Nejlepší seriály z minulosti, které miloval celý svět. Znáte je všechny?

Televize je ve větší či menší míře součástí našich životů už několik desítek let. Díky přenosům můžeme být součástí sportovních zápasů nebo sledovat dění ve světě. Každý z nás má jistě svůj oblíbený seriál, se kterým strávil mnoho večerů. Víte, jaké seriály minulých let byly ty nejúspěšnější?

nejlepší seriály

Pro některé z nás je sledování televize formou odpočinku či odreagování, pro někoho jiného alternativní forma sebevzdělávání. Necháváme se jejím prostřednictvím vtáhnout do strhujících sportovních zápasů, napínavých dějů, prožíváme s hlavními hrdiny jejich životní útrapy.

V kinematografii existuje nespočet žánrů, nicméně málokterý je tak návykový, jako jsou seriály. Jistě to znáte. Není nic poutavějšího, než děj, který je v tom nejlepším useknutý a na jehož pokračování si musíte počkat do dalšího dílu. 

Seriály dětství

Seriály určené pro dětské diváky by měly zapůsobit hlavně na jejich rozvoj a vnímání okolního světa. Právě proto v jejich ději často narážíme na střet dobra se zlem a také ponaučení. Jsou ale i takové seriály, jejichž hlavní úlohou je děti vzdělávat. Jaké seriály byly nejpopulárnější v našich dětských letech?

Kreslené seriálové stálice

Kdo by neznal malé modré neposedy pojmenované podle svých charakteristických vlastností. Ano, řeč je o Šmoulech, na jejichž příbězích odrostlo několik generací. Proč? Pravděpodobně díky jejich neutuchající vůli vždy se zachovat správně jak k sobě navzájem, tak i k přírodě.

K dalším hvězdám mezi kreslenými dětskými seriály se jednoznačně řadí také malá nezbedná včelka Mája, která spolu se svým trochu nešikovným kamarádem Vilíkem prožívá různá dobrodružství uprostřed louky. Když ještě přičteme impozantní úvodní píseň v podání Karla Gotta, máme nestárnoucí evergreen mezi dětskými seriály. Mezi kreslené seriály, které si dodnes drží velkou sledovanost, patří také Gumídci, Letohrátky, Kačeří příběhy či Rychlá rota.

K oblíbeným seriálům z české tvorby lze počítat klasické večerníčky pro nejmenší. Jejich popularita je zapříčiněna zejména nezaměnitelnými dabingy a mnohdy komickými příběhy hlavních hrdinů. K těm oblíbeným patří například Bob a Bobek, Smolíkovi, Maxipes Fík, Rákosníček, Pohádky z mechu a kapradí a mnoho dalších. 

Samostatnou kapitolou by mohly být takzvané vzdělávací seriály. Za zmínku jistě stojí tituly Byl jednou jeden člověk, Byl jednou jeden život a Byl jednou jeden vesmír. Ty dokázaly dětem poutavou a zajímavou formou vysvětlit, jak funguje lidské tělo, jak vypadá vesmír i to, jakým vývojem a historií prošla naše populace.

Nezapomenutelné příběhy

Kromě kreslených malých hrdinů si však mnoho dětských srdcí získaly i klasické české hrané seriály bez ohledu na žánr. Ať už se jednalo o dobrodružství, které pravidelně na obrazovku přinášel seriál Návštěvníci, nebo kouzelný svět pohádek, do kterého diváky zvala Arabela, byly a jsou české seriály velmi oblíbené.

Mezi ty nejpopulárnější lze jistě počítat i seriály Bylo nás pět, Létající Čestmír a Křeček v noční košili, které vynikají hlavně úžasnými výkony mnoha hereckých legend.

Animované dospívání s humorem 

Dospívání je obdobím hledání svého já, svého osobitého stylu, názorů na život a mnohdy i obdobím vzdoru. Právě pro pubertální diváky, nebo chcete-li pro teenagery, byly stvořeny seriály, které se za dobu svého vysílání staly legendami. 

Vtip a vzdor 

Z teenagerovských seriálů z dob minulých, které se dají považovat za ty nejlepší, jednoznačně patří Simpsonovi. Krásné malované městečko plné milých sousedů a přívětivé tváře hlavních hrdinů by mohly naznačovat, že se jedná o seriál určený spíše menším divákům.

A právě v grafickém zpracování, které působí trošku ironicky s ohledem na charaktery hlavních postav, nejspíš spočívá gigantický úspěch tohoto seriálu. Dnes je na světě jen málo lidí, kteří by neznali šprtku Lízu, věčného průšviháře Barta, jejich lehce ďábelskou sestřičku Maggie, maličko alkoholického tatíka Homera a statečnou Marge, která se vždy snaží zachránit situaci.

https://www.csfd.cz/film/72489-simpsonovi/prehled/

V podobném duchu byly stvořeny další seriály, které stále zůstávají maličko ve stínu Simpsonových, ale i ty se těší velké oblibě. Patří mezi ně třeba Futurama, Griffinovi nebo Městečko South Park. Ačkoliv se ve svých příbězích všechny tyto seriály liší, některé znaky mají společné. Těmi je velká dávka humoru a menší dávka přijatelné zvrácenosti.

Nestárnoucí klasiky

Když se řekne seriál, mnozí z nás si jako první vybaví šestici kamarádů a jejich nekončící vtipné soužití. Řeč je samozřejmě o seriálu Přátelé. Rozmazlená Rachel, trhlá Phoebe, neurotický Ros, věčně uklízející Monica, laxní Chandler a dětinský Joey.

https://www.csfd.cz/film/68928-pratele/prehled/ 

Seriál Přátelé se dočkal mnoha repríz nejen u nás, ale i po celém světě a to zejména díky humorným životním situacím, ve kterých se mnozí z nás jistě našli. Podobné popularitě se dodnes těší také seriál Krok za krokem, jenž vypráví kostrbaté soužití dvou rodin, které se díky sňatku Franka a Carol spojily v jednu.

https://www.csfd.cz/film/69775-krok-za-krokem/prehled/

K dalším seriálovým stálicím, které mnoho večerů vstupovaly do našich obývacích pokojů, bezesporu patří i Kutil Tim, Will a Grace, Pobřežní hlídka, Ženatý se závazky, Melrose Place, Beverly Hills 90210 či Raymonda má každý rád, Veroničiny svůdnosti a Ally McBeal. Abychom nezapomněli ani na oblíbené nemocniční prostředí, zmíníme ještě hvězdu mezi seriály toho žánru, a tou je jednoznačně Pohotovost.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

South Park – kultovní seriál, který si zaslouží vaši pozornost

Peaky Blinders: Jak to bylo s proslaveným gangem ve skutečnosti?