Nejlepší dívčí bitky na plátnech

Chlapské rvačky, zápasy v boxu nebo MMA, přestřelky a meče brousí napětí v každém akčním filmu, a to ani nemusí být dobré. Čeho se ale málokdy dočkáme – jak na plátně, tak v realitě – jsou bitky mezi něžnějším pohlavím, a tak si pojďme alespoň z těch filmových shrnout ty nejlepší.

Triáda bitev Černé mamby v Kill Bill vol. 1 a 2

Že to Quentin Tarantino umí s bouchačkami, noži a muži páchaným násilím, máme tu příležitost dozvědět se ve většině jeho filmů. S prozatím dvoudílnou sérií o člence zabijáckého komanda, kterou po odchodu od řemesla nuceně vrhl zpět do krve její bývalý mistr Bill, přešlápl však tento režisér do úplně odlišného, byť stále rudého potůčku. Uma Thurman se jako Černá Mamba po masakru na její svatbě opět chopí vražedné katany a vydává se na cestu krvavé odplaty. Tu jí nekřižují pouze muži, ale i velice dobře trénované ženy, a právě tyto bitvy Černé mamby s proradnou, jednookou Elle, královnou Yakuzy O-Ren Ishii a smrtonoškou Vernitou Green, jsou ty nejlepší, které kdy ztřísnily stříbrná plátna. Katany, antény od televizoru, smrtelné chvaty a pěsti berou za své ve chvílích, kdy vznešená umění nestačí základnímu pudu přežití.

Samozřejmě můžeme přidat roztomilou školačku Gogo a její „řemdih“.

Brenda vs. Samara ve Scary Movie 3

Vedle drsných a krvavých bitev v Kill Billovi bude Scary Movie přesně to, co odlehčí situaci a přitom stejně dobře dosahuje mezi nejlepší dívčí bitky na plánech. Nemůžeme úplně hodnotit aspekty propracovanosti nebo intenzity, jelikož se jedná o parodii, ve které Samara malou chvíli dokonce i prohrává kvůli své malé výšce. Scéna jako taková je to zábavná a zcela jistě velkému počtu diváků známá. Koneckonců, na Youtube se z ní stal pěkný hit.

Letty a její finální harpunování Riley v Rychle a zběsile 6

Tyhle dvě holky si vjely do vlasů už v začátcích filmu a je téměř kupodivu, jak si Letty dokázala s trénovanou Riley od padoucha Shawa poradit. V jejich první bitce nevyhrál takřka nikdo, jelikož Riley vzala v pravou chvíli nohy na ramena. Ani její vytříbené údery, pohyby a chvaty nestačily na Lettyinu pouliční divokost. Jejich konflikt nicméně tímto neskončil a vygradovalv pověstné letadlové scéně, kde se do sebe kočky pustily zase. Tentokrát ale včasně zasáhl Hobbs, když přiložil k dílu v letadlovém arzenálu náhodně nalezenou harpunu, za jejíž pomoci už byla Riley pro Letty hračka.

Odvetná Alice a Jil v Resident Evil

Jil se v tomto díle vrací jako největší protivník Alice, což dokazuje i v tomto duelu, kde si rozhodně nebere se svojí sokyní servítky. Milla Jovovich se zdá být v nevýhodě pro své slabé ozbrojení, které se patrně nemůže rovnat promakané ozubené tyči Jil. Když jsou však obě rivalky odzbrojeny, stále ztrácí a Jil postupně získává navrch, až to nakonec s Alice mohutným úderem loktem do hlavy ukončí. Proč se Alice (Milla) nepředvedla v plné své kráse a nenakopala Jil zadek? Možná proto, že jí celou dobu jde pouze o odstranění kontrolního zařízení, které Jil vymývá mozek a žene ji proti Alice. Nakonec se jí to podaří. Ještě předtím ale dostane pořádně na frak.

Borec na konec: Ripleyová proti Královně ve Vetřelcích

Nedá se říct, že by královna mimozemské rasy Vetřelců byla úplně kus, který by stál za to zařadit do našeho přehledu dívčích bitek na plátně. Duel nehynoucí touhy žít uvnitř Ripleyové, která je zase uvnitř mechanického obleku, ale stále vystavená nebezpečí chladnokrevného tvora, alebere dech a stále se i tak jedná o zápas žen, a v tomto kontextu de facto opravdu královen dvou ras.

Přidali byste nějakou známou bitku, na kterou jsme snad zapomněli?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 fígle, kterými ženy z mužských peněženek tahají peníze. Dejte si bacha!

Všeli-NEJ-jaké honičky a jízdy ve filmech roku 2015