Na dokonale dočištěnou zahradu s vyžínačem STIHL. Jak ho používat a který si vybrat?

Chcete mít dokonale upravenou zahradu? S pomocí vyžínače nebo křovinořezu se dostanete i do míst, kam sekačka nemůže. Jejich vlastnosti oceníte především při úpravě nerovných, svažitých pozemků, či při úpravě okrajů trávníku. Jaký ale vybrat? Důležité je promyslet, na co konkrétně budete vyžínač či křovinořez využívat.

Většina zahrad se vyznačuje ostrými rohy, terénními zlomy či dalšími nedokonalostmi a špatně dostupnými místy. Sekačkou sice upravíme převážnou většinu travnaté plochy, ale na dočišťovací práce je potřeba využít jiného pomocníka. Při výběru zahradní techniky pro dočišťovací práce by vás mělo zajímat především to, s jakou přesností pracuje přístroj, který chcete pořídit. Například komfortní elektrický vyžínač s vyžínací hlavou AutoCut C Stihl FSE 71 je vhodný k úpravě hran trávníku, případně k dokončovací práci okolo stromů, cest nebo schodišť.

Jaký vybrat pro práci v klidových zónách

Naopak pro práci na zahradě v klidových zónách, jako je například okolí nemocnic či škol se hodí akumulátorový vyžínač Stihl FSA 65, je velmi lehký, tichý a snadno ovladatelný. Akumulátorové přístroje zažívají v poslední době, právě i v zahradní technice, doslova „boom“. Nejsou tak náročné na údržbu, ve většině případů jsou méně robustní a ve srovnání s benzinovými přístroji i výrazně tišší. Dokonce i váš sluch, případně i vaši sousedé ocení, když při výběru zahradní techniky sáhnete po akumulátorovém přístroji. Dalším argumentem je samozřejmě provozní cena. Na rozdíl od benzinového přístroje AKU vyžínač dobijete z elektrické sítě, což náklady na jeho provoz výrazně snižuje.

Když chcete něco výkonnějšího

Pokud potřebujete spíše výkonnější zahradní techniku, zvolit můžete například akumulátorový vyžínač Stihl FSA 56. Jeho přesnost zajišťuje vyžínací hlava o průměru 280 mm. Navíc je pro příjemnější práci vybaven měkkou nastavitelnou rukojetí a automatickým nastavováním struny.

Křovinořezy a další

Pro úpravu okolí vašeho domova jsou vhodné vyžínače, typické uplatnění křovinořezů je v místech, která není možné upravovat pravidelně, například okolí chalup a chat. Pokud tedy na chatu nejezdíte moc často a možná patříte mezi ty chataře, kteří se ke dveřím svého víkendového sídla musí prodírat skrze půlmetrový porost, padne vaše volba právě na výkonný křovinořez. Pro úpravu přerostlého plevele, tak i pro péči o nerovné pozemky využijte benzinový křovinořez Stihl FS 240. Je ideální pro vyžínání porostů na zemědělských či zahradních plochách. V těchto případech si křovinořez snadno poradí i s náletovými dřevinami a, na rozdíl od sekačky, zvládne i zmíněný půl metru vysoký plevel. Mnohostranně využitelný křovinořez Stihl FS 240 je možné vybavit žací hlavou (se strunami). Mezi další možné příslušenství patří žací list či trojramenný vyžínací nůž, který je ideální k prosvětlování a odstraňování tuhé, spletené trávy a nízkých křovin.

Co byste měli vyzkoušet?

Akumulátorový vyžínač STIHL FSA 56

Akumulátorový vyžínač FSA 56 pracuje s vysokým výkonem a přesností. Svých výsledků dosahuje díky nízké hmotnosti, ale i vyžínací hlavě o průměru 280 mm, měkké nastavitelné rukojeti a automatickému nastavování struny. FSA 56 je zaměřen na výkon s nízkou hlučností, při které není potřeba ochrany sluchu. Je vhodný zejména na dočišťovací zahradní práce.

Akumulátorový vyžínač FSA 56 za 3 890 Kč.

Vyžínač STIHL FS 240

Mnohostranně využitelný 1,7kW křovinořez o váze 6,9 kg je ideální pro vyžínání porostů na zemědělských a větších zahradních plochách. S délkou 180 cm a výkonem 8 500 otáček za minutu spolehlivě žne, co mu přijde do cesty. Je možné jej vybavit jak žací hlavou (se strunami), žacím listem, tak i trojramenným vyžínacím nožem, který je ideální k prosvětlování a odstraňování tuhé, spletené trávy a nízkých křovin.

Akční cena 14 690 Kč

Komfortní elektrický vyžínač STIHL FSE 71

Elektrický vyžínač s vyžínací hlavou AutoCut C. Disponuje ochranou motoru, měkkou rukojetí s tlumením vibrací. Ideální k vyžínání menších trávníků, k jejich úpravě a pro dokončovací práce okolo stromů, cest a schodišť.

Doporučená cena: 3 290 Kč

Akumulátorový vyžínač STIHL FSA 65

Dobře ovladatelný akumulátorový vyžínač disponuje komfortní strunovou žací hlavou AutoCut C 4-2. Ta umožňuje navíjení nové struny bez otevírání pouzdra a automaticky strunu odvíjí po klepnutí o zem. Tichý provoz bez emisí a bez omezení v pohybu umožňuje i jeho využití při práci v klidových zónách, jako např. v okolí nemocnic a škol či hřbitovů.

Akumulátorový vyžínač FSA 65 za 5 990 Kč.

Výrobky STIHL nehledejte v hobby marketech, ale pouze u autorizovaných prodejců STIHL a VIKING s kvalitním poradenstvím a servisem. Autorizovaný prodejce garantuje svými odbornými znalostmi, že každý uživatel dostane takové nářadí, které je pro něj a účel jeho využití optimální. Prodejce vám vždy předá stroj připravený k provozu a bude vás informovat o správné a bezpečné obsluze, případně vám poradí s nákupem dalších pomůcek, příslušenství a ochranných prostředků. Podrobné informace o produktech a autorizovaných prodejcích STIHL naleznete na www.STIHL.cz.

Andreas STIHL spol. s r. o.

Andreas STIHL spol. s r. o. je dceřinou společností koncernu STIHL HOLDING AG & Co. KG a současně výhradním obchodním zastoupením tohoto světového výrobce malé lesní a zemědělské mechanizace v ČR. Historie společnosti STIHL sahá do roku 1926, kdy Andreas STIHL založil s několika spolupracovníky nevelkou strojírenskou firmu. Dnes skupina STIHL zaměstnává více než 14 000 pracovníků po celém světě. Důraz na inovace, uplatňování progresivních technologií i poznatků vlastního výzkumu – to jsou základy, na kterých stojí proslulá kvalita a spolehlivost produktů STIHL.

Autor: red