REALITA: Řízení auta mobilem v praxi! Už v testovacím režimu!

Žádné autíčko na dálkové ovládání nebo v lepším případě na vysílačku! Aniž byste seděli za volantem svého auta, tak ho budete řídit přes mobil.

Automobilky se v posledních pár letech předhánějí, co zajímavějšího by řidičům a potenciálním kupcům nabídly, aby se vůz právě jejich značky stal tím, který si vyberete. Velice zajímavou novinku testuje Land Rover, který je součástí koncernu Jaguar.

Protože pro někoho – a nechceme rovnou říkat, že pro ženy – je někdy problém například zacouvat do malého prostoru nebo zajet do garáže, tak se tahle značka rozhodla zapracovat na možnosti řídit svoje auto i ve chvíli, kdy nebude sedět na sedadle řidiče a držet se volantu. Budete stát pěkně venku a svoje auto ovládat mobilem nebo tabletem.

Pomalá rychlost, ale dokonalý přehled

Tahle možnost, která se před lety objevovala snad jen ve sci-fi filmech, je teď realitou, ke které stačí jen jediná aplikace a váš unikátní ovládací kód. Pak už se z těžkého terénu dostanete lehce. Na celou situaci kolem vozu uvidíte hezky z venku a svého plechového miláčka ze šlamastyky dostanete pomaloučku a polehoučku ve velice nízké rychlosti.

Software, kterému ve vývojovém centru Land Roveru dali jméno Multi-Point Turn, umožňuje ovládat řízení, plyn a brzdu auta. Využívá několik senzorů, radar a kamery. Nutností je stát do vzdálenosti deseti metrů od vozu a mít neustále prst na displeji mobilu v požadované funkci. Není-li tomu tak, auto zastaví a na svého „ovladatele“ počká.

Nápad z aprílového žertu

Poprvé s tímto nápadem přišel Land Rover už v roce 2007, kdy byl součástí firemního aprílového žertíku. Už o dva roky později se ale takto proháněl zmenšený model. Teď je systém zabudován do několika prototypů s automatickou převodovkou, která je nutností k jeho bezproblémovému fungování. Kdy a jak brzy se ho můžeme dočkat v reálném řízení, zatím zástupci automobilky neupřesnili. Jedno je však jisté už teď. Řízení auta, aniž byste seděli za jeho volantem je technicky připraveno. Takže to rozhodně není žádná pošetilá hra!

Autor: Zvonimír Bláha

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lahváč z kopírky. No problém!

Takhle vítali Petra Čecha mezi kanonýry