Nejhorší věznice světa: Drsná místa plná vrahů, násilníků a zločinců

Všichni asi víme, že provinilci vůči legislativnímu řádu by si měli svůj trest odpykat ve věznicích nebo podobných nápravných zařízeních. České věznice však v tomto ohledu patří k hodně mírným institucím, protože na světě existují daleko horší místa, na nichž byste si chtěli odpykávat trest.

nejhorší věznice světa

Nejhorší věznice světa nejsou milá místa. Vězni bojují nejenom s nepřízní osudu, ale také s nepříznivým prostředím, hladem, žízní a civilizačními chorobami. Pojďme se podívat na ta nejhorší vězení na světě.

Vězení Sabaneta v Maracaibu, Venezuela

Vzhledem k faktu, že ve Venezuele se odehrává druhé největší množství vražd na světě, není asi překvapením, že tamější věznice nepatří zrovna mezi luxusní několikahvězdičkové hotely. Naopak se nápravná zařízení v tomto jihoamerickém státě řadí k těm vůbec nejhorším na světě.

Jako vězeň se zde musíte potýkat kromě délky trestu také s ostatními vězni. Není žádným tajemstvím, že 80 procent věznic ve Venezuele vedou ozbrojení vězni, proti nimž dozorci vůbec nic nezmůžou.

Z těch nejhorších násilníků se jich pak celých 3 700 nachází v zařízení Sabaneta, původně vystavěném pro 700 osob. Vězni jsou v prostoru věznice namačkáni jako sardinky, ale ani to jim nezabrání v budování gangů. Nově příchozí dokonce musí platit mocnějším vězňům poplatky například za místo na spaní. Pokud se chtějí vězni napít, musí se přisát na zrezlé trubky, z nichž voda decentně kape.

Rikers Island v New Yorku, USA

Nejhorší nápravná zařízení se ovšem nenacházejí pouze v rozvojových zemích. Třetí největší vězení na území Spojených států je toho skvělým důkazem. Vězení Rikers Island je proslulé svým zacházením s vězni, kteří jsou systematicky zneužíváni.

Ostatně i proto se v této instituci ocitli nejznámější zabijáci v dějinách Ameriky. V roce 2009 dokonce situace došla tak daleko, že bylo podáno několik trestních oznámení napadajících kruté chování dozorců k vězňům.

Soudní spory však nepomohly, přestože o 4 roky později bylo registrováno celkem 129 vážných zranění na vězních. Všechny byly způsobeny rukama rozzlobených dozorců a typicky se jednalo o zlomeniny nebo hluboké tržné rány. Nepřízni osudu v newyorském vězení přispívá i fakt, že přes 70 procent zraněných trpí těžkými psychickými onemocněními.

Bang Kwang v Bangkoku, Thajsko

Vězení s maximální ostrahou nacházející se v thajském městě Bangkok je někdy nazýváno jako východní Hilton. Tato instituce je proslulá nelidskými podmínkami a příšerným zacházením se všemi vězni od stravy počínaje až po chování dozorců.

Každý den je servírován talíř rýže a polévka, žádné jiné jídlo však vězni nedostanou. Všechnu ostatní stravu si musí každý zakoupit z kantýny, což znevýhodňuje chudé násilníky. Pohodlí tady nepřispívají ani podlahy plné krys a také neustálé fyzické útoky ostatních vězňů.

Přívětivé chování neočekávejte ani od dozorců, kteří duševně nemocné vězně často mlátí dřevěnými klacky. Prakticky stejnému teroru pak musí čelit starší násilníci, a dokonce i těhotné ženy, které vlivem nepříznivých podmínek často potratí. Většina vězňů navíc trpí podvýživou a dehydratací, protože ve vězení není dostatek pitné vody.

Petak ve Vologda, Rusko

Vůbec tím nejhorším vězením na světě je však ruský Petak. Mnohdy je přezdívaný jako Alcatraz východu. Z tohoto ostrova uprostřed divočiny totiž nikdo neutekl a pravděpodobně nikdo neuteče. Vězni se zde těší permanentnímu pobytu na samotce, který trvá přesně 22,5 hodiny denně. Návštěvy jsou povoleny pouze dvakrát ročně, a pouze za dobré chování. Často se o vězení Petak říká, že své vězně zničí a nikdy z nich nebudou stejné lidské bytosti.

Po 9 měsících si na nehostinné podmínky a nelidský denní režim zvyknete, ale po 4 letech si budete připadat jako duševně mrtvá osobnost. Psychologové se dokonce domnívají, že se na tomto místě nedá přežít více než 25 let, protože po uplynutí takové doby jsou vězni naprosto zdeptaní. Jakmile se do vězení Petak jednou dostanete, už se z něj živí nedostanete.

Nejhorší vězení na světě jsou skutečně drsná prostředí, kde je velmi obtížné přežít. Nacházejí se v nich totiž ti nejhorší násilníci a vrazi.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Privilegia pro sériové vrahy? Někteří trestanci požívali za mřížemi neobvyklých výhod. Proč na ně byli ve vězení tak hodní?

Nejšílenější věznice světa. Kde byste raději nechtěli být?