Příprava vozu na zimu: nové tipy a triky

Zima klepe na dveře. Než se nadějete, bude zase všude sníh. Nepodceňte přípravu a auto vás nenechá ve štychu.

Už v loňském roce jsme vám dávali tipy, jak se o auto postarat. Teď přinášíme nové.

1. Ochrana laku

Nanotechnologie tu ještě před pár lety ani nebyly, dnes si s nimi můžete napatlat auto. Takže nanokosmetika je drahá, nanesení je složité a výsledek? No, stačí projít diskuzní fóra a zjistíte, že je to jen marketingový podvod. Pokud chcete lak opravdu ochránit, nechte si aplikovat kvalitní vosk. A ten fakt za stovku nekoupíte. Nejlépe uděláte, když dáte auto do nějaké ruční myčky. Během předvánočních nákupů auto ošetří a až do jara budete mít pokoj. S nanášením vosků mají zkušenosti, potřebné nástroje a budete spokojeni.

Karnaubský vosk ošetří lak vašeho auta na několik měsíců.

Karnaubský vosk ošetří lak vašeho auta na několik měsíců.

2. Aditivum do paliva

Máte ještě v nádrži palivo z léta? Nebo se s autem chystáte do drsnějších podmínek v horách, kde teploty padají pod -10 stupňů celsia? Pak rozhodně přidejte do nafty či benzínu aditivum. Existují samozřejmě i aditivovaná paliva, která koupíte přímo u čerpací stanice, ale takto budete mít jistotu, jaké aditivum jste zvolili a kolik ho tam dali. Mimochodem, určitě nepřekračujte doporučené dávkování! Méně je někdy více.

Aditivum je malá lahvička, kterou stačí nalít do nádrže.

Aditivum je malá lahvička, kterou stačí nalít do nádrže.

3. Gumové koberečky

V létě používáte příjemné tkané koberečky? Raději je schovejte na jaro a kupte si gumové. Když do auta usedáte v botách od sněhu a břečky, tak vám voda zůstane na gumovém koberci, což není problém. V případě tkaného koberce se voda vsákne a hůř ji dostanete ven. Gumový koberec se hodí i pro případ, že potřebujete s autem vyjet z horších podmínek, třeba z místa, kde je led, ale nechtějí se vám nasazovat řetězy. Gumový kobereček strčíte pod kolo a stane se pevným podkladem pro rozjezd auta. Ověřeno za vás!

4. Chemie

Z nanokosmetiky nadšení nebudete, ale jsou jiné chemikálie, které pomůžou. Ještě před zimou aplikujte na sklo tzv. „tekuté stěrače“. Koupíte je i v hypermarketech a pomůžou nejen v dešti, jak název napovídá, ale také každé ráno. Tekuté stěrače zajistí, že voda po skle stéká a nedrží se zde. No a když se zde nedrží, tak také nemůže zamrznout, takže si ušetříte seškrabování ledu. A i když vám zde nějaký led zůstane, nebude ho tak silná vrstva.

Tekuté stěrače zajistí, že voda se na skle neudrží.

5. Připravte si do auta

Až budete příště v obchodě, kupte si smetáček a lopatku a nechte si je v autě. V zimě se fakt hodí. Budete rádi, když si lopatkou odhážete sníh ze střechy nebo smetáčkem odmetete sníh ze skla. Nezapomeňte, že podle nové legislativy musíte mít auto od sněhu očištěné, jinak vám dají rarášci flastra.

6. Využijte zimní akci

Všechny automobilky teď dělají zimní servisní akce, které stojí pár stokorun a vyplatí se i pro starší vozy. Zkontrolují vám pneumatiky, podvozek, brzdy, ostřikovače, kapaliny a otestují akumulátor. Případné příslušenství je pak možné koupit se solidní slevou. Takže určitě skočte na webové stránky svého výrobce auta a zašátrejte po akčním servisu.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

9 tipů pro výměnu pneumatik

5 nezpochybnitelných důvodů, proč právě teď prodat auto