Opustila vás partnerka? Jak se s rozchodem co nejrychleji vyrovnat a co z něho lze vytěžit? Co všechno dokáže nešťastná láska?

Rozchody nepatří mezi nejpříjemnější okamžiky v lidském životě. Na druhou stranu se s nimi lze poměrně rychle vyrovnat a navíc je možné brát každý konec jako nový začátek.

Jak se vyrovnat s rozchodem?

Někteří lidé rozchod skutečně nezvládají

Někomu rozchody příliš nevadí a srovnává se s nimi vcelku dobře, pro jiného se jedná o hlubokou ránu, z níž se vzpamatovává řadu měsíců a někdy i let. Jisté studie uvádějí, že se s rozchodem velmi komplikovaně vyrovnává zhruba 10 až 20 % lidí. Jak by také ne, „my“ se znovu mění v „já“, což mnoho z nás zkrátka neskousne, protože to není jednoduché. Obvyklé také bývá hledání viníka, ať už v sobě, v bývalé partnerce, případně v dalších lidech. Stresující období obvykle trvá čtvrt roku, nicméně se s rozchodem se dá vyrovnat rychleji. Jak na to?

Připravte se ještě předtím, než nastane

Mnoho vztahů po čase přestává fungovat. Z historického hlediska se koneckonců nejedná o nic divného. Zatímco dříve vztahy plnily spíše funkci existenční, sociální nebo výchovnou, tzn. měly zkrátka zajistit přežití, péči o staré i o děti, dnes stojí víceméně jen na citech. A to je trochu vratký základ. Romantická láska je ostatně vynálezem až moderní doby. V minulosti byla spíše výjimkou, a to ještě existovala takřka výhradně u členů společenské elity, která se nemusela starat o každodenní přežití.

Jenže i když v současnosti vztahy příliš nefungují (rozvodem např. končí téměř každé druhé manželství), mnoho lidí nedokáže nefunkční partnerské soužití opustit, ať už ze zvyku, strachu ze samoty nebo z jiných důvodů. Především se ale obávají převzít za takto důležitý krok zodpovědnost. Nakonec to ovšem dopadá tak, že vztah ukončí protějšek, a to často kvůli někomu jinému. Opuštěný člověk pak trpí nejen samotným rozchodem, ale i vlastní neschopností, což samozřejmě snižuje schopnost se s takovou situací co nejdříve vyrovnat.

Zapomeňte na sebedestruktivní myšlenky, nepomůžete si

V nedávné době šokovala příznivce elektronické hudby sebevražda Michala Maudra ala DJ Loutky, za níž byla údajně nešťastná láska. Sebedestruktivní sklony jsou ostatně v takových okamžicích častým jevem. Rozchod totiž může vést k velkým psychickým problémům, jako deprese nebo úzkosti. Potom je vhodné vyhledat odbornou pomoc. Někteří lidé se navíc iracionálně domnívají, že se bývalé partnerce pomstí právě sebevraždou. Jenže ať už bude trpět jakkoli, „sladké ovoce“ svého činu si mrtvý s největší pravděpodobností příliš neužije.

Nepropadejte démonům, ničemu nepomůžete

Mnoho lidí řeší rozchod alkoholem, drogami nebo gamblerstvím. Tyto kroky ovšem nefungují. Jistě, z krátkodobého hlediska mohou zaplašit prázdnotu a negativní myšlenky, nicméně z hlediska dlouhodobého vedou k ještě horším psychickým stavům. Navíc likvidují vztahy s rodinou i přáteli, činí potíže v zaměstnání, a v neposlední řadě způsobují fyzické potíže. Všechna tato „řešení“ zároveň snižují šanci, že se k člověku stará láska vrátí, případně si zavírá dveře před novým vztahem.

Kouzelné slovíčko „kdyby“ nefunguje

Po rozchodu si nikdy neříkejte: „Kdybych udělal tohle, nebo tamto, mohlo to dopadnout jinak…“. Jak známo, nelze plakat nad rozlitým mlékem. Daleko důležitější je se soustředit na tady a teď, tedy na přítomnost, ať už je sebebolestnější. Konec vztahu totiž už jednou nastal a minulost změnit nelze, ačkoli by si to asi většina z nás přála, a to nejen v souvislosti s rozchody. Spousta lidí sice po rozchodu nemá příliš energie, ale s tím je nutné bojovat a něco dělat v současnosti. Pak se nebudete muset tolik užírat tím, co bylo.

Šance na nový začátek

Konec vztahu sice není ničím příjemným, na druhou stranu lze z této situaci vytěžit mnoho pozitivního. Nové aktivity nám totiž mohou pomoci překonat minulost. Můžete se kupříkladu vrhnout na zdravější životní styl, změnit neoblíbenou práci nebo se věnovat osobnímu růstu. Vztah navíc často člověku v mnoha činnostech brání. Rozchod tak může pomoci trávit více času se svými koníčky nebo přáteli. Tyto aktivity pak mohou zcela proměnit život!

Stará láska nerezaví…

Mnoho mužů se po rozchodu upíná k tomu, že se k nim ex-partnerka jednoho dne vrátí. To je sice mnohdy bláhové, na druhou stranu nic není nemožné. Opětovný vztah může skvěle fungovat. Jak totiž uvádějí některé studie, např. Nancy Kalish z Kalifornské univerzity v Sacramentu, pokud se partneři dokážou dát znovu do kupy a změnit to, co bylo předtím špatně, 72 % takových vztahů se stane opravdu intenzivními.

Proto vám může po rozchodu prospět, zamyslíte-li se kriticky nad tím, co vám bývalá láska vyčítala a zda náhodou neměla v některých věcech pravdu, což si mnoho chlapů nikdy nepřizná. Dojdete-li ovšem k tomu, že nebyla tak úplně vedle, můžete na svých větších nebo menších chybách začít pracovat. I kdybyste se ostatně k sobě nakonec nevrátili, může vám to jedině pomoci ve vztahu novém.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dříve vás milovala a teď přišla s tím, že vás nenávidí. Co se stalo? Dá se to vůbec nějak napravit?

Proč ženy žárlí a co se s tím dá dělat? Násilí není potřeba!