Stromy, šperky a diamanty. To jsou současné trendy v pohřbívání, které vás překvapí

Šedivé prostředí krematoria, neutrální řečník a pevná pravidla obřadu? Urna s popelem, která stojí v obýváku? V dnešní době se pomalu ustupuje od tradičních způsobů pohřbívání a vzpomínání a objevují se nové trendy. I poslední rozloučení a památka na zesnulého může být osobní a na míru. Jaké jsou poslední trendy v pohřbívání, které se těší stále větší oblibě?

Stromy, šperky a diamanty. To jsou trendy v pohřbívání, které vás překvapí

Prach se promění v diamant

Prach jsi a v prach se obrátíš. Tato biblická věta nezní příliš optimisticky, ale trendy v pohřbívání myslí na to, jak popel uchovat jinak než v nádobě. Z prachu mohou vzniknout různé druhy vzpomínek a relikvií, které v sobě ponesou stopu zesnulého člověka. Po kremaci je totiž možné za pomoci speciální procesu stlačit popel do podoby technického diamantu, který je možné zasadit třeba do šperku. Diamant je možné vyrobit také z pramínků vlasů. Tento proces je poměrně drahý, ale výsledkem je velmi hezký vzpomínkový předmět. Existuje ale více možností, jak zpracovat popel do připomínky, kterou budete mít vždy u sebe.

Zajímá vás více? Kontaktujte některou z pohřebních služeb v Praze a nechte si poradit, co je aktuálně možné v České republice z popela vytvořit.

Vzpomínky pořád u vás

Mezi časté a v Čechách oblíbené trendy v pohřbívání patří varianta využití popela na uložení do šperků. Většinou se jedná o různé přívěšky nebo náhrdelníky, které mají malou dutinku pro popel. Jednoduše stačí dutinku naplnit a pevně uzavřít. Další možností je individuální výroba šperků, která umožňuje zatavení popela přímo do šperku. Podobným postupem se vyrábí také skleněné památeční předměty: výsledkem zatavení popela do skla vznikne dekorativní předmět s trvalou vzpomínkou na zesnulého, která v obýváku na poličce nepůsobí tak smutně jako urna s popelem.

Vzpomínkový les

Pokud se vám líbí představa, že z popela zemřelého vyroste strom, pak se podívejte na projekt Lesu vzpomínek. Jedná se o přírodní hřbitovy, kde se popel ukládá ke kořenům památečních stromů. Místo je plné klidu a mnohem příjemnější než strohé a šedivé hřbitovní náhrobky. Jen klid, šumění stromů a vaše vzpomínky.

trendy v pohřbívání: vzpomínkový les

Pro odvážnější

Ve světě jdou samozřejmě se vzpomínkovými předměty mnohem dál – kromě decentních šperků a dekorací je tak možné pořídit si například speciální vibrátor, do kterého je možné vložit popel zemřelého manžela nebo druha. Co myslíte, měla by vaše partnerka zájem?