Nechcete sex. Co všechno může způsobit fakt, že na to nemáte jednoduše chuť. Proč a co s tím dělat

Nízké libido je realitou pro miliony mužů, jen se o tom nemluví. Ve společnosti totiž převládá mylný názor, že každý samec musí být vždy v náladě – tedy i vy. Je to přesně naopak? Vyměňte práci, šéfa, partnerku i všechno, co vám dělá vrásky!

Nechcete sex. Stres z práce a další důvody, proč máte nízké libido

Sexuální mýty neumírají a některé jsou stále v kurzu. Třeba ten, že muž jako sexuálně nabitý predátor může mít sex kdykoli a kdekoli. Pravdou však je, že i chlapy řeší snížené libido – stejně jako ženy. Ať už je na vině náročná práce nebo cokoli jiného, přechodné ochabnutí sexuálního zájmu není nic výjimečného, stejně jako snížení sexuální reaktivity obecně. Dokonce i vaše ranní erekce zmizí úplně. To je prostě realita.

Taky si teď v tomhle směru přijdete tak trochu jako slepý a hluchý? Nic vás nebaví, a když si máte vybrat pěkné trojky nebo sladký dort, upřednostníte to druhé? Zkuste najít příčinu vašeho nezájmu.

Za snížené libido mohou problémy, které řešíte

Pro některé muže je sice nízká touha trvalá a problematická, ale i tak se s tím dá žít. V těchto případech je vlivem nějakého defektního vývoje utlumena tvorba mužských pohlavních hormonů, popřípadě téměř chybí. Na druhou stranu, jedná se o vzácnou poruchu, a taky se při nižší frekvenci, dejme tomu jednou týdně, pohlavní styk daří dobře. 99 procent všech dalších situací tvoří jiné důvody. Na co si dát největší pozor?

Náročná práce vás vysává

Možná teď máte období, kdy je vám občasná masturbace při sledování porna bližší. No a? Podobné příznaky se mohou podle sexuologů dostavit tehdy, když delší dobu žijete ve stresu nebo jiných šílených podmínkách. Zklidněte se, omezte práci a jste zpátky ve hře. Pro urychlení vyzkoušejte dary přírody. Kotvičník zemní, který se využíval již ve staré Číně, Indii a Mezopotámii, se považuje za takovou viagru ze zahrádky, která konkrétně u mužů zlehka zvyšuje potenci. Dále zlepšuje mužskou plodnost a zbavujte pocitu vnitřního neklidu. Lepší než jen čekat na zázrak.

Nefunkční, vyčpělý vztah

Sex vám aktuálně nic neříká? Zamyslete se, jestli se to týká jen té, se kterou žijete. Třeba vás už okoukaná partnerka nebaví, nevzrušuje, nudí. Ostatně, jestli si jednou za dva měsíce lehne na záda, obrátí oči v sloup a přívětivě vám doporučí, ať jste rychlí, není se co divit. A vůbec, jste překvapeni, že roli hraje i psychika a celková kondice vztahu? Tak na to vezměte jed!

Celorepublikový výzkum sexuálního chování, kterého se zúčastnilo 805 mužů a 800 žen ve věku 35 až 65 let, je výmluvný až dost. 88 procent mužů uvádí, že v posteli i ve vztahu je nejdůležitější psychická pohoda, 83 procent se neobejde bez otevřené komunikace, 82 procent mužů považuje za klíčový sexuální soulad s partnerkou. A je to venku.

Špatný životní styl

Upřímně? Za sexuální abstinenci si taky můžete sami. Hýbete se? Nemáte nadváhu? Nekouříte a zdravě jíte? Pak líné libido dostává na frak z jiné strany. Jinak se na postelové radovánky běžně negativně podepisuje spotřeba kávy, alkoholu a cigaret. V kombinaci se špatným, nekvalitním spánkem ohrožujete své tělo natolik, že vás zbavilo nadhodnoty, jakéhosi DPH. Vyčerpaný organismus se totiž snaží zachránit, co se dá, proto vysazuje luxusní funkce. A už jste slyšeli o tom, nedostatek cvičení způsobuje mizivé krevní zásobení nutné pro zdravou erekci a sexuální potěšení? Důsledkem strnulosti je však i lenost a letargie neboli lhostejnost. Blbý, co?

Nutná medikace může mít nechtěný efekt

Už ani ta sexy kolegyně vás nerajcuje, což u vás doteď nebylo zvykem? Vezměte v úvahu všechny léky, které užíváte. Antidepresiva, antihistaminika nebo bobule proti diabetu nemusí vašemu milostnému životu dělat dobře. Poraďte se se svým lékařem o jejich užívání.

Roli hraje i vyšší věk

Dobře, inventář životního stylu jste už udělali, ale s jednou věcí nehnete. Měli byste také zvážit svůj věk. I muži zažívají „změnu“, která se podle odborníků nazývá andropauza. Během ní klesají hladiny testosteronu, které mohou ovlivnit vše od energie až po sexuální náladu a libido. Ať se ale ve vašem životě děje cokoli, nestyďte se to řešit. Nejste první a ani poslední, navíc existuje celá řada různých terapií, které vám mohou pomoci. Nebo snad chcete žít bez sexu?

A vůbec, dokázali byste bez sexuálních radovánek vydržet déle jak rok, dva?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nežádoucí chování, které v očích žen i okolí snižuje vaši atraktivitu. Jak snadno ztratit společenské body

Chcete s ní mít orgasmus nastejno, zkuste tohle. Roli hraje pohled, poloha i sebeovládání