Putin znovu zvolen v prezidentských volbách v Rusku: Vítězství bez překvapení

O víkendu se v Rusku uskutečnily prezidentské volby, které skončily očekávaným vítězstvím Vladimira Putina, který získal 87,8 % hlasů. Volby, charakterizované nízkou konkurencí a vysokou účastí, vzbuzují mezinárodní kritiku pro svou nedostatečnou transparentnost a demokratičnost. Zatímco Putin si upevňuje moc, otázky o svobodě a pluralitě v ruském politickém systému zůstávají nezodpovězeny.

Putin

Nečekaný výsledek? Ani náhodou

Minulý týden od 15. do 17. března se v Rusku konaly prezidentské volby, jejichž výsledek nikoho nepřekvapil. Vladimir Putin, dlouholetý šéf Kremlu, si opět upevnil svou pozici na čele státu s drtivým ziskem 87,8 procenta hlasů. Informace přinesla televize Rossija 24 na základě exit pollu po uzavření posledních volebních místností v Kaliningradu.

Proti Putinovi bez šance

Další kandidáti se ve výsledkové listině umístili daleko za Putinem. Komunistický poslanec Nikolaj Charitonov si odnesl 4,7 procenta hlasů, Vladislav Davankov ze strany Noví lidé získal 3,6 procenta a Leonid Slucký z Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR) obdržel podporu 2,5 procenta voličů.

Rekordní podpora a vysoká účast

Podle Ústřední volební komise získal Putin rekordní podporu 87,97 procenta hlasů po sečtení 24,4 procenta volebních protokolů. V roce 2018 to bylo 76,69 procenta a o šest let dříve 63,6 procenta. Účast ve volbách přesáhla 70 procent oprávněných voličů, což znamená aktivní účast přes 114 milionů lidí, včetně obyvatel na okupovaných územích Ukrajiny.

Dlouhodobá vláda

Vladimir Putin, nyní ve věku 71 let, je u moci již od roku 1999, včetně dvou období v roli premiéra. Po změnách v ústavě z roku 2020 má možnost kandidovat i v roce 2030 na dalších šest let.

Odsouzení ze strany demokratických mezinárodních aktérů

Nezávislí pozorovatelé a odborníci označují tyto volby za nesvobodné a bez skutečné politické soutěže, jelikož v nich nebyl žádný představitel opozice. Tři připuštění kandidáti buď otevřeně podporovali Putina, nebo se drželi linie Kremlu. České ministerstvo zahraničí prohlásilo volby za nedemokratické a netransparentní, přičemž kritizovalo přístup k volbám, který omezoval přístup k nezávislým informacím a možnost volit kandidáty opoziční k režimu.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Jak inscenovaný terorismus pomohl Putinovi do prezidentského křesla?