Omdlet kvůli mobilu? Nová kybernetická nemoc je tu!

Máš mobil? Jasně, že jo. Kdo by ho neměl…? Tak bacha na to, ať kvůli němu nehodíš kachnu. Ne že by tě nic horšího nemohlo potkat, ale třeba na plese nebo v šéfově kanclu by sis to mohl odpustit!

Může vám být pěkně blbě z toho, co vám holka napíše do esemesky. „Ty debile, myslel sis, že ty prachy nenajdu?“ Může vám být dost šoufl i z ceny novýho mobilního přístroje, nebo z faktury za vyúčtování telefonních služeb. Ale že by někomu bylo špatně z telefonu jako takovýho? Možný je všechno.

Ještě něco horšího než špatné zprávy

The New York Times nedávno představil novou „kybernetickou nemoc“, která si žádá naši pozornost. Je to stav, kdy si kvůli telefonu (nebo díky němu – záleží na úhlu pohledu) připadáte jako horské dráze.

Posedlost smartphony dláždí cestu do pekla

Jen si to představte. Volá vám mladá, která našla ty ukrytý prachy, a ptá se, co má nakoupit. Popisuje vám, co už dávno má v košíku. Značkový kožich, luxusní kabelku a to křeslo, o kterém tak dlouho snila. Jdou na vás mrákoty.

Cítíte se slabě a možná i trochu sjetě. Může za to příval těchto informací? Je to jen jedna z možností.
Pokud s mobilem na uchu zažíváte podobné pocity, trpíte digitální kinetózou, která je způsobena špatnými návyky při používání technologií.

Akcí nabitá videa. Největší zlo!

To znamená, že civíte na displej dlouhé minuty, když se přesouváte metrem, hrbíte se nad mobilem v krkolomných pozicích, nebo s ním spíte častěji než se svojí holkou. Hodit záda ale můžete i v případě, že si pustíte nějaké cool akční video, který zblbne váš mozek. A těm se právě moc vyhýbat nedá, páč třeba filmové trailery jsou a musí být co nejvíc akční. Vždyť by se vám třeba taková Olga Kurylenko ani moc nelíbila, kdyby jen seděla a zírala do blba. Není to takhle lepší?

Co všechno se může stát?

Expert na ušní a oční potíže Steven Rauch z Massachusetts se pro výše zmíněný plátek nechal slyšet, že v případě pocitu nevolnosti tento stav vyplývá z nesouladu mezi smyslovými vstupy.

„Lidský smysl pro rovnováhu je jiný než ostatní smysly v tom, že má spoustu vstupů. Pokud tyhle vstupy nesouhlasí, trpíte závratěmi a nevolností. Jinými slovy, zažijete senzorický konflikt, když vidíte aktivní pohyb,“ vysvětlil odborník s tím, že stát se to může úplně každému, i když jeho výzkum poukazuje víc na ženy jakožto na rizikovou skupinu. Právě ony jsou prý víc náchylné. Z obliga to ale nikoho nevylučuje.

Jak nebýt za exota?

Obě pohlaví mohou potkat i bolesti šlach, svalů, nepříjemné pocity v rukou nebo v předloktí. Dalším vedlejším efektem dlouhého zírání do mobilu jsou i podrážděné oči.

Ve všech případech se jako prevence doporučují alespoň dvacetisekundové přestávky každých dvacet minut, přičemž je dobré očima skenovat místnost, dívat se z okna a zkrátka cvičit.

Není od věci ani vyskočení a protáhnutí páteře, což bude vypadat fakt blbě, pokud si to dáte třeba v tom metru. Radši se hoďte do klidu a preventivě přejděte na vibrace, ať z toho mobilu vytřískáte víc než čtyřiadvacetihodinovou dostupnost…

A co mobil dělá vám?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Děsivá nemoc, ze které vám nebude dobře. Mazec!

5 nemocí, za které se stydíme