Rolls-Royce a Bentley se srazily na okraji Prahy

Pomalu se z toho stává tradice. Vozy Rolls-Royce a Bentley se opět potkaly v pražské Dubči. Šlo o již třetí sraz nejen veteránů.

Již třetím rokem uspořádal Rolls-Royce & Bentley Club ČR setkání v pražské Dubči. K vidění byly jak staré luxusní limuzíny, tak zcela nové nablýskané vozy, ale také motorky a tu a tam nějaké to auto, které chytne za srdce každého petrolheada. Strávil jsme tam půl dne kocháním se nad krásnými auty a focením pro vás. Kromě toho jsme přímo na místě vyzpovídal Pavla Srpa, člena výboru Rolls-Royce & Bentley Club ČR. Rozhovor, který mi exkluzivně poskytl, najdete na druhé stránce článku.

Česko, země srazů aut

Není tak neobvyklé, že v českých městech bývají srazy veteránů. Staré Škodovky, Tatrovky, takových aut najdete tisíce, stejně jako srazů. Jenže je to trochu rozdíl. A to je právě v tom, o jakých značkách se tu bavíme. I ta nejkrásnější Škoda 110 R zkrátka nikdy nebude dosahovat luxusu a pocitu něčeho naprosto výjimečného – toho, co najdete právě v těch nejluxusnějších limuzínách. Interiér zdobí nejlepší kůže, propracování je dotažené do posledních detailů, na spočítání válců motorů si budete muset sundat ponožky a počítat i na prstech u nohou. Šlo zkrátka o vozy, u nichž při výrobě nehrála cena návrhu ani výroby vůbec žádnou roli. Pokud kupujete auto za několik milionů, nemáte chuť někde šetřit a z každého takového auta je to strašně znát. Najednou máte pocit, že prožíváte minulost, ale úplně jinou, tu nesocialistickou, ale tu krásnou, západní, svobodnou. Ano, připadáte si svobodně a proto vás to tu baví.

Přes 100 veteránů

Celkem se v příjemném parku sešlo přes 100 automobilových veteránů, z toho více než polovina právě vozů Rolls-Royce a Bentley. Nechyběly předválečné modely, majestátní Phantom V, 25/30, hojně zastoupené modely Silver Shadow a Silver Spirit.

Za Bentley byly k vidění tolik oblíbené verze Continental GT, starší i novější modely, sériové i upravené vozy.

Nechyběly novinky

Kdo měl už veteránů plné zuby, mohl se pokochat také novými vozy. Luxusní SUV Bentley Bentayga si zde prakticky odbylo veřejnou premiéru a to hned v terénu mimo silnice. Pokud jste měli to štěstí, mohli jste se nechat svézt náročným terénem, ve kterém jezdil třeba i Volkswagen Amarok nebo Land Rover Defender. Právě projížďka v Bentley Bentayga na mně zanechala nejsilnější dojem. Když sedíte v autě, které může uhánět přes 300 km/h a zároveň v terénu drží krok s pravověrnými off-roady, tak z toho až mrazí. A opět máte pocit, že žijete v lepším světě. No dobře, naškudlit za plně vybavený model 8 000 000 Kč není zrovna pro každého, ale věřte tomu, že ty peníze v autě jsou a nikdo na vás nechtěl ušetřit.

Prohlédněte si komentovanou galerii, kochejte se a příští rok přijďte i vy!

ProChlapy.cz: Sraz vozů Rolls-Royce a Bentley. Co za tím stálo? Kdo vymyslel to, že se budete scházet a ukazovat auta?

Pavel Srp: Nápad se zrodil v hlavě sběratele aut a dnešního prezidenta klubu, Martina Kota, se kterým jsme začali spolupracovat. V rámci jednoho článku padl jen tak mezi řečí nápad na to, takový sraz uspořádat. Nám se líbil, slovo dalo slovo, založili jsme občanské sdružení a začali plánovat. Za tři čtvrtě roku vznikl první ročník a letos už to bylo po třetí. Protože měl sraz úspěch a členové se do kubu hlásili ze všech koutů České republiky, přidali jsme ke srazu ještě dvě až tři vyjížďky po České republice – takové malé srazy.
ProChlapy.cz: Když se řekne Rolls-Royce a Bentley, většina z nás si představí ukrutně bohatého britského šlechtice. Je to tak? Kdo jezdí těmito vozy? Jak nákladné je sehnat veterána těchto luxusních značek?

Pavel Srp: Může to tak být i nemusí. Záleží samozřejmě na tom, kterým autem budete jezdit. Není problém za auto zaplatit několik miliónů – nejen za nové, ale i za klasické – ale také „jen“ několik set tisíc Kč. Záleží na modelu, na stavu a dalších okolnostech. S trochou nadsázky vlastně můžete pořídit Rolls-Royce za cenu nového malého auta. Je ale jasné, že nákladný je pak provoz a údržba. Když se podívám na průřez členů klubu, je velmi pestrý. Od úspěšných podnikatelů a ředitelů firmy se dostaneme třeba až k učiteli.

ProChlapy.cz:  Co je největší cíl či přání pro příští ročník?

Pavel Srp: Aby byl sraz co nejlepší a účastníkům akce i návštěvníkům se tam líbilo a chtěli se vracet. Vám se u nás líbilo? 
ProChlapy.cz:  Krásné prostředí, výborná hudba a naprosto unikátní auta, která na silnici jen tak nepotkáme. Co více si přát? Mimochodem, jaké je vaše vysněné auto?

Pavel Srp: Složitá otázka. Přiznám se, že nemám jen jedno auto. V mé vysněné garáži by jich muselo stát víc. Přece jen jedno auto nikdy nedokáže splnit všechny požadavky, které na vysněné auto mám. Kompromisy v takovém případě nejsou dobré. Mám rád pohodlné limuzíny, ale i hbité sporťáky a z toho jedno auto udělat nejde.

Autor: Analytik