Sexy lovkyně, smrt Cecila a pronásledovaný zubař – svět se začal zajímat o rekreační lovce

Jestli se v loňském roce objevilo nějaké nové, nečekané téma, které hýbalo doslova celým světem, pak to byl určitě lov zvířat v Africe. Rozesmáté selfíčka, na kterých lovci a lovkyně pózovaly se zabitými zvířaty rozvířily vody nejen českého, ale i světového internetu. Svět se najednou dozvěděl, že existuje skupina lidí, která se nebojí utratit milionové částky, aby si mohli někde v Africe zastřelit lva nebo nosorožce. Ale našlo si i dost těch, kteří tuhle záležitost obhajují.

Asi vrcholem všeho byla smrt Cecila, lva v Zimbabwe zastřelil americký zubař Walter Palmer. Cecil byl cosi jako místní zvířecí ikona, bylo samozřejmě přísně zakázáno ho lovit. A pak přijede jakýsi blbec z Illinois, který ještě před dvěma dny dával plomby a tuhle živoucí (tedy už vlastně mrtvoucí) národní památku zastřelí. Palmer se specializuje na lov lukem a zabíjí takto zvířata po celém světě. Ke smrti Cecila se přiznal, ale uvedl, že nevěděl, že je to Cecil, prý to celé spískali místní průvodci, které si na to najal. Ti mu vzácného Cecila podstrčili. Byl z toho skandál, Palmer si stěžoval, že mu lidé vyhrožují smrtí a do ordinace prý najednou nikdo nechodí.

Krásná Květa s krásnými mrtvolami

Palmera fakt nehodláme omlouvat, ale zkrátka se svezl na všeobecném odporu, kteří lovci stihli během roku vyvolat. V Česku rozdmýchala emoce lovkyně Květa Fialová, která se lovem a zajišťováním lovu pro bohaté klienty živí. Její slefíčka se zabitými zvířaty snad z celého světa pobouřily naši veřejnost, dostala se i do Hyde Parku České televize a do novin. Svou práci obhajovala, seč mohla. Prý tím zvířatům vlastně pomáhá, střílí se jen staré a nemocné kusy. Za peníze za lovecké licence se prý provozují národní parky. Lov je prý ušlechtilá činnost, souboj mezi člověkem a zvířetem. Tohle plácání asi nikoho moc nepřesvědčilo, alespoň soudě podle vzkazů na jejím facebookovém profilu.

Lovením k prosperitě?

Podobně vypadá profil i americké lovkyně Sabriny Corgatelli, která pobouřila svět fotkami se zastřelenými žirtafami. A co teprve devatenáctiletá Kendall Jones, která má slefíčka i se slony, nosorožci, lvy a buvoly? A Rebecca Francis, která se fotí s umírajícími zvířaty, údajně aby uctila jejich život? Lovení pro zábavu, pro fotečku na facebook, pro parohatou trofej někde nad krbem? Slečna Fialová tvrdí, že lovit lidé vždy budou, že v každém člověku je lovec, ale něco jiného je lov pro obživu a něco jiného je, když si prachatí nabobové jezdí střílet vymírající druhy do zchudlých afrických zemí. Je to nechutné a barbarské. Nedá se to omluvit žádným tlacháním o tom, na co jdou peníze z „permitů“ a jak to prospívá hospodářství těch zemí.

Kinessa na druhé straně barikády

Naštěstí se na to dá jít i jinak. Nejsou jen praštěné blondýny, které rajcuje fotit se s dodýchávající žirafou nebo si věšet na profil fotku opice prostřelené šípem. Kinessa Johnson bojovala v Afghanistánu, čelila bojovníkům Talibanu a po ukončení vojenské kariéry se pustila do ochrany zvířat v Africe. Tahle drsňačka stojí na opačné straně barikády a hubí pytláky, kteří jdou po posledních žijících slonech a nosorožcích. Komu čest, tomu čest.

Paroží na stěně nám bude muset stačit

Co si z celé té situace kolem lovení zvířat pro zábavu vzít? Palmer se nechal slyšet, že lovit bude dál, takže ostuda ani výhružky na facebooku nic s takovými lidmi nezmůžou. Kinessa Johanson asi taky nezvládne uhlídat všechna zvířata, po kterých jdou lovci. Smiřme se s tím, že místo živých tvorů nám zbydou jen trofeje na zdech boháčů, protože za chvíli už nebude co střílet.  

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Japonský dron na lovu. To jsou nervy!

Americký svéráz národního lovu – střelecká kultura vede do pekel