Nechutní vědátoři ve filmech – kteří jsou nejhorší?

Slizouni filmového plátna na sebe často berou podobu vědců a intelektuálů, ale uvnitř jsou zkažení tak, jak to máme rádi. Znáte ty nejslavnější padouchy s vědeckými kořeny?

Nechutní týpci ve filmech

Proti vědcům obvykle nic nemáme, ale tentokrát na nich nenecháme nit suchou. Vlastně nejde ani tak o nás, jako spíš o filmaře, kteří rádi používají stereotyp šíleného génia, jenž se zaprodal zlu. A v některých obzvláště vypečených případech se šílenství vědců snoubí s pořádnou dávkou nechutnosti. Jaké slizké inteligenty jsme na filmovém plátně mohli potkat?

Válečný štváč Dr. Divnoláska

Pro většinu herců by trojrole v satiře Stanleyho Kubricka byla životní štací, ne tak pro Petera Sellerse. Britského komika totiž máme neodmyslitelně spojeného s postavou inspektora Clouseaua ze série o Růžovém panterovi. V satirické komedii se stručným názvem Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu si vedle britského důstojníka a prezidenta USA zahrál i úlisného doktora Divnolásku. Samotný charakter se neprojevuje jako zřejmý záporák, ale nacistická minulost, kolečkové křeslo, tiky a náckovská rétorika dělají z Divnolásky skutečné monstrum.

Moucha – zástupce nechutných osmdesátek

Osmdesátá léta, to nebyl jen Diskopříběh, fialová saka s vyhrnutými rukávy a Arnie na vrcholu sil, nýbrž i dost brutální filmařina. Vedle rakouského svalovce totiž nepřátele po desítkách podřezával Sly Stallone, Dolph Lundgren a další nabušenci. I v hororovém žánru se zrodily pořádné zvrhlosti a jednou z nich byla i Moucha. Jeff Goldblum v roli talentovaného vědce sám o sobě odporný nebyl, ale jakmile se jeden z jeho pokusů nezdaří a on se začne pomalu měnit v mouchu, končí veškerá legrace. I když pokud si potrpíte na úchylnosti, tak možná legrace právě začíná – sledovat zarůstajícího vědce, jak si odlupuje nehty a odpadává mu obličej, na to nemá žaludek každý. Abyste nás nepomluvili, že jsme vám zkazili oběd, pusťte si radši poklidnější tématickou klasiku:

Dr. Zloun – bondovky dostávají na frak

A plynule se dostáváme do devadesátých let a populární série filmů o Austinu Powersovi. Parodie na Jamese Bonda se dočkala i obdobně karikovaného úhlavního protivníka. Ernst Stavro Blofeld ze starých bondovek si vysloužil povedenou reinkarnaci od Mikea Myerse, který hrál i titulní úlohu Austina Powerse. Doktor Zlounzjizvený obličej, podivnou slabost ke svému kocourovi a znepokojivě zženštilou dikci, což z něj dělá na prvního pohled opovrženíhodného záporáka. Čili přesně takového, jakého si fanoušci slizáků zaslouží!

Máte i vy svého oblíbeného filmového vědce, kterého byste se nedotkli ani tyčí? Nebojte se nám svěřit do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hodinky, které zabodovaly ve filmu

11 vážně zajímavých nápadů