Orgasmus. Co se děje s vaším tělem, když ho máte? Jak dlouhý může být a proč to není totéž co ejakulace?

Napjaté svaly, zrychlený dech, pocit ztuhlosti. Orgasmus se blíží. Jak konkrétně s vaším tělem zacloumá a proč vyvrcholení není totéž co ejakulace? Zlepšete svoji erotickou gramotnost!

orgasmus

Obecně definovat orgasmus nemusí být jednoduché. Popisuje se jako mimořádně zvláštní pocit, který lidé při sexu prožívají. Objevuje se po překročení určité prahové hladiny pohlavního vzrušení a může trvat od několika vteřin po minuty, někdy dokonce i déle. (To se týká spíš žen.)

V roce 1966 byli William H. Masters a Virginia E. Johnson vedoucím výzkumným týmem v sexuálních a reprodukčních studiích. Tahle americká dvojka u jistého muže zaznamenala orgasmus trvající 43 sekund, což považujte asi tak za strop toho, kam až penis (časově) dosáhne. Typický mužský orgasmus trvá od pěti do dvaadvaceti sekund. Jestli to máte jinak, mluvte o štěstí.

Dokonalá spolupráce penisu a mozku

Urolog Aaron Spitz z americké Floridy uvádí, že je toho spousta, co se v mužském těle odehrává. Než dojde k orgasmu, musí mozek vytvořit specifickou kombinaci signálů, které „skočí z nervu na nerv“ tak, aby se veškeré informace dostaly do dolní části páteře, kde sídlí „středisko pro spinální ejakulaci“. To dostane zelenou, načež následně dochází k vypálení lepkavých zbraní. (Pokud to chcete v číslech, tak celkem se může jednat o pouhé dvě minuty přímé sexuální stimulace nebo pohlavního styku.)

Co se děje za zavřenýma očima?

Ony specifické signály přitom zahrnují pocity, doteky, tlaky, vibrace a hlavně vizuální stimulaci, která je pro všechny chlapy nesmírně důležitá. Sám zmíněný urolog tyhle smyslové informace v podstatě považuje v rámci mužské sexuality za to nejzásadnější. Mnohdy se to ale netýká jen doby „teď a tady“, a to ani, pokud si milenka oblékne dráždivé sexy prádlo, svoji roli sehrávají i vzpomínky.

Okamžik, pro který stojí za to žít

V kombinaci s výpraskem, masáží klína či rovnou orálním sexem, při kterém partnerka smyslně vzdychá, je věc téměř jasná. Pak se v mysli děje to, co se děje. Mozková kůra zažívá erotické žně! To ale není všechno. Hypotalamus a hypofýza, které sedí hluboko v mozku pod mozkovou kůrou, do krve uvolňují hormony, které podporují varlata k produkci spermií a testosteronu. Testosteron cirkuluje zpátky do mozku, kde přihřívá oheň sexuální touhy. Situace se tak stává více dráždivá.

Aaron Spitz tvrdí, že dochází k jakémusi sběru spermatu v močové trubici. Když dosáhnete vyvrcholení, svaly na spodní straně penisu dají močové trubici signál, a ta mlíčí začne  vylučovat. Tyto kontrakce většina mužů spojuje s primárním zdrojem potěšení během orgasmu. Ten, jen tak pro info, není totéž co ejakulace. Ve skutečnosti někteří muži ejakulují až několik sekund po samotném vyvrcholení.

Mazlivá droga

Centrum tak zvaného hlubokého mozku zároveň uvolňuje oxytocin, hormon otevřenosti, sounáležitosti, lásky a věrnosti, který prý podle studie publikované v odborném magazínu Journal of Neuroscience pomáhá mužům v tom, aby snáze odolávali svodům cizích atraktivních žen. Do cesty se mu však staví silný oponent – váš testosteron, což poskytuje vysvětlení, proč se ona chce po sexu tulit, častěji si povídat a dělat všechny ty věci, které kolikrát zdržují od podstatných věcí (třeba spánku). A tady to máte: mužský orgasmus ve zkratce. Zvýšili jste si svoji erotickou gramotnost?

A jak orgasmus prožíváte právě vy?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když nefunguje chemie, nemůže přijít láska! Chemici tvrdí, že láska vydrží jen 2 roky. Mají k tomu i logické vysvětlení!

Pravidla vodního sexu. Co při něm rozhodně nedělat? Proč je mýdlo na škodu a co použít místo něho?