Redakční test: Final Fantasy XV. Další díl legendární herní série konečně také pro PC. Co nového přináší?

Je to už déle než rok, co se na pultech prodejen objevil dlouho očekávaný titul Final Fantasy XV. Dostupný byl pouze pro konzole, tedy PS4 a X-Box One. To se teď změnilo a nedávno vyšlo Final Fantasy XV Windows Edition, takže se do dobrodružství mohou vrhnout i PC hráči. Stojí to za to?

Tvůrci hry slibovali s vydáním dalšího dílu svojí legendární herní série obrovskou událost. Nic tak průlomového se ale nestalo, a samotný roky trvající, vývoj se na výsledku musel projevit, protože doba mezitím postoupila značně dopředu.

Hra jako taková ale skutečně obrovská je, a to doslova. Otevřený svět Eon, kde se Final Fantasy XV odehrává, je tak rozsáhlý, že ani nelze určit přibližný počet hodin, jaký zde strávíte.

Plnění hlavní příběhové linie je obsáhlé samo o sobě, ale vzhledem k počtu vedlejších questů budete ke hře usedat dlouho. Je třeba se připravit i na fakt, že Final Fantasy XV zabere enormních 100Gb místa na pevném disku, což je opravdu slušná porce.

Výlet po pohádkové říši

Final Fantasy XV je vlastně takovým road tripem party kamarádů, kteří vyrazí na výlet. Ale nejsou to jen tak obyčejní nýmandi, ale rovnou Princ Noctis, za kterého hrajete vy, a jeho nejbližší přátelé. Jmenovitě ochránce Gladiolus, chytrá hlava Ignis a kamarád ze školy Pronto.

Všichni dohromady tvoří vaši partu a nehnou se od vás, i když tyto postavy nejsou hratelné. Samozřejmě by to nebyli japonci, kdyby všichni dohromady nevypadali jako EMO černě odění školáci, co se vypravili na koncert nějaké Kawaii Metalové kapely.

Ono vůbec celkové pojetí prozrazuje japonské vývojáře, ale ne zas tak moc, aby to bylo na obtíž, což je dobře. Takže ani příliš nevadí fakt, že vypadáte jako frontman Tokio Hotel nebo že některé úkoly získáváte interakcí s roztomilými zvířátky.

K večeři pizzu nebo hranolky?

S vaší partou se hned v úvodu vydáte do světa, rozloučíte se s panem králem, tedy vaším otcem, a pak usednete do vozu. Tomu říkají Religia, a je důležitou součástí hry, protože se po mapě budete pohybovat mezi jednotlivými pointy právě v autě.

Ze začátku si přesun mezi lokacemi budete jenom vychutnávat, protože okolní svět je nádherný a nabízí krásné scenérie. Téměř na všechny se lze nějakým způsobem dostat a dojít, což jen poukazuje na rozsáhlost herního světa, který máte k dispozici.

Toulat se ale pěšky v noci se nevyplácí, protože vás může napadnout nepřítel nad vaše síly, a tak je dobré na noc někde ulehnout, ať už v hotelu, karavanu nebo venku. Při kempování v divočině sledujete, jak vaši přátelé staví stan, nosí dřevo na oheň a chystají večeři.

Hra se zaměřila na drobné detaily, takže si dokonce vyberete, co Ignis připraví k jídlu, a podle toho dostanete malý bonus na příští den. Pak už jen sledujete, jak se všichni baví nebo blbnou u ohně.

Kromě toho, že se všem přičte posbíraná expa za celý den, vytváří tyto chvíle povedenou atmosféru, díky které celé vaše putování působí skutečněji. Stejně jako cestování autem, budou možná časem tyhle sekvence některým hráčům vadit, celkově ale příjemně podtrhují celý zážitek.

Final Fantasy pro každého

Studio Square Enix, tvůrci Final Fantasy universa, chtěli stvořit hru, která bude stejně zábavná jak pro zatvrzelé fanoušky série, tak pro first-timers, tedy ty, kteří se s Final Fantasy setkávají úplně poprvé. To se jim povedlo, a jednou z razantních změn tak prošel soubojový systém.

Tahové taktické souboje jsou pryč a nahradil je svižný fight, který probíhá v reálném čase. Hra se tímto způsobem snaží přiblížit západnímu pojetí, a to se s přímočarostí boje vydařilo. K Final Fantasy samozřejmě patří obrovské obouruční meče a stejně jako ostatní zbraně je budete postupně obměňovat za lepší a účinnější.

Obzvlášť efektivní je Noctisův Warp-Strike, který vás okamžitě teleportuje ke vzdálenému nepříteli, který od vás dostane drtivý úder jako beranidlem. Je to podobně návykové jako Talionův Shadow Strike z Shadow of Mordor/War. Můžete také kouzlit nebo střílet z pistole a se svými přáteli vytvářet v bojích komba, na která se pěkně kouká.

Příběh je v takto roztahané hře trochu upozaděn, ale ve zkratce se jedná o to, že krátce po vašem odjezdu vtrhne do hlavního města Insomnia armáda Niflheimského impéria a obsadí ho. Král Regis, Noctisův otec, je prohlášen za mrtvého, a princezna Lunafreya unesena. Právě s ní se musí Noctis oženit, aby říší zachránil. A tady se výprava rozjíždí naplno. Příběhová linie je ale poněkud roztříštěná a určitě nepatří k silným stránkám hry.

Co tomu předcházelo?

Firma zabývající se vývojem videoher Square se v roce 1987 nacházela na pokraji bankrotu. Původní Final Fantasy měl být její poslední počin, hra ale zaznamenala tak obrovský úspěch, že zachránila firmu před krachem. Další díly na sebe nenechaly dlouho čekat a dnešní Square Enix, jak se posléze firma přejmenovala, jich má na kontě pěknou řadu.

Nad jejich posledním počinem budou asi někteří zatvrzelí fandové série ohrnovat nos, naopak ti hráči, kteří měli s Final Fantasy problém, teď po hře možná rádi sáhnou. Souboje vás neomrzí, stejně jako rozsáhlost světa kolem.

Co je ale poněkud na škodu, je celková plochost a nezajímavost hlavních hrdinů. Samozřejmostí jsou vývojové stromy dovedností, které ale taky nebudou vonět každému. Příznivci původních her si zkrátka budou muset zvyknout na změny.

Final Fantasy XV je akční RPG, které bude fanoušky tohoto herního žánru bavit, a nejen vzhledem k bohatému bonusovému obsahu, který již Windows verze obsahuje, poskytne zábavu na celé týdny.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Znáte RPG jménem život? Vždyť ho právě hrajete!

10 pařanských celebrit, které milují videohry!