Rekordy ze světa restaurací: Kde se vaří z krys a kam na vegetariánskou baštu?

Nálož dobrot může čekat na těch nejpodivnějších místech světa. Které podniky se mohou pochlubit skutečnými světovými rekordy?

restaurace

Nejstarší restaurace světa je podle všeho podnik Botín, otevřený roku 1725 v Calle de Cuchillero. Shodou okolností se nachází v objektu z roku 1590, který mimo jiné sloužil jako svačinková občerstvovna pro šlechtice, na něž pro jejich ne až tak urozený původ nevybylo místo u královské tabule v paláci Valladolid. Když jste si tu chtěli pochutnat na jídle od francouzského šéfkuchaře, museli jste si nejprve přinést vlastní suroviny. Pak to bylo s veškerým servisem. Hostinských podniků, kde před vás postavili krmi, ale nekmitali kolem vás úslužní pikolíci, bylo pochopitelně na světě víc.

restaurace

Nejstarší restaurace světa Botín ve Španělsku. (foto: stoyanh/123RF)

Za polévkou z nakládaných ředkví jste mohli vyrazit od roku 1465 do japonské restaurace Honke Owariya, jehněčím jste si od roku 1360 mohli zpestřit stravu ve skotské Heid Inn. A svébytným rekordmanem je i dodnes fungující rakouské Stiftskulinarium, kde se dá najíst od roku 803. Jedlo tu pár papežů, Mozart i Clint Eastwood. Proč tedy nedrží světové prvenství? Inu, nebyla to pravá restaurace. Dříve se dost striktně rozlišovalo mezi vývařovnami a nálevnami a provozy se stálými kuchyněmi a obsluhou se nemíchaly do alkoholového byznysu. Šlo o daně, licence a cechovní odbory.

Jih proti Severu

Ještě donedávna tou nejseverněji položená restaurace světa byl The Red Polar Bear. Nacházela se v špicberském Longyearbyenu, a pokud byste očekávali tulení stejky nebo lahodně zamřelou velrybí mršinu, čekalo by vás zklamání. Necelých 1360 kilometrů od severního pólu se totiž podával kebab. 1490 kilometrů od jižního pólu pak stále ještě leží jedna z mnoha tisíců poboček fast-foodového řetězce Domino’s Pizza.  Nedá se říct, že by zrovna tenhle podnik v chilském Punta Arenas nějak prosperoval, ale pro franšízu je to dobrá reklama. Láká vás rozhled při jídle? Zkuste Chacaltaya v Bolívii. Leží 5340 metrů nad mořem. Jestli ji tedy ještě nezavřeli, nebo neodfouknul vítr.

restaurace

Restaurace Chacaltaya v Bolívii s pořádným výhledem. (foto: marko4u/123RF)

Masité i nazeleno

Nejstarší fast-food? Aspoň do doby, než archeologové najdou něco staršího, zůstává světovou jedničkou thermopolium – místo, kde se podává ohřáté jídlo – z Pompejí. Pochoutky se tu podávaly prokazatelně ještě před rokem 79 př. n. l., než stánek a jeho široké okolí zakonzervoval Vesuv. Asi zapomněli na okurku. S okurkami se naopak nikdy nešetřilo v curyšském Haus Hiltl. Jako první Vegetarierheim&Abstinenz Café, vývařovnu určenou původně revmatikům a souchotinářům, dělá hlad strávníkům už od roku 1847. O kladný vztah ke zvířectvu tu nešlo.

Nízkokalorické skóre dorovnáme živočišnými bílkovinami vzápětí: japonská restaurace Ikinari Steak drží primát v servírování pravých hovězích stejků. Na šichtu z roku 2018 zdejší kuchaři asi jen tak nezapomenou, protože jich v průběhu 24 hodin vyexpedovali z kuchyně 1734. To už je slušné stádo. Otázku, zda v kuchyni nemáte nějaké krysy, považují za nepříhodnou v čínské Quang Li-do. Samozřejmě, že je mají! Denně jich na svou hlavní specialitu spotřebují 44 kilogramů, takže kolem 150 kusů. Ratatouille se tu ani neohřeje a už jde ven se špejlí v zádi.

krysa

Co dnes bude k večeři? (foto: 123RF)

Ve velkém stylu i úsporně

O titul rekordní hostinské kapacity se momentálně přetahuje syrský Shaker Al Samman’s (který je ale aktuálně mimo provoz) a bangkokský Royal Dragon. Oba mají kolem 6000 míst k sezení. Najít pikolíky, kteří mezi stoly nezabloudí a trefí cestu až k vám, bude asi kumšt. Přesně opačná situace hrozí ve finské Kuappi, neboli Kadibuce. Dřevěná boudička nese kuchyni, bar, toaletu a stůl pro dva, vše na ploše 7,9 metrů čtverečních. Představa, jak kuchař-číšník v jedné osobě sleduje z těsné blízkosti žvýkání každého sousta, asi není úplně komfortní.

Nejlevněji se v celkovém průměru najíte v restauraci na Filipínách (plus mínus hurikán), nejdráže pak ve Švýcarsku. A kde nejlépe? Pokud se dá věřit Michelinským hvězdám, vyrazte do Tokia. Funguje jich tu 212, tedy zhruba tolik, jako v celé západní Evropě dohromady.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Výkalová kavárna a restaurace s hroby mezi stoly. Pošmáknete si?

Stylová restaurace, kde vás čekání bude strašně bavit!