Jak najít vnitřní klid a ztracenou rovnováhu

Jsou dvě ráno a vy se už tři hodiny převalujete v marné snaze usnout. Neruší vás hudba od sousedů ani mrouskající se kočky. Vadí vám jen ticho a vlastní rozdováděné myšlenky. Tenhle problém však přetrvává i po východu slunce. Přes upravený zevnějšek a nonšalantní „pokerface“ jste uvnitř roztěkaní a zmítají vámi rozporuplné emoce. Co s tím?

V zásadě máte několik možností. Tou první je nedělat nic a žít jako doposud. Nebyli byste první ani poslední. Pravděpodobně si tak ukrojíte několik let z vlastní životnosti, v průběhu času u vás výrazně stoupne riziko vyhoření a nedosáhnete optimální kvality života, ale jde to. Druhou možností je využití poznatků medicíny – na noc si dáte léky na spaní, pro navození vnitřního klidu vám psychiatr napíše nějaká sedativa, nervozity se zbavíte za pomoci betablokátorů atd. Asi netřeba dodávat, že seznam možných vedlejších účinků takového přístupu bude děsivě dlouhý. Poslední možnost – pomineme-li lobotomii – skýtá cílený trénink.

Trénink? Něco jako „kruháč“?

Svým způsobem. Místo bicepsů a tricepsů je však toto cvičení zaměřeno především na mozek, respektive myšlení. V rámci tohoto tréninku byste se měli naučit zvládat alespoň základní meditační techniky. Svou cestu za osvícením zkuste začít takto:

  1. Pohodlně se posaďte a zavřete oči – Nemusíte být zrovna v klášteře, jen si zvolte místo s minimem rušivých vlivů.
  2. Soustřeďte se na vlastní dech – Několikrát se pomalu hluboce nadechněte, po každém nádechu vydechněte veškerý zbytek vzduchu.
  3. Zklidněte svůj mozek – Zkuste si svou mysl představit jako klidné a průzračně modré nebe.
  4. Vnímejte sami sebe – Zkuste si uvědomovat vlastní pocity. Nejprve se zaměřte na tělo – např. jestli vás něco bolí? Poté přejděte na analýzu pocitů – zažili jste náročný den v práci a cítite se vyčerpaní nebo jste si právě užili odpočinkový víkend a jste jako znovuzrození? Vnímejte své pocity, ale nesnažte se je nijak měnit a upravovat. Pokud vaše myšlenky zabloudí jinam, začněte znovu.
  5. Mějte trpělivost a zvyšujte laťku – Zpočátku se snažte vydržet alespoň 5 minut denně. Postupně tuto hranici zvyšujte na 10, 20 a nakonec 30 minut. V tomto ohledu je meditace stejná, jako kterákoli jiná činnost – čím víc se jí věnujete, tím lépe vám jde.

Návodů k meditaci jsou však na internetu stovky – řiďte se zkrátka tím, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Meditace není pro mě. Co s tím?

Možná jste ještě nedospěli do bodu, kdy by se vám meditace zdála přínosná, nebo se vám zkrátka nedaří dosáhnout potřebného klidu. V takovém případě můžete zkusit jógu. Pokud tento návrh odbydete s tím, že jde o cvičení pro ženy, pak jste ji evidentně nikdy nezkoušeli.

Dobrá zpráva je, že také cvičení nebo oblíbený sport vám dokáže zčásti zprostředkovat to, co meditace. Nejspíš znáte ten pocit po tréninku, kdy jste alespoň na chvíli v absolutní pohodě. Problém nastává v momentě, kdy se zraníte, nebo musíte – nedej bože – cvičení nechat nadobro.

Relaxace v mobilu

Pomoci v cestě za vnitřním klidem může také technika. Takže kašlete na Pokémony a stahujte radši následující appky:

Headspace (iOS/Android) – Populární meditační appka vás spolehlivě naučí základy meditace. Krom toho nabízí řadu různých speciálních meditačních programů, zaměřených na konkrétní situace (např. motivační program pro sportovce). K dostání zdarma pro Android i iOS.

Buddhify (iOS, Android) – Vyberte si, v jaké jste zrovna náladě nebo co právě děláte, aplikace vám následně sama nabídne vhodný meditační program. Ať už jste na cestách a máte cestovní horečku, nebo se převalujete v posteli a nedokážete usnout, aplikace má řešení v podobě na míru šité meditace. Za cenu 69 Kč získáte přes 80 audio meditací, které trvají od 5 do 30 minut. A to se vyplatí.

A co vy? Máte nějakou vlastní fintu pro dosažení vnitřního klidu? Podělte se s ostatními v diskuzi pod článkem!

Autor: Patrik Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Naučte se říkat „ne“ – do čeho se vyplatí investovat čas? A kam naopak ani omylem?

Myslíte, že k vám byl osud krutý? Tito lidé zvládli překonat neuvěřitelné překážky!