Pánská hysterka: týká se hormonální nerovnováha i mužů nebo je to jen záležitost dámských protějšků? Budete se divit, ale netýká!

Tělo je vysoce funkční komplexní entitou, která sama o sobě dokonale funguje. Tedy pokud úspěšně hospodaří se všemi těmi hormony, jejichž nerovnováha může mít dalekosáhlé následky. Co se stane, pokud se i vám hormony splaší? Zhysteričtíte?

panska histerie

Není třeba si nic nalhávat. Mnoho tělesných procesů ovlivňují hormony, což je patrné zejména v případě, pokud vaše partnerka má menstruaci, je těhotná nebo v přechodu. Že se s ní nedá vyjít, protože jeden hysterický výlev střídá druhý? Bůh s vámi. Ale se všemi.

Populární média vždy spojují hormonální nerovnováhu s různými fázemi ženského života, nicméně informací, které by popisovaly stejný stav u mužů, je poskrovnu. A přece se něco takového děje! Máte náběh na pánskou hysterku? I podrážděnost je jedním ze symptomů toho, že ve vás odehrává bouře!

Projevy hormonální nerovnováhy u mužů

Mezi některé běžné příznaky, které muži s hormonální nerovnováhou prožívají, patří vývoj prsů (lékařsky nazývaný gynekomastie), zvýšení podílu tukové tkáně, a to zejména kolem oblasti kyčle nebo pasu, ztráta svalové hmoty, svalová slabost a bolesti těla, nervozita, změny nálady, sexuální dysfunkce, ztráta sexuálního zájmu, problémy s erekcí, deprese, úzkostné poruchy, nespavost, nezvyklé pocení (zejména v noci).

Také se objevují neobvyklé pohyby střev (zácpa či naopak průjem), změny v normálních močových vzorcích – například zvýšená potřeba močení, snížená hladina energie, bušení srdce nebo neskutečná únava. Leckdo hlásí, že se dokonce potýká i s akné nebo vypadáváním vlasů.

Mnoho z výše uvedených příznaků přitom lze připsat k nerovnováze dvou důležitých pohlavních hormonů: testosteronu a estrogenu. Když jsou hladiny testosteronu nižší a hladiny estrogenu vyšší než normálně, nedělá to dobrotu. Stoupne hladina stresového hormonu kortizolu – a začínají se dít věci.

Číslování hříchů: chlast, cvičení i sladkosti

K tomu dochází například v případě, že tíhnete k rafinovaným sacharidům, jako jsou koláče, sladkosti, bílý chléb a rýže. Vše vyjmenované zasahuje do hladiny inzulínu, což v důsledku narušuje hladinu estrogenu a testosteronu.

Obecně platí, že za stoupající estrogen může nadváha, za testosteron zase příliš mnoho alkoholu. Špatné stravovací návyky tedy patří ke spouštěčům hormonální nerovnováhy, stejně jako stárnutí nebo nadměrné vytrvalostní cvičení, které způsobuje pokles testosteronu – naopak zvyšuje estrogen. A teď, co s tím? Hysterku už doma jednu máte, takže nemíníte zastupovat post dvojky? Něco vás to bude stát…

Zpátky na trať? Bez práce to nepůjde!

Jakmile lékař potvrdí, že vás skutečně potkala hormonální nerovnováha, čeká vás pár důležitých opatření. Prvotně si udržujte zdravou hmotnost. Čím víc tuku máte, tím nižší jsou hladiny testosteronu. (Tuky hrají důležitou roli při přeměně testosteronu na estrogen.) Také zvyšte svůj denní příjem vápníku. Ten je k mání v tmavé listové zelenině, jako je třeba špenát. Domovem jsou pro něj i mléčné výrobky a mandle. (Nižší hladina testosteronu předurčuje tělo k poruchám kostí, jako je osteoporóza.) Co dál?

Nešilte, dejte si bazalkové pesto!

Jezte více ovoce a zeleniny, což pomůže při detoxikace těla, jež si potřebuje ulevit od všech nezdravých chemikálií a konzervačních látek. V tomto směru jsou užitečné některé byliny, jako je bazalka, oregano či rozmarýn. Do své stravy zároveň zahrňte i potraviny, které vykazují antiestrogenní aktivitu, včetně křupavé zeleniny (zelí, karfiol a brokolice).

Vyhýbejte se stresu, dostatečně spějte, abyste poskytli tělu čas na stabilizaci hladin testosteronu. Pokud nic z toho nezabere, pořád máte v záloze lékařské čarování. Testosteronová substituční terapie zahrnující tablety, injekční roztoky, tobolky, gely, krémy a náplasti napravila už nejednu mužskou hysterku…

A jak to máte vy? Věříte na splašené hormony?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zásadní faktory, kvůli kterým se v práci tolik stresujete. Stojí vám ty nervy za to? Prvním krokem k nápravě je uvědomění!

Spermie v ohrožení! Ztratíme schopnost rozmnožovat se přirozenou cestou? Dá se tomu vyhnout? Co byste měli a co naopak neměli dělat?