Pilule na depresi. Kdy je rozhodně nebrat?

Dlouhodobá nechuť k životu? Vyčerpanost? Hrůza z pobytu mezi lidmi? I tak může vypadat deprese. Co s ní? Užívejte antidepresiva, zní ze všech stran. Ale co když dotyčný depkou netrpí a přesto pilule bere? Pak se mozek začne scvrkávat. Jako vážně!

pilule na depresi

Antidepresiva mohou pomoci lidem, kteří jsou depresi. Ale droga je často předepisovaná či podávaná lidem, kteří třeba jen přechodně trpí úzkostí nebo smutkem ze ztráty blízkého člena rodiny.  Nebo přistihnou přítelkyni v posteli se sousedem. Jasně, tyhle situace mohou s mozkovnou pěkně zamávat, ale pomoc je někde blízko.

Příbuzní? „Nejlepší“ lékaři!

Kdosi ze známých či příbuzných se slituje a položí vážnou nabídku. „Na, dej si tohle. Kdysi mi to předepsal psychiatr a mě trochu zbylo, tak to přece nevyhodím.“ Na stůl přistane plato s antidepresivy. Vzít nebo nevzít si? Nová studie zjistila, že když depresi nemáte, pilule tohoto typu mohou mít devastující dopad na mozek a duševní zdraví! Jak to?

Nebyl by bourbon lepší?

Výzkumníci z Wake Forest Baptist Medical Center ze Severní Karolíny, jejichž studii zveřejnil odborný časopis Neuropharmacology, dali dvěma skupinám samic opic antidepresiva. (Z toho ta jedna vykazovala neklid, lítost či vztek, z čehož vědci vyhodnotili, že právě tyhle samice jsou doopravdy v depresi.)

Po osmnácti měsících užívání bobulí, což prý odpovídá pěti lidským letům, výzkumníci naskenovali mozky primátů a odhalili, že drogy zcela změnily strukturu mozku.

Co na lítost? Herdu do zad!

Opice, které na začátku studie byly v neveselém stavu, měly zvětšenou tu část mozku, který je zodpovědný za řešení náročných emocí, jako je deprese. To ukazuje, že léčivo jim bylo prospěšné a pomohlo ke zlepšení nálady. Ovšem druhá, původně pohodová, skupina to měla přesně obráceně.

Došlo ke smrštění této zmiňované oblasti, což názorně dokládá, že antidepresiva mohou mít zcela opačný efekt, který sami autoři výzkumu nazvali „menší schopnost vyrovnat se s tvrdými emocemi“.

Říkáte si, že po tomhle zjištění antidepresiva už nikdy? Tak to máte poměrně těžké předsevzetí, protože dneska se s nimi „léčí“ snad všechno kromě úcty k jídlu a nabízené pomoci.

Jako bonbony

Vedoucí studie a profesorka patologie Carol A. Shively pro výše zmíněný časopis přiznala, že antidepresiva jsou v současnosti lékaři předepisovány naprosto běžně, a to v případech bulimie, úzkosti, návalů horka, posttraumatických stresových poruch nebo dokonce sexuálních dysfunkcí.

Stává se tak velmi často, že psychiatr, ve snaze zbavit svého pacienta jednoho problému, způsobí nějaký další nevhodnou medikací. S tím souhlasí i odborníci z řad Americké psychiatrické asociace.

Ti se nechali slyšet, že psychotropní léky jsou cenným nástrojem v léčbě mnoha duševních poruch, ale nevhodné preskripce mohou mít devastující účinky na mozek. Co s tím?

Čistý svět

Jediným řešením je důkladné vzdělání lékařů, zdravotních pojišťoven i veřejnosti. Vždyť i ta má právo vědět, jaké léky jsou k dispozici a jaký mají dopad na fyzické i dušení zdraví. To se ale bavíme o ideálním stavu. Tak co, užíváte i vy antidepresiva z jiných důvodů než je deprese? Evidentně hazardujete se zdravím. A jistě nejste sami.

Podle českých statistik našim psychiatrům rok od roku vzrůstá klientela a za posledních deset let se množství psychiatrických diagnóz zdvojnásobilo. Odhadem lidí trpících depresemi je zhruba šest set tisíc.

Tak schválně, kdo z nich je pod dohledem fundovaného odborníka a kdo bere antidepresiva zděděná po příbuzných? Abychom se za chvíli rozumově nevrátili do pravěku…

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Máte špatný den? Tady je lék na depku

Co jste nevěděli. Depresi způsobuje mobil!