Odborníci varují: Které šampony na vlasy byste neměli používat? Proč si mýt vlasy maximálně 2x týdně a nepoužívat 2v1?

Každodenní mytí vlasů šamponem ze supermarketu? Víc škody než užitku! Jak to? Vaše rutina zajišťující plnější a zdravější vlasy by měla vypadat úplně jinak. Zbavte se všech nežádoucích přípravků a nemyjte si hlavu častěji než dvakrát týdně. Proč?

sampony na vlasy

„Namočit, nanést šampon, napěnit, opláchnout. Opakovat.“ Za ta léta se tenhle postup mytí vlasů jeví jako ideální a prověřená mantra, nicméně kadeřníci a holiči varují, že se nejedná o nic ideálního – tedy pokud usilujete o vlasy, které by vám mohl závidět nejen Bruce Willis.

Kámen úrazu toho všeho jsou hlavně sériově vyráběné produkty, kterých je v každém obchodě nepřeberně. Je sice fajn, když za šampon utratíte něco okolo padesáti až šedesáti korun, nicméně o kvalitě v tomto případě nemůže být řeč.

Když chcete, aby to fungovalo

Ačkoli jsou různá zvýhodněná a levná balení ekonomická, šampony za pár drobných pravděpodobně obsahují plno drsných chemikálií známých jako sírany, které se na štítcích objevují jako „laurylsulfát sodný“ a „lauryl esthersulfát sodný“.

Zatímco tyhle chemické látky určené k čistění pomáhají v tom, že produkt tak líbivě šumí, na druhou stranu zbavují pokožku hlavy zdravého oleje neboli mazu. Ve výsledku jsou pak vlasy přesušené, křehké a hlavně, což je zvlášť pro muže nepříjemné, těžko zvládnutelné.

Bez sulfátu! A pozor na síran!

Abyste předešli těmto „vedlejším účinkům“, vyhledávejte šampony s nízkým obsahem síranu. Kontrolujte etikety a neberte nic, co obsahuje sulfát. Úkol to není jednoduchý. V drogeriích můžete tápat dlouhé minuty, ale jak se říká, „kdo hledá, najde“.

Pokud přece jen nebude štěstí stát na vaší straně, oslovte svoji holičku (kadeřnici), která může objednat šampon přímo vám na míru. Koneckonců, kromě složení výrobku zároveň přihlédne k vašemu typu vlasů. Pokud máte šediny, vybere takový, který je zbytečně nebude obarvovat do nežádoucího žlutého odstínu. A jak postupovat, pokud už jste našli to pravé, co neškodí?

Šamponujte méně často. Proč?

Většina holičů a stylistů doporučuje šamponovat vlasy pouze jednou nebo dvakrát týdně. Každodenní péče zbavuje pokožku zdravého množství mazu a co víc, většina stylingových produktů, jako je gel či sprej na vlasy, jsou rozpustné ve vodě. Nepotřebují tedy šampon k tomu, aby se z vlasů vypláchly.

Mytí pánských vlasů dvakrát týdně je tedy podle odborníků ideální, ačkoli první týdny tohoto nového režimu přinášejí svá úskalí. Vlasy nejprve působí mastně, mdle a neupraveně, nicméně jakmile si zvyknou, což chvíli trvá, stanou se zdravějšími, měkčími a snadněji upravitelnými. V tomto směru se nebojte ani kondicionérů, které mnozí považují za příliš „ženské“.

Kondicionér jako sázka na jistotu

Kondicionéry pomáhají chránit a zvlhčovat vlasy. A těžit z nich mohou nejen ti, komu příroda nadělila kudrnaté prameny. V žádném případě se dnes nejedná o nějakou zhýčkanou ženskou péči. Muži kondicionéry používají naprosto běžně. Stačí si vlasy namočit, umýt, nanést lehké množství kondicionéru a opláchnout. Tedy v případě, že máte klasický produkt.

Obstarat se dá i pohodlnější verze, navíc určená přímo pro mužské vlasy. Takový bezoplachový kondicionér vhodný například pro zvýraznění chladných blonďatých odstínů vám ušetří mnoho času a námahy. Hlavně v obchodě nevybírejte pro vás pohodlnější verze „šampon a kondicionér v jednom“. Jsou to přípravky, které nefungují.

Problém okolo 2 v 1

Aby se vlasy správně vyčistily, je třeba, aby se jedna ze tří vrstev – konkrétně kutikula „otevřela“ šamponem. Jen tak se vypláchnou veškeré zbytky pečujících produktů a nadbytečná mastnota. Úkolem kondicionéru je ale naopak zvlhčení a následné uzavření vlasových vláken. Tak jak je to? Otevření a uzavření zároveň? Chaos! Věci mají svůj řád. Začíná se šamponem, a teprve pak na řadu přichází to ostatní!

A jak se o své vlasy staráte vy?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Knír, holá brada, kotlety nebo lumberman? Co o vás prozradí váš styl holení?

Módní styl Jamese Bonda. Jak zabodovat za každých okolností?