Pekingský autosalon 2016. Co žhavého přinesl?

Zatímco Evropa i USA si myslí, že jsou pupek světa a pro automobilový průmysl nejdůležitější odbytiště, opak je pravdou. Již několik let je trhem číslo jedna Čína. Když se pak v Pekingu pořádá autosalon, není se čemu divit, že zde najdete to nejlepší z nejlepšího.

Letošní ročník je ale přeci jen trochu jiný. Pořadatelé autosalonu zakázali to, co po celém světě dělá autosalony zajímavými. Zakázali sexy hostesky. Pokud jste někdy byli na nějakém světovém autosalonu, tak asi víte, že u každého auta stojí sexy buchty, které lákají fotografy na to, aby si je vyfotili. Samozřejmě spolu s automobilem. Ještě bychom pochopili, kdyby to zavedli v USA na nátlak feministického hnutí, které se bouří proti tomu, aby mladé dívky vystrkovaly své přednosti před objektivy fotoaparátů jako kusy masa, ale u komančů v Číně? Kteří si žádných lidských práv neváží?

Renault KOLEOS

Renault v Pekingu představil novou generaci svého velkého SUV. KOLEOS se bude v téměř nezměněné podobě prodávat na pěti kontinentech, včetně Evropy. K nám se dostane až na začátku roku 2017. KOLEOS bude konkurencí k vozům jako je Audi Q5, BMW X3 nebo Hyundai SantaFe. Renault jej připravuje ve spolupráci s Nissanem, je tedy zřejmé, že vůz se nebude bát ani cesty do lehčího terénu, ostatně jako tomu bylo i u minulé generace tohoto vozu.

Jak jsme u Renaultu v poslední době zvyklí, bude hodně sázet na luxusní prvky v interiéru, které mají za úkol rozmazlovat řidiče i celou posádku. Tak co, počkáte si na něj?

https://youtu.be/gKRhMUsIRZg

Citroën C6

Také další francouzská automobilka v Číně nezahálí. Jenže model C6 je určený jen pro Čínu a to je dost možná škoda. Jde totiž o velkou luxusní limuzínu, právě takovou, jakou v Číně milují. I pohled do interiéru dává tušit, že tohle bude auto pro papaláše. Navíc se počítá s tím, že příští rok dorazí ještě luxusnější verze DS. Hmm, měl by se Mercedes bát?

Škoda VisionS

Očekávání SUV od Škodovky jsou velká, takže domácí automobilka nemůže chybět ani v Pekingu, kde má dobrou pozici. Proto zde ukazuje předobraz modelu Kodiaq. Ten už od nás moc dobře znáte, ale v Pekingu se ukazuje s jinými koly – zdobenými českým křišťálem.

Škoda VisionS

Škoda VisionS

Jaguar XFL

Také Jaguar představil speciální model určený pouze pro Čínu. Pokud vám název XFL nic neříká, vězte, že jde o dlouhou verzi modelu XF. A delší je pořádně. Na délku vůz narostl o 14 cm! Prostor narostl především na zadních sedadlech, tak to mají v Číně rádi. Co je zajímavé, tento model se bude v Číně nejen prodávat, ale i vyrábět.

BMW X1 Long Wheelbase

Za absurditu autosalonu bychom zvolili BMW X1 v prodloužené verzi. X1 má být obratné kompaktní SUV. Jenže prodloužená verze jej dělá o více než 24 cm delší! Tohle auto se také bude vyrábět přímo v Číně. BMW má v Číně výrobní linku spolu s čínskou automobilkou Brilliance.

https://www.youtube.com/watch?v=KTxw7VDPP5U

Smarty od Brabusu

Zatímco všichni vozí do Číny obří limuzíny, Brabus na to jde z druhé strany. Do Pekingu přivezl Smart ForTwo a ForFour, ale zásadně upravené. Vozy mají tříválec s turbem, který dává 109 koní, což je pojízdný nákupní košík víc než dost. Na 100 km/h bude městské autíčko za 9,5 sekundy a rozjede to až na 180 km/h.

Autor: Analytik