Orální sex jako riziko nákazy? Co všechno se při něm může stát a kolik bakterií máte v ústech

Existuje jen málo věcí, které by při sexu způsobovaly tolik rozkoše. Orální sex nic nenahradí, jenže blaho může rychle vystřídat vyrážka nebo bolest v krku. Proč se bát a na co si dát pozor?  

Orální sex: Co všechno se při něm může stát a kolik bakterií máte v ústech

Orální sex je podle nejrůznějších anket jedna z nejpopulárnějších erotických technik, praktikovaných muži i ženami různého věku i sexuální orientace. Je zkrátka jedno, jestli je vám šestnáct nebo šedesát, kontakt úst s pohlavními orgány byl, je a bude v kurzu. Navzdory všem bohulibým pocitům, které přináší, je tu ale malý háček, tedy vlastně spíš XXL hák.

Chatrné orální zdraví, tedy kondice ústní dutiny, urychluje přenos infekce do krevního oběhu. Veškeré řezy v ústech, krvácení z dásní, rtů nebo narušená pokožka tak představují riziko nákazy, ať se vám to líbí nebo ne. Chcete slyšet pravdu? Je to hodně o vás!

Lidé s běžně fungujícím imunitním systémem a ti druzí

Ústa působí jako okno k mnoha systémovým chorobám a slouží jako port vstupu různých infekcí, které mohou změnit a ovlivnit imunitní stav člověka. Ústní dutina má potenciál pojmout nejméně 600 různých bakteriálních druhů a u každého jedince bývá přítomno více než 150 druhů organismů. Navíc povrch zubů, se vším tím plakem a mikrobiální zátěží, vykazuje až miliardu bakterií.

A teď si, čistě hypoteticky, představte, že vinou těchto breberek vaše imunita nepatří k těm neprůstřelným. Přidejte k tomu něčím nakaženou partnerku (nebo partnera) s nastaveným a lačným rozkrokem. On nebo ona vám cosi předají prostřednictvím spermatu, vaginálního sekretu a menstruační krve. Kdo umí počítat do dvou, má jasno. Po jedné bouřlivé noci se dá skončit přinejmenším na kožním. Přitom stačí tak málo!

Kdy se holit a kdy čistit zuby?

Dobrá ústní hygiena je základem pro ústní integritu, protože výrazně ovlivňuje kvalitu života. Platí to i pro orální sex, ale pozor. Vyčistit si zuby těsně před sexem je riziko. Nešetrné používání tvrdšího kartáčku klidně způsobí oděrku, která se vám za pár minut stane osudná. Z tohoto důvodu se nedoporučuje věnovat se očistě ústní dutiny až dvě hodiny po orálním sexu. Podobně to platí i u ústních vod.

Ty s alkoholem dráždí sliznici, takže se její obranná schopnost snižuje. Není tedy vhodné vyplachovat chlebárnu v rámci předehry i dohry. Nechte si to na jindy, jinak případnému problému půjde na ruku. Pokud máte tendenci se před schůzkou zkrášlovat holením, dodržujte pravidlo „den předem“. Žiletky pokožku narušují a způsobují její zvýšenou citlivost.

Na co dávat dobrý pozor

V nejhorším případě se orální sex vážně nemusí vyplatit. Pokud se po cunnilingus, felaci nebo rimmingu setkáte s bolestí v krku nebo pálením a výtokem z penisu, pravděpodobně máte na krku kapavku. Vředy, bradavice a vyrážky zase značí přítomnost syfilidy. Inkubační doba konkrétně u této choroby je až tři měsíce, nicméně nejčastěji se první projevy přihlásí o slovo zhruba za tři týdny od pohlavního styku. Pokud se neléčí, může nakonec způsobit poškození mozku, srdeční choroby, slepotu a smrt.

Mezi nejčastější pohlavně přenosné choroby ale patří genitální bradavice a infekce virem HPV. Bradavice se obvykle objevují na penisu nebo konečníku, ale mohou se vyskytovat také v ústech nebo kolem úst a rtů. I z tohoto důvodu je vhodné vsadit nejen na hygienu a posilování imunity, ale i fyzickou bariéru, kterou představují latexové/polyuretanové kondomy a takzvané zubní přehrady, tedy výřez v kondomu nebo latexový čtverec použitý během lízání. Jasně, sexy to není, ale účel svůj účel plní.

A co vy, nakazili jste se někdy při orálním sexu?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak na anální sex

Tulení a intimní doteky po sexu, kterými získáte hodně. Dohra je důležitá pro vzájemnou důvěru a pocit bezpečí

Nechcete sex. Co všechno může způsobit fakt, že na to nemáte jednoduše chuť. Proč a co s tím dělat