Jičín a na jeho rodném jméně si mnozí lámali zuby. Sigismund Šlomo Freud? Jinak kapacita!

Psycholog a zakladatel psychoanalýzy, který svoje poznatky v letech 1900 až 1905 sesumíroval do několika zakladatelských spisů, měl po většinu času pokrokové názory, takže války ani imigrační krize by ho jen tak nepřekvapily. Ve vlastní hlavně totiž měl kolikrát daleko šílenější teorie, neboť toužil být vizionářem spojujícím vědecké poznatky s mytologickými prvky. Zde je několik jeho více či méně slibných názorů. Samozřejmě, že se týkají sexu, selhávání mysli a dokonce i léčby smíchem!

Ženy? Hysterická sebranka!

Freud hlásal, že ty bytosti, kterým dnes říkáme kosti, roštěnky nebo třeba samice, jsou více citově angažované, náročné na pozornost, náchylné k neurózám a hysterii. Taky hodně času věnují úsilí o vlastní vzhled, což je kompenzace za přirozenou sexuální méněcennost. Jakou? Roštěnky se rodí s „genitálním nedostatkem“ (nemají penis), a tak hledají jiné způsoby, jak zaujmout.

Jak je to dnes? Ženy nijak nezaujímají, protože už dávno nemusí. Jen si lehnou na záda a čekají na výsledek.

Bisexualita pro všechny!?

Každý má aktivní i pasivní aspekty osobnosti. (Aktivní se rozumí mužské, pasivní zase ženské.) Všechny osoby jsou tedy směsicí mužských a ženských komponent. Tak nějak souhlas, jenže Freud došel k závěru, že každý musí být neodmyslitelně bisexuálně orientovaný. Tak to zase pr. Sexuolog Petr Weiss výzkum Kinseyho okomentoval slovy, že bisexuální chování existuje, ovšem bisexuální orientace nikoli.

Jak to je dnes? Lesbičky chce spolu vidět každý, homoklády ještě stále ne. A odmítáme tvrzení, že by se nám líbilo gay porno!

Máš problém? Tak si ho zopakuj!

Očistná metoda. Tak se jmenoval proces, kterým měla být hysterie překonána tím, že pacienti v hypnóze vzpomínali na své negativní minulé zkušenosti. Freud přiznal řadu problémů a žádné trvalé výsledky. Mnoho terapeutů argumentovalo, že pacienti jsou stresováni. Co s tím?

Již v roce 1850 přední francouzský lékař Pierre Briquet oznámil výsledky svého studia ženské hysterie. Tu prý způsobuje sexuální frustrace. Lékařský zákrok přitom spočívá v „dráždění klitorisu“. No sláva…

Jak je to dnes? Hysterii, která je všudypřítomná, neléčí ani návraty do minulosti, ani dráždění poštěváku. Leckdy to spraví drogy a rock’n’roll. Někdy taky rána z milosti. Třeba tahle kočka je zralá minimálně na dvě!

Víra a fanatismus

I Freudovy názory na křesťanství a Boha byly zajímavé. „Lidé pod vlivem náboženství jsou jako plazící se bezmocné děti, které věří v uklidňující příběh všemocného dobrodince, jež slibuje, že jim poskytne jednoduché odpovědi na nejvíce matoucí otázky existence.“ Střízlivý názor. Jakákoli víra převrácená ve fanatismus škodí, jenže vysvětlete to současným rádoby ezo vědmám, kterých je plná televize!

Jak je to dnes? Všichni mluví s anděly, negativní energie se pálí papírky, a pokud tomu nevěříš a nechceš za to zaplatit, jsi „kretén“. (Vědmy vytvořily nové náboženství. Následují je davy příznivců a na Freuda a jeho varování si nikdo nevzpomene.)

Léčba smíchem

Dnes, když přijdete k doktorovi a řeknete tam cokoli (nemůžu spát, jsem unavený, mám problémy v práci, nepostaví se mi, nebaví mě sex a tak dále), dostanete doporučení k psychologovi, který vám předepíše pilule. Teorie, že smích léčí mnoho věcí, se evidentně neujala, takže ani nepřežila.

Přitom Freud tvrdil (Pomocná teorie smíchu, rok 1905), že smích uvolňuje potlačovanou energii. Pořádný chechták tak zbavuje napětí, stresu i komplexů. Většina odborníků tenkrát tuto myšlenku nepřijala jako celek, a to především kvůli tomu, že prý nebyla dostatečně vyzkoušená.

Jak to je dnes? Dobrých zpráv je čím dál méně. Často se není čemu smát, což ale neznamená, že je tahle teorie k ničemu. Novodobé výzkumy naopak potvrzují, že smích minimálně sbližuje. Freud tedy v některých svých názorech stále žije…

A co je (byl) Freud právě pro vás? Blázen nebo vizionář?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Konspirační teorie, které se fakt potvrdily

Nevyjasněná úmrtí hvězd. Co se stalo?