Návod, jak se nenechat napálit řemeslníky. Zkuste naše tipy!

Nechce se vám do přestavby nebo drobných rekonstrukcí? No problém, pozvěte si řemeslníka. Víme, s řemeslníky bývá potíž. Není jich zrovna nadbytek, a když už nějakého seženete, málokdy odvede bezchybnou práci. Zkuste to podle našich tipů a všechno dopadne dobře.

Zastrašující ale dost podstatná čísla na úvod: 4 z 10 lidí reklamovali v minulosti práci řemeslníka. Alespoň to uvádí nejnovější výzkum Raiffeisen stavební spořitelny. Ještě horší ale je, že více než třetina lidí netuší, jak vlastně takovou reklamaci řešit. Takže je na čase pánové, abychom si to shrnuli dřív, než dojde ke katastrofě. Tady je pár základních dat a pravidel, kterými se můžete řídit.

Dejte na osobní reference

Jestliže jste se pustili do hledání vhodného řemeslníka na internetu, určitě vsaďte na zavedené webové stránky s dostatečným množstvím nezávislých hodnocení. Ta jsou samozřejmě zásadní. Osobní reference vám napoví, co je řemeslník zač a jakou práci odvedl. Je dobré se nespoléhat pouze na internet. Zeptat se můžete třeba známých nebo sousedů, kteří rekonstruovali před vámi. No a pokud už s nějakou dobrou firmu znáte, co vám už před časem pomohla, určitě si na ní schovejte kontakt. Bude se to jistě hodit. Když firmu oslovíte, určitě se dopředu neradujte, ještě stále nemusí dorazit. A to ani v případě, že už vám udělala kalkulaci a měla by přijet začít dělat. Máme s tím v redakci bohaté zkušenosti.:( Bohužel. Zakázky do 20 tisíc jsou velký problém, protože je to pro mnoho firem „moc malej kšeft“.

Jak se vyznat v kalkulaci

Připravte se, že nabídka dodavatele bude nejspíš obsahovat různé zkratky či odborné názvy. Tady se vyplatí projít si pečlivě všechny položky a ujistit se, že všemu dobře rozumíte. Na všechno nejasné se zeptejte. Důležitý je především výběr a množství materiálu. Pak také jaké činnosti budou následně zaúčtovány hodinově a jaké naopak projektově. Každý detail by měl být jasný a vyčíslený do koruny. U zakázek, kde je stanovena cena jednorázově bez jednotlivých položek, pozor. Často nakonec dojde k navýšení ceny z nějakého „předem nečekaného“ důvodu. Stejně tak příliš nízké kalkulace bývají podezřelé. Je dobré si nechat zpracovat nabídek vícero. Ať máte srovnání. Problém jsou hodinové sazby. Když je cena za dílo, řemeslníci zpravidla dělají rychleji. To zase může mít za následek odfláknutou práci. Zlatý střed je to nejlepší, no. A pak jsou tu obídky a svačinky…a přestávky na cígo…no to už si musíte zkrátka ohlídat sami a rozhodnout co a jak často dovolíte za vaše peníze.

Smlouvejte o ceně

Chcete vyjednávat o ceně? Pak potřebujete nutně další nabídky. Bez nich to půjde těžko, pokud nejste bravurní řečníci s obchodním talentem nebo se něčím podobným neživíte a jen se vám to nechce dělat i doma. 

Co je psáno, to je dáno

Nikdy se nespoléhejte na ústní dohodu s řemeslníkem. Rovnou s ní sepište alespoň nějakou proforma smlouvu, kde bude přesně daný termín dokončení, délka záruky a především způsob řešení reklamací. Smlouva může obsahovat i lhůty odstranění nedostatků a sankce za nesplnění termínů. Inspirovat se můžete internetem, kde najdete řadu vzorových smluv.

Kvalita materiálu může být problém!

Víte, jaký materiál je ten nejlepší? Asi těžko, pokud nefušujete řemeslníkovi do práce. Často nemáte šanci odhadnout, jestli je nakupovaný materiál právě ten nejvhodnější, a tak se snažte alespoň nějak materiál ohlídat. Můžete se zeptat někoho známého na názor nebo se aktivně zajímat v hobby marketech a stavebninách ještě než vše začnete aktivně realizovat.Zjistěte si předem, zda existují alternativy vašeho výběru a jaké mají výhody či nevýhody.

Prvotní konzultace je nutná

Dobrý řemeslník by měl být jako doktor. Než vytáhne pracovní nástroj, měl by předem říci, jak a na čem bude pracovat. Opět se ptejte, co to jde. Při větších rekonstrukcích nebo stavebních pracech si neváhejte najmout stavební dozor, který všemu rozumí a správný pracovní postup ohlídá za vás. Vynaložené peníze se vám vyplatí investovat a bohatě se vrátí. Kontrola řemeslníků je nutná, i když dělají jen drobnější práce. 

Vybere si odborníky ne kutily!

Řada prací, které můžete doma potřebovat, vyžaduje odbornou kvalifikaci (zejména co se týká elektřiny a plynu). Nikdo bez patřičného oprávnění by je správně neměl vykonávat. Pokud máte pochybnosti o odborné způsobilosti vašeho dodavatele, chtějte vidět jeho oprávnění či certifikaci. Hodinoví manželé často tato oprávnění nemají. Bacha na to! U nich se předpokládá, že budou vykonávat pouze drobné práce a opravy, na které nepotřebují speciální znalosti a zkušenosti. Někteří to mohou zvládnout, ale větší rekonstrukce jim raději nesvěřujte. Radíme vám dobře!

Reklamujte. Hlavně včas!

Pouze 12 % lidí oslovených v aktuálním průzkumu označuje práci odvedenou řemeslníky u nich doma za velmi kvalitní. Pokud nedokážete kvalitu posoudit sami, zkuste opět pozvat odborníka nebo známého s většími zkušenostmi.  Závady chtějte odstranit ihned a než nastane náprava, nic neplaťte. Kompromisem může být i sleva z ceny. Hlavně jednejte rychle. Čím déle, tím hůře se bude věc napravovat. S tím jistě máte své zkušenosti jako my.

Kdy je třeba jít k soudu

Jsou chvíle, kdy se to bez soudu zkrátka neobejde. Soudní znalci pomohou, když třeba váš řemeslník hraje mrtvého brouka a nereaguje na požadavky reklamace. S posudkem znalce se můžete obrátit na soud, který vám pomůže zjednat nápravu. 

Už je vám to jasné?

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kutilství je na vzestupu. Doplatí na to tradiční řemeslníci?

7 neuvěřitelných kutilských kuriozit