Příprava kola na jaro. Na co byste neměli rozhodně zapomenout? Kde hledat další potřebné informace?

Jedna vlaštovka sice jaro nedělá, ale ještě než se objeví, měli byste mít připraveno kolo pro novou cyklistickou sezónu. Na následujících řádcích se proto zaměříme na kroky, které nelze opomenout.

priprava kola na jaro

Kolo pořádně vyčistěte

Bicykl by měl být samozřejmě co nejčistší. O to víc to platí v případě, že jste jej po celou zimu nepoužívali. Prach a další nečistoty totiž mohou vykonat své. Ohroženy jsou přitom zejména pohyblivé části kola, tzn. řetěz, ráfky nebo přehazovačka. Ty je vhodné mýt ručně, za pomoci k tomu určených přípravků a při co možná nejmenším množství vody, která je ovšem v některých místech přeci jen nezbytná, aby nedošlo k jejich odření (doporučujeme použít teplou mýdlovou vodu). K čištění lze použít v podstatě jakýkoli kartáč či menší kartáček, ale dnes jsou také zcela běžně k dispozici speciální kartáče, které nacházejí uplatnění při čištění konstrukce kola či řetězu.

Pamatujte, že kdo maže, ten jede

Při přípravě kola na jaro nestačí pouze odstranit nečistoty, ale musíte jej také pořádně promazat. Po očištění tedy sáhněte po speciálních mazivech na bicykly a použijte je na pohyblivé části. Především byste se měli zaměřit na řetěz, který je vhodné mazat z vnitřní strany a při otáčení pedály. Po aplikaci maziva počkejte do druhého dne a následně zkontrolujte promazání jednoduše za pomoci prstu. Zůstane-li na něm jemný mastný film, máte vyhráno. Přebytečný olej případně odstraňte suchým hadříkem, což platí i pro další části kola. Některé díly (např. bowdeny či náboje) je však před namazáním nutné rozebrat, a tuto práci by měl spíše vykonat „profík“ v servisu.

Zkontrolujte brzdy

Budou-li ostatní části bicyklu v naprostém pořádku, ale nebude to platit pro brzdy, je zle. Není třeba zdůrazňovat, že se jedná o jednu z nejdůležitějších částí, neboť dysfunkčnost může vést ke ztrátě vlády na kolem. Kontrola jejich činnosti je proto zcela nezbytná, a to nejen před začátkem jara. Jak ale vlastně poznat, že fungují? Ač existuje několik typů brzd (např. ráfkové či kotoučové), ukazatel funkčnosti je vždy stejný. Stačí se projet pomalu kolem domu a vyzkoušet je. Pokud vám bude připadat, že drhnou a kolo zastaví až při použití větší síly, zpozorněte. Brzdy, tzn. lanovody či páčky je samozřejmě možné zkontrolovat jen vizuálně, ovšem laik případný problém asi rozezná jen stěží.

Zaměřte se na kola

Základem jízdního kola jsou také jeho dvě kola. Při kontrole nejprve otočte bicykl vzhůru „nohama“. Následně se přesvědčte o tom, zda nejsou pláště příliš opotřebené, mají dostatečný vzorek a nejsou nijak výrazně poškozené (drobné prasklinky apod.). Pokud ano, raději je vyměňte za nové. Budete-li už mít bicykl koly vzhůru, roztočte pedály a pozorujte, točí-li se rovně bez kývání. Jestli tomu tak není, musíte je vycentrovat, a to dotáhnutím výpletů a docentrováním ráfků. Zároveň je nutné zkontrolovat nahuštění pneumatik. Tlak vzduchu v pláštích se sice liší dle typu kola či váhy jezdce, obvykle se však jedná o zhruba 4 atmosféry.

Zkontrolujte řetěz a přehazovačku

O namazání řetězu již byla řeč. Tato část bicyklu by však měla být nejen promazaná, ale také zcela v pořádku. Roztočte tedy pedály a hlídejte, zda není příliš vytahaný a pohybuje se plynule. Nasnadě je také kontrola přehazovačky, která při přechodu mezi jednotlivými rychlostmi musí pracovat lehce a plynule. Pokud se vám bude zdát, že řetěz ani přehazovačka nefungují dostatečně spolehlivě, měli byste je při nejbližší příležitosti vyměnit za nové.

Neopomíjejte ani další části bicyklu

Příprava kola na jaro by měla zahrnovat také další podstatné kroky. Tak například je nutné zkontrolovat jeho kostru, jestli není na některých místech příliš poškozená. Enormně důležitá je i kontrola všech šroubů, které byste měli v případě potřeby dotáhnout. To ostatně pak platí i o pedálech, jež se dotahují za pomoci optimálně velkého klíče (standardně 15 mm). Dále je nutné seřídit řidítka a zapomínat byste neměli ani na světla. Být vidět je totiž ve večerních hodinách či za zhoršeného počasí naprosto zásadní.

Nezdráhejte se navštívit servis

Jak vidno, příprava kola na jarní měsíce není jednoduchá a zabere nějaký čas. Přesto byste ji měli provést stůj co stůj. Předejdete tak mnohým rizikům. Pokud budete mít o jakékoli části vašeho bicyklu pochyby a na jejich uvedení do stoprocentního stavu si netroufnete, rozhodně navštivte odborníky v servisu, kteří navíc na první pohled uvidí vady, jež laik ani nezaznamená. V každém případě nezapomeňte, že byste měli kolo kontrolovat pravidelně, tedy nejen po období „zimního spánku“. A doplňme, že by se kontrola měla týkat rovněž doplňků, a to především helmy!

Přijďte se podívat na veletrh FOR BIKES 2018

Zajímáte se o cyklistiku? Chcete vidět novinky pro rok 2018? Setkat se s odborníky nebo se stát  šťastným výhercem kola AUTHOR A-RAY 29? Přijďte se podívat na veletrh FOR BIKES 2018, kterého jsme se stali mediálním partnerem. Těšte se i na soutěž o vstupenky na tento veletrh. Již brzy!

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cyklistika je nejoblíbenější sport v ČR! Porazila i fotbal!

Cyklisté a chodci spolu mohou vycházet. Víme, jak na to!