Přecházení silnice jako adrenalinový sport. Ano nebo ne?

Jak být jednou nohou v rakvi? Skočte pod auto! Jestli se z toho náhodou dostanete, bude vaše peněženka o něco tenčí. To v tom lepším případě. Na kolik vás podobná sranda přijde a co ukládá vyhláška o přecházení chodců? Neznalost zákona (prý) neomlouvá.

Blíží se prázdniny, takže je třeba počítat se změnami v dopravě, stresem, pocuchanými nervy a stáním v kolonách. Konkrétně v roce 2016 první den prázdnin, který navíc vyšel na pátek, přinesl na silnicích nekonečně dlouhé kolony a čtyři tragické nehody. Vždyť je to pořád dokola…

Nervózní chalupáři, natěšení cestovatelé a zmatení turisté však nejsou tím jediným rizikem, které s sebou léto přináší. Pořád se totiž najde dost magorů, kteří buď z lenosti, nebo naopak kvůli touze po adrenalinu, skáčou před jedoucí auta.

„Budu“ tam o minutu dřív. Co na tom, že možná?

Představte si, že je 8. června letošního roku, vy si v klídečku jedete čtyřproudovou komunikací z pražského Smíchova přes Strakonickou, a najednou vám na kapotě přistane chlap. Tak přesně tohle se stalo řidiči Oktávky, který, aby bylo hned jasno, nebyl pod vlivem alkoholu.

Chodec, bohužel, na následky závažných zranění zemřel. A to i když se mu dostalo lékařské pomoci již čtyři minuty po nehodě. Co ho vedlo k tomu, že si vyšlápnul mezi auta? Tento případ je s nejvyšší pravděpodobní spojován právě s onou leností dojít si na bezpečné místo určené k přecházení, nicméně přejít cestu, obzvlášť v centru města nebo přes více pruhů, dost lidí bere jako adrenalin. Třeba jako tenhle Číňan, který evidentně neví, co roupama…

Zablbnout, nebo zblbnout?

Tělo je schopné produkce adrenalinu, tedy hormonu, vyměšovaného dření nadledvin, který připravuje organismus na výkon a je základním hormonem stresové reakce „útok nebo útěk“. Bavilo by vás ho nutit vyplavit tímto způsobem? Pak kromě života dejte do placu i nějaké ty drobné. Kolik za tyhle nápady můžete dostat?

Neukázněným chodcům a tedy i těm, kterým zkratuje mozkovna, hrozí za porušení pravidel pokuta ve správním řízení 1500 – 2500 korun, v blokovém řízení do 2000 korun. Vyhláška totiž udává, že chodec je účastníkem silničního provozu a jako takový má i své povinnosti.

Město jako pohřebiště

Jednou z nich je užít k přecházení vozovky přechod pro chodce, který je poblíž. Respektive je-li blíže než 50 metrů křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod nebo podchod vyznačený dopravní značkou „Přechod pro chodce“, „Podchod nebo nadchod“, musí chodec přecházet jen na těchto místech. Blbému napověz, chytrého nakopni. A co s tím adrenalinem? Vždyť existují mraky dalších variant, jak si káknout do trenek a ještě si to užít.

S větrem v zádech

Jednou z nich je stále populárnější flyboarding (létání nad i pod vodou) či base jumping (nebo také B. A. S. E. Jumping). V podstatě se jedná o hodně adrenalinový parašutismus neboli extrémní skákání odkudkoliv (Zkratka BASE představuje B jako Buldings, neboli budovy, A jako Antenna Towers, tedy televizní věže, S jako Spans, tedy mostní oblouky a E jako Earth, Země.) Kde kdo ale je dost vydřenej i z power kittingu, kdy si jen tak pouštíte draka a necháte se jím táhnout třeba na snowboardu nebo na lyžích. Každý podle svých možností.

Je sice pravdou, že za tyhle srandy se oproti skákání pod auta platí, ale zase máte jistotu, že z nich (aspoň většinou) vyváznete živí.

Autor: Merlin

A co vy? Kde přecházíte silnici?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Udělají z vás videohry násilníka, závisláka nebo asociála?

Hledat fidget Fidget spinner – máme tu nové šílenství?