Pozvání na večeři. Pozor na ženy, které mají chuť jen na jídlo a žádné pokračování neplánují

Pánové, ta situace není tak nepravděpodobná, abyste se s ní už někdy nepotkali. Jen vzpomínejte. Je tu sympatická slečna, mladá dáma, která se vám opravdu líbí. Vy jste možná trochu nejistí, a navíc nechcete působit dojmem tinderového hulváta. A tak na to jdete od lesa. Pozvete ji na večeři do té nejlepší restaurace. Jen vy dva, šero a svíčky, livrejovaný pikolík s vozíčkem plným dortíků, tklivá hudba zpovzdálí. Paráda. Jenže kromě jídla žádné pokračování.

Pozvání na večeři. Některé ženy se chtějí pouze najíst

Stranou nechme, kolik odvahy/energie/peněz vás celé pozvání na večeři stálo, podstatné je, že zmíněná dáma vám po předkrmu, hlavním chodu, dvou dezertech a láhvi archivního vína poděkovala (pokud vůbec) za hezký večer, a zmizela do noci. Aniž by přislíbila nebo zmínila nějaké aktuální nebo budoucí pokračování, připustila další vývoj situace. Aniž by věnovala nějakou zvláštní pozornost vám a společnému dialogu. Ta dáma se prostě šla jen najíst, a to na váš účet.

Houstone, máme tady problém

Cítíte se teď spíš jako klasický hlupák, nebo trochu víc jako sponzor? Už není podstatné, jestli tahle večeře byla promyšlenou součástí vašich pre-kopulačních investic nebo výplod doutnajících zbytků vaší romantické fantazie. Bylo to na nic. Kdybyste měli chuť nechat za pěti-chodovou foodie večeři půlku výplaty, mohli jste to udělat už dřív a bez doprovodu. A neuklidňujte teď svou plačící peněženku a truchlící sebevědomí tím, že neradi jíte sami. Takové věci se prostě dějí. Žijí mezi námi.

Život je jako prostřený stůl

Kdo? Ženy, kterým vůbec nečiní potíž, nechat se pozvat na večeři/do divadla/výstavu. Jen proto, aby se najedly/pobavily/pokochaly uměním na váš účet. Jejich výskyt v populaci teď dokonce potvrzuje psychologická studie dvou amerických univerzit (Pacifická Azusa a kalifornská Merced), která na základě dotazníků zjistila, že takových žen je v populaci až 33 %. A ano, ty ženy jsou obeznámeny s faktem, že byste za tím pozváním rádi viděli něco víc. To je ale netrápí.

Zákusky jsou zdarma?

Ony vás berou jen jako chodící šekovou knížku a zásobárnu lístku z kulturního fondu. Nejsou to klasické zlatokopky. Spíš zlatokopky latentní, v zácviku, jen dámičky, kterým podle vlastních slov trocha hrazené péče a luxusu neškodí. Z 698 oslovených singl heterosexuálních žen v USA zmíněných 33 % prohlásilo, že někdy prostě vyslyšely pozvání na večeři jen proto, že chtěly na večeři. Vlastně, 27 % z nich to tak dělá i častěji a 15 % běžně a pravidelně. Jsou přeci atraktivní a žádané, tak proč toho nevyužít, že?

Pýcha předchází pád

Na druhou stranu nutno dodat, že navzdory vynaloženému času/energii a penězům jste to úplně neprohráli. Vlastně, život vám pánové uštědřil cennou varovnou lekci, a dal vám druhou šanci zdarma. Proč? Univerzitní výzkum se totiž nesoustředil jen na stanovení procenta zábavy a jídla-milovných žen v populaci, ale na jejich konkrétní psychologické, respektive osobnostní rysy. A výsledkem je, že zrovna se slečnou „dám si ještě zákusek a pomažu domů“ byste to zrovna nevyhráli.

Rande s hladovou psychopatkou

Při běhu na dlouhou trať totiž tyhle klisničky selhávají snad ve všech kategoriích. Teď už se můžete začít uklidňovat: psychologové totiž u těchto žen zjistili abnormálně vysoký výskyt psychopatických a narcistických tendencí. Co to znamená? Že ony opravdu věří a jsou bytostně přesvědčeny o tom, že jsou vážně tak mimořádné, že si recepce zdarma na svou počest (nikoliv počestnost) zaslouží. A po možná vyvedeném večeru byste mohli snadno propadnout do vztahu, který by vám udělal ze života peklo.

A přejeme dobrou chuť…

Výzkumníci raději doplňují, že jejich studie má své limitace, a není vhodné ji vztahovat na kompletní populaci. Na její poselství byste ale zapomínat neměli. Být galantní je jedna věc. Ale být naivní trouba je druhá. A ne každý je dost bohatý na to, aby mohl být galantní trouba až do svého osamělého stáří. Takže pozor na ženy, které vám – až příliš snadno a automaticky – kývnou na pozvání na večeři. Možná to není o vzájemných sympatiích, ale jen o tom, že tyhle kočičky už dlouho nejedly nic dostatečně luxusního.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co všechno o vás prozradí váš profil na sociálních sítích. Psychologové mají naprosto jasno