Proč umíráme dřív než ženský? Dejte si ránu z milosti!

Až vy zaklepete bačkorama, vaše ženuška tu bude dál strašit a užívat si vdovského důchodu. Má snad větší právo na delší život? A proč to zrovna ona nezabalí dřív než vy? Protože nemá koule, které zkracují pobyt na tomhle světě!

Historicky, demograficky, etnicky i lékařsky to chodí tak, že se ženy obvykle dožívají vyššího věku o 5 – 10 %. (V Čechách je to konkrétně 81 let u žen a 75 let u mužů, jestli vás zajímá, kolik let ještě budete počítat vlaštovky.) Je to hodně, nebo málo?

Vize budoucnosti

OSN předpovídá, že za 35 let, někdy v roce 2050, to vyjde tak, že ženský zařvou v 86 letech a mužský o čtyři roky dřív. V porovnání se současností jsou to pro nás dva roky k dobru, ale stejně… Kde je spravedlnost? A proč to všechno možná spraví pohřeb varlat?

Ještě se napij, brachu. Na žal

Podle některých teorií je dřívější úmrtnost mužů způsobena častějším kouřením, popíjením alkoholu, užíváním drog, ale taky přejídáním i vyšší fyzickou zátěží. To je podle dostupných informačních zdrojů znát hlavně v Rusku, kde pánové umírají o 13 let dřív než tamní ženy.

Tak znáte to. Na něco se pojít musí. A když to bude pálenka, aspoň naposledy vypálí červa životospráva – neživotospráva. Tou se dneska akorát lidi rádi ohání. Ale co když je zakopaný pes úplně někde jinde?

V životě není nic zadarmo

Již před lety britský vědec Tom Kirkwood z britské univerzity Newcastle připustil, že sociální faktory a životní styl mají na dřívější úmrtí vliv, nicméně pravda je zakořeněna v biologii, ne v rumu ani cigárech.

Průměrný chlap má v porovnání s lidskou samičkou až 15krát víc testosteronu. Jenže právě jeho nepřítomnost v organismu zajišťuje dlouhověkost. A proto ženy žijí déle.

(Jen tak pro info, pokusy na zvířatech jednoznačně potvrdily, že jakmile samice krys neměly kvůli odstranění vaječníků dostatek hormonu estrogenu, nežily tak dlouho.) Ale zpět k věci. Jak si koupit léta navíc?

Kastrace samců

Odborný magazín Current Biology uveřejnil poznatky jihokorejské univerzity Inha, která přišla s tím, že kastrace prodlužuje život. Důkazem jsou eunuchové, kteří žili v letech 1392-1910.

Když tihle maníci přišli o koule, asi všem byli pro smích, jenže karta se později obrátila. Eunuchové se ve finále tlemili jako poslední, protože svoje vrstevníky s orgány na těch správných místech přežili v průměru o 14 let.

Tento objev nám dává důležitou indicii ke zjištění toho, proč se liší průměrná délka života mužů a žen,“ uvedl vedoucí studie Kyung-Jin Min s tím, že dřív bylo důležité podstoupit kastraci do věku maximálně 15 let. Je vám víc? Tak aspoň hlídejte to, co jíte.

Se životosprávnou něco udělat můžete, ale otázka trvalého snížení hladiny testosteronu je víc než záludná, i když… Věřili byste, že se i v dnešní době najdou taková paka, která si dobrovolně nechají vstřelit bramboru do rozkroku?

https://youtu.be/hcfSRIg50Ew

S IQ, co mají borci ve videu, se snad nikdo nemůže dožít stovky. Týpci by si měli vzít příklad radši z těch eunuchů, u nichž po kastraci vznikla 130krát vyšší pravděpodobnost překročení stého životního jubilea. O tom se nám může leda tak zdát.

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jasná zpráva: Kdo prdí, zdraví si tvrdí!

Hormony, které vám brání zhubnout!